1

Temat: Wykaz narzędzi

Zimowe utrzymanie dróg, dołączony do oferty Wykaz narzędzi w rubryce "rodzaj pojazdu" wpisane wymagane pojazdy  - ciągnik rolniczy, samochód ciężarowy, czy w waszych Wykazach wykonawcy w rubryce "rodzaj pojazdu" wpisują szczegółowe dane jak nr. rejestracyjny, czy inne?
Wykaz podpisany gdzie wymagano samochodu ciężarowego lub ciągnika z napędem 4x4, tylko w rubryce skąpe informacje jak wyżej opisałem, wydaje mi się że wykonawca winien bardziej opisać swoje pojazdy a nie tylko z nazwy.

2

Odp: Wykaz narzędzi

To zależy co chciał Zamawiający.

3

Winien opisać bo tak Ci się wydaje czy określiłeś w SIWZ informacje jakie ma podać wykonawca?

4

Miksu napisał/a:

Zimowe utrzymanie dróg, dołączony do oferty wykaz narzędzi w rubryce "rodzaj pojazdu" wpisane wymagane pojazdy  - ciągnik rolniczy, samochód ciężarowy,

Gdyby tak po "rodzaj pojazdu" dodać "oraz jego charakterystyka" lub "producent, model, wyposażenie", oczywiście określając wcześniej jakieś minimalne parametry.

5

Jeśli w tabeli miałeś tylko "rodzaj pojazdu" to nie masz się o co rzucać.
Nikt nie będzie pisał elaboratu na temat każdego pojazdu bo tobie się wydaje.

Sam raz miałem nieprzyjemną rozmowę z pewnym Zamawiającym bo w tabeli na potwierdzenie OPZ wpisywałem tylko potwierdzenie a ewentualnie coś więcej jak było wymaganie podać - pani wielce oburzona że przy wymaganiu "tak" nie było dokładnego opisu.  Aż chciała odrzucać ofertę z tego powodu

6 (edytowany przez Miksu 2013-10-15 07:31:53)

Dziękuję bardzo za odp., zadecydowaliśmy wezwać do wyjaśnienia, mamy takie prawo a w razie draki będziemy mieli pewność, pozdrawiam.

7

z którego paragrafu wezwaliście?

Jak dla mnie potwierdzili warunki. I mocno na ich miejscu bym się zastanawiał czy nie olać wezwania do wyjaśnień. Ewentualnie przygotowywałbym się na sparing w KIO gdybyście chcieli odrzucić taką ofertę

8

26.4 oczywiście.

9

No i mieliście do tego pełne prawo, jak postąpi wykonawca nie wiadomo, jednak nikt zamawiającemu nie ma prawa zabraniać wezwania do wyjaśnień.

10

Marcel
Jasne że prawo mieli tylko pytanie po co wyjaśniać. Wykonawca potwierdził że posiada sprzęt.
Miksu nie napisał że wymagał więcej informacji niż podał wykonawca.
Teraz istnieją dwie opcje
- wykonawca odpowie na wezwanie - będzie ok
- wykonawca nie odpowie na wezwanie - i co wtedy? Odrzucić wykonawcy z tego powodu nie może, musi wrócić i sprawdzić czy spełnia warunki

11

Oceni na podstawie informacji jakie posiada, zapewne w przypadku braku wyjaśnień trzeba będzie uznać.