1

Temat: oddać czy zatrzymać wadium

Witam
Wykonawca został wezwany do uzupełnienia 6 dokumentów. W wyznaczonym terminie zamawiający uzupełnił 5 dokumentów z tym że jeden nie potwierdza spełnienie warunków na dzień składania ofert a szóstego dokumenty klasyfikacji ogniowej w ogóle nie dostarczył ani żadnych wyjaśnień.
czy należy oddać wadium, czy zatrzymać je i wystąpić z prośbą o złożenie wyjaśnień o przyczynach  nie złożenia dokumentu?

2

Odp: oddać czy zatrzymać wadium

agulinka napisał/a:

Witam
Wykonawca został wezwany do uzupełnienia 6 dokumentów. W wyznaczonym terminie zamawiający uzupełnił 5 dokumentów z tym że jeden nie potwierdza spełnienie warunków na dzień składania ofert a szóstego dokumenty klasyfikacji ogniowej w ogóle nie dostarczył ani żadnych wyjaśnień.
Czy należy oddać wadium, czy zatrzymać je i wystąpić z prośbą o złożenie wyjaśnień o przyczynach  nie złożenia dokumentu?

Czy było to wezwanie zgodnie z w art. 26 ust. 3,  i czy były to dokumenty lub oświadczenia,  o których mowa w art. 25 ust. 1 ?

3

Było to wezwanie z art. 26 ust 3 a jeżli chodzi o art 25 ust. 1 to dokument żądałam na potwierdzenie, że oferowane usługi, odpowiadają wymaganiom określonym przez zamawiającego.

4

Do wykluczenia wykonawca - wadium do zwrotu - niestety ....

5

Też jestem za oddaniem, jak w 99% innych przypadków.

6

No właśnie nie do końca jestem pewna bo jednak dokumentu brak i nie wiemy dlaczego a art. 4a mówi o dokumentach z art 25 ust. 1 a więc nie tylko tych o spełnieniu warunków ale i tych które zamawiający żądał. Dlatego też pomyślałam o prośbie wyjaśnienia braku tego dokumentu.

7

Do wyjaśnień możesz wezwać zawsze.

8

Moim zdanie wadium nalezy zwrócić a wykonawcę wykluczyć z postępowania.

9

Ciekawe kiedy wymyślą coś nowego w ustawie, oczywiście logicznego i składnego, oczywiście mowa np. o zniesieniu zatrzymywania wadium w przypadku braku uzupełnienia dok.

10

Czytałam projekt właśnie o zaproponowaniu zniesienia wadium,
Poczekamy, zobaczymy

11

Nie zniosą wadium.

12

Ogólnie to nie zniosą, ale może ograniczą przesłanki..., kiedyś tam.