1

Temat: Gdy kosztorys inwestorski nie uwzględnia wszystkich pozycji

Co zrobić w sytuacji kiedy kosztorys inwestorski będący podstawą szacowania wartości zamówienia nie obejmuje pełnego zakresu planowanego zamówienia? W KI nie uwzględniono planowanych szkoleń i kosztów serwisu gwarancyjnego.

Wiem, że nie ma przeszkód w "doszacowaniu" tego, jednak nie bardzo wyobrażam sobie na jakiej podstawie mam to oszacować wink Cen rynkowych raczej nie znajdę, a wysyłanie zapytań do potencjalnych wykonawców ile będzie kosztował serwis pogwarancyjny czy przeszkolenie jednego pracownika po wybudowaniu i uruchomieniu przedmiotu zamówienia wydaje mi się zabawne, gdyż raczej nie uzyskam konkretnej ceny bo ta będzie pewnie zależała od wielu czynników i okaże się, że żeby to oszacowali powinnam ujawnić cały SIWZ big_smile

Pytam z troski o prawidłowość postępowania bo zamówienie "współfinansowane" big_smile i boję się, żeby szanowni Kontrolujący potem przetarg nie zarzucili mi oszacowania zamówienia z nienależytą starannością ..

Może powinnam po prostu przyjąć na te szkolenia i serwis jakąś kwotę z tzw. sufitu i doliczyć ją do kosztorysu inwestorskiego, lub skoro planujemy wynagrodzenie ryczałtowe, a przedmiar robót jest jedynie dokumentem pomocniczym udostępnionym wykonawcy jasno zapisać, że szkolenia i serwis wykonawca zapewni w "cenie" smile