Temat: Robota czy usługa?
Proszę o pomoc w następującej kwestii:
Mamy zrobić przetarg na wciągnięcie kabla do istniejącej już kanalizacji teletechnicznej i tu pojawia się problem jaki próg zastosować bo wartość zamówienia wyznacza procedurę krajową dla robót budowlanych lub procedurę unijną dla dostaw i usług. __I tu właśnie jest pies pogrzebany__ jak zakwalifikować to zamówienie: jako rb czy usługę?!
Fakty:
- dla całej inwestycji tj. budowy kanalizacji i wciągnięcia do niej kabla zostały wykonane projekty budowlano wykonawcze i kosztorysy inwestorskie (dla każdej osobno), ale w ramach jednego zadania pod nazwą "budowa linii światłowodowej na odcinku...."
- ze względów oszczędnościowych w 2012 r. zrealizowano tylko pierwszą część inwestycji (budowę kanalizacji), która ewidentnie była robotą budowlaną.
- w chwili obecnej zamawiający chce przystąpić do realizacji II części inwestycji tj. ułożenia kabla światłowodowego w tej kanalizacji - i tu pojawia się problem bo nie wiadomo jak zakwalifikować tą część - robotę czy dostawę (kabla) czy usługę (ułożenie go). Roboty budowlane stanowią w tej części zdecydowanie najmniejszą wartość (w zasadzie są to tylko roboty przygotowawcze i uprzątnięcie placu budowy - kabel będzie "wdmuchiwany" bez ingerencji w ziemię).
- radca prawny spółki wydał bezpieczniejszą dla siebie opinię, żeby zastosować próg "powyżej" dla dostaw i usług
- ja mam wątpliwości - czy do tej sytuacji nie mogę zastosować art. 6 ust. 3?
Co o tym sądziecie?