1

Temat: otwarcie ofert i podanie ceny

PN na zimowe utrzymanie dróg w sezonie 2013/2014, w umowie dajemy zapis iż w roku 2013 wynagrodzenie będzie wypłacone w kwocie max tyle i tyle a w 2014 tyle i tyle. Jaką kwotę na sfinansowanie mam powiedzieć? Łączną na sezon, czy tylko na rok 2013? Chodzi o zabezpieczenie konkretnej kwoty a szacunek robie na sezon

2

Odp: otwarcie ofert i podanie ceny

Masz podać kwotę na zrealizowanie całego zadania. Nieistotne czy to jest 2013 czy 2014 rok.

To, jak później sobie podzielisz realizację tego zadania nie ma nic wspólnego z otwarciem ofert i podaniem kwoty na realizację.

3

czyli np. jeśli w budżecie  mam 50 tys. a szacunkowa wyniosła 120 tys. to mam podać 120 tys.?

4

Nie, masz podać kwotę jaką chcecie przeznaczyć na realizację zadania. Szacunek może być na 120 tys, ale możecie być skłonni przeznaczyć tylko 100, albo aż 140 tys.

Oczywiście kwestia zabezpieczenia środków w budżecie to oddzielna historia.

5

Na sesji otwarcia ofert informujesz wykonawców ile zamawiający przeznaczył (w budżecie) na realizacje zadania. Szacunkowa wartośc zamówienia to co innego - pozwala na weryfikację czy dane zadanie ma byc w trybie pzp czy ma iść bezprzetargowo (art. 4 pkt.8 pzp).