1

Temat: brak kosztorysu ofertowego

Wynagrodzenie ryczłtowe. W formularzu ofertowym jest jednak zapis ,ze wykonawca "oferuje wynagrodzenie ryczałtowe w kwocie.....zgodnie z załączonym kosztorysem ofertowym". Problem w tym ,ze nie wszyscy oferenci załączyli ten kosztorys.Co zrobić z takimi ofertami?Odrzucić?

2

Odp: brak kosztorysu ofertowego

według mnie dokument nie podlega uzupełnieniu, przy ryczałtowym można prosić wykonawców o kosztorys ofertowy jako dokument pomocniczy ale najlepiej wpisać w siw, że przed podp.umowy z wykonawcą   tenże wykonawca powinien dołączyć wypełniony kosztorys jako załącznik do umowy, wykonawca wyb do zamówienia wiadomo do dostarczy bo zależy mu na umowie i wykonaniu

3

A kosztorys ofertowy to wymagany był do oferty?

4

No właśnie problem w tym,ze o tym kosztorysie jest tylko wzmianka w tym miejscu oferty,nie ma go w wykazie załaczników do oferty ,wykazie dokumeneów wymaganych od Wykonawcy -po prostu .przeoczenie,błąd ,który sie przekleił z innej SIWZ.

5

Ja bym na pewno nie odrzucał skoro to ryczałt.

6

Darujcie sobie te kosztorysy, a prawidłowo odrzucić oferty to raczej nie można.

Gordon napisał/a:

najlepiej wpisać w siw, że przed podp.umowy z wykonawcą   tenże wykonawca powinien dołączyć wypełniony kosztorys jako załącznik do umowy

To już lepszy pomysł, ale dalej mam wątpliwości: czy tego samego nie można gdy naprawdę będzie potrzebny? Co teraz zrobić z umową, gdy wykonawca nie zdąży? A co, gdy przyniesie różny na parę groszy? A gdy przyniesie bardziej różny?  Po co komu te kłopoty?

7

Dzięki za pomoc. Chyba macie rację. Jednak "nie odrzucać"-to  mniejsze "zło".