1

Temat: Uzupełnienie dokumentu a wadium

Witam.

Przetarg nieograniczony powyżej progów. Zamówienie podzielone na kilkadziesiąt części. Oczywiście było wadium na każdą część.

Wykonawca , który złożył ofertę tylko na jedną część i w dodatku jego oferta jest najdroższa, wraz z  ofertą złożył zaświadczenie z ZUS , że nie zalega wystawione jednak wcześniej niż 3 miesiące przed upływem TSO (dokładnie 4 dni).

Zamawiający wezwał Wykonawcę do uzupełnienia dokumentu. Wykonawca uzupełnił zaświadczenie z zus że nie zalega, ponownie wystawione wcześniej niż 3 miesiące przed upływem TSO.

Rozumiem, że wykluczam. Ale co z wadium?

pozdrawiam

2

Odp: Uzupełnienie dokumentu a wadium

Ja bym oddał.

3

Witam. Mój pierwszy raz.
Biorąc udział w przetargach od pewnego czasu zauważyłem że zamawiający podaje w warunkach o tym że w razie (kilka punktów paragrafów ) m.in. nieuzupełnienia na wezwanie dokumentacji wadium zostaje zatrzymane.
Oferent powinien złożyć zaświadczenie z terminem wydania po terminie ogłoszenia czy otwarcia ofert jeżeli chce żeby oferta została odrzucona przez zamawiającego bo  zaświadczenie powinno być ważne w dniu otwarcia lub zaświadczenie ważne na dzień otwarcia ofert jeżeli  chce brać udział .
Więc  jeżeli  jest to to samo zaświadczenie zatrzymaj . Jeżeli inne oddaj.

pozdrawiam poziomX

4

Chyba oddam

5

Gdyby nie zareagował w ogóle - należałoby zatrzymać - obowiązkowo. A w tej opisanej sytuacji brak jest podstaw do zatrzymania (choć wiem, że szkoły są dwie).

6

Pewnie że nie ma podstaw, nie pozostał bierny na wezwanie.

7

no i napewno nie jest w żadnej zmowie. Gapa i tyle.

8

NA PEWNO ODDAJ - bo przegrasz każde postępowanie. Zareagował a ustawa nie przewiduje sankcji za złą reakcję smile

9

Nie zareagował tylko brzydko mówiąc "olał" zamawiającego. Zabieraj wadium i niech podejmie inicjatywę w celu jego odzyskania.

10

Nina, no co ty!

11

Marcel napisał/a:

Nina, no co ty!

A no Marcel to napisałam na moim przykładzie, nie jestem zwolenniczką zabierania wadium ale mi się zdarza w stosunku do olewatorów.  To Wykonawca ma mi udowodnić, że nie mógł dokumentu dostarczyć na wezwanie i to wynikało z przyczyn od niego niezależnych. A w tym wypadku to co składa ofertę i nie wie, że ma być ważny dokument na dzień składania ofert. Zawsze  precyzyjnie  wytłuszczonym i podkreślonym drukiem piszę jaki dokument oraz jaką ma mieć ważność. Wykonawcy celowo nie uzupełniają dokumentów aby sie wycofać z przetargu albo jak jest daleko w rankingu ofert i mu już nie zależy, ale wszystkich należy traktować jednakowo. Jak na wezwanie uzupełni dokładnie ten sam dokument bez wyjaśnienia to zabieram wadium.

12

Rozumiem  jednak sam przepis powinien zostać usunięty lub też zmieniona jego interpretacja.

13

Fakt sam przepis czytając literalnie na to wskazuje, że jak wykonawca da na wezwanie czysta kartkę to coś zrobił, no ale czy uzupełnił.