1

Temat: Kryterium zamiast klauzuli społecznej

Krótkie (bądź nie) pytanie na rozruszanie komórek: czy można zastosować jako Kryterium oceny ofert np. zatrudnienie do realizacji zamówienia 5 osób wykluczonych/bezrobotnych z terenu Gminy/Powiatu o wadze powiedzmy 5% (ocena zero-jedynkowa)? Czy nie będzie to podchodziło pod Kryterium podmiotowe? Nie chcę "na sztywno" w SIWZ wpisywać klauzuli społecznej z różnych względów.

2

Odp: Kryterium zamiast klauzuli społecznej

W/g mnie tylko w niepriorytetowych. To będzie podchodziło pod kryterium podmiotowe. Kiedyś zastanawiałem się nad wprowadzeniem tego warunku i zrezygnowałem. Dla mnie zbyt wiele nowości i niewiadomych. Chętnie poznam twoje doświadczenia.

3

Kryteria oceny mają odnosić się do przedmiotu zamówienia. Wg mnie zalatuje mocno właściwością wykonawcy. Z drugiej strony mamy usługi niepriorytetowe, może akurat na taką rozpisujesz zamówienie?

4

Przy niepriorytetowych, to właśnie nie miałbym wątpliwości. Ale przy priorytetach moje obawy są tożsame z Waszymi - czy to kryterium nie będzie dotyczyło właściwości Wykonawcy. Ale z drugiej strony, stosując się do wytycznych MRR i UZP, skoro możemy zastrzec w SIWZ lub jako warunek udziału obowiązek np. zatrudnienia x osób bezrobotnych czy wykluczonych, to dlaczego nie przełożyć klauzuli społecznej do kryterium. Boję się wsadzać na sztywno, żeby nie okazało się, ze nikt mi dlatego oferty nie złoży. Poza tym, jest jeszcze kwestia ograniczenia terytorialnego - czy to nie zostanie odebrane jako ograniczenie konkurencji? Jeżeli już zatrudniać osoby wykluczone, to niech będzie to pomoc u mnie a nie np. w Belgii czy w drugim końcu Polski. Dużo niewiadomych...

5 (edytowany przez covec 2014-01-14 08:00:43)

bipi napisał/a:

Poza tym, jest jeszcze kwestia ograniczenia terytorialnego - czy to nie zostanie odebrane jako ograniczenie konkurencji?

To jest ciekawe pytanie. Niby przetarg jest publiczny, nieograniczony, ale...myślałem już kiedyś nad tym, ale sprawa była prostsza, ponieważ w grę wchodziły uprawnienia które ściśle wiążą się z miejscem wykonania zamówienia.

6

Co Wy na to? W Dyrektywie klasycznej znalazłem coś takiego - może na to się powołać? (...)instytucja zamawiająca może stosować kryteria mające na celu spełnienie wymagań społecznych w odpowiedzi na określone w specyfikacjach zamówienia, potrzeby grup ludzi
znajdujących się w szczególnie niekorzystnej sytuacji, do których należą odbiorcy robót budowlanych, dostaw lub usług będących przedmiotem zamówienia.

7

Ustawa daje możliwość zastosowania klauzuli ale zabrania odwołania do kryterium podmiotowego.
2 aspekt na który zwróciłeś uwagę też jest istotny - dlaczego tylko bezrobotni z gminy/powiatu X. Praktycznie zawężasz grono wykonawców do tego powiatu. Nie sądzę żeby klauzule społ. pozwalały zawężać grono bezrobotnych w taki sposób że będą to tylko bezrobotni z danego obszaru.

8 (edytowany przez jarosław 2014-01-14 08:19:24)

Ja tego nie "czuję".
Zrób przetarg ograniczony z rankingiem dotyczącym os bezrobotnych.

Pozostaje pytanie czy mogą to być tylko bezrobotni z gminy X.

9

Zawężenie terytorialne, moim zdaniem, nie powoduje, że zamówienie są w stanie wykonać tylko podmioty z danego powiatu, gdyż każdy z wykonawców może zatrudnić wykluczonych/bezrobotnych z obszaru powiatu (w końcu przedmiot zamówienia będzie realizowany na tym terenie) - może to być podmiot z Mazowsza, Pomorza czy też z Francji - wystarczy pójść do PUP, czy miejscowego OPS. Poza tym, przy takim kryterium muszę mieć możliwość kontroli, czy wykonawca wypełnia swoje zobowiązania wynikające z oferty. Na terenie swojej Gminy czy też Powiatu jestem w stanie sprawdzić czy na pewno zatrudnił wymaganą liczbę osób. A niestety w innych lokalizacjach możliwości są ograniczone.

10

jarosław napisał/a:

Ja tego nie "czuję".
Zrób przetarg ograniczony z rankingiem dotyczącym os bezrobotnych.
Pozostaje pytanie czy mogą to być tylko bezrobotni z gminy X.

A wiesz, że to może być niezły pomysł wink Dzięki za nakierowanie big_smile

11

Czytając art. w Rzepie tak mi się przypomniał ten wątek.
"Przetargi ogłaszane przez ministra pracy wygra firma, która daje etaty. W innych urzędach ciągle rządzą zlecenia" 
http://www.ekonomia.rp.pl/artykul/706231,1111764-Resort-pracy-nie-chce-smieciowek.html

Może nie do końca twój przykład Bipi (niepriorytetowa ochrona) ale warto zobaczyć jak w MPiPS robią przetarg preferujący etaty.

12

Dzięki - poczytam!

13

Przetarg na ochronę budynków resortu - kryterium jakość - ciekawe jak określili jakość ochrony  - smile:):).

14

Publikują protokół postępowania - 1 str. bez wypełnionej wartości zamówienia - bez sensu ...

15

Protokół pewnie zaraz po wszczęciu postępowania, czyli to co było możliwe na tym etapie bez wartości szacunkowej bo tego nie trzeba.
Jakość to te etaty. Deklarowane w ofercie etaty. Ciekawe jak to sprawdzą.

16 (edytowany przez Darek W. 2014-05-23 06:49:13)

A to ciekawe ...

Wykaz, o którym mowa powyżej wykonawca obowiązany jest sporządzić na druku lub wg wzoru druku stanowiącego załącznik nr 4 do SIWZ, oraz załączyć do niego dowody potwierdzające, że usługi wyszczególnione w wykazie zostały wykonane należycie lub są wykonywane należycie (zgodnie z pkt 6.5.3.1),
Uwaga!
1) Usługi wykazane w ww. wykazie będą brane pod uwagę wyłącznie do oceny oferty w kryterium ?Doświadczenie?. Wykaz ten nie należy do dokumentów, o których mowa w art. 25 ust. 1 ustawy, tym samym nie podlega przepisom art. 26 ust. 3 ustawy.
2) Ponieważ usługi wyszczególnione w ww. wykazie nie są wykazywane w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu, nie podlegają przepisom art. 26 ust. 2b ustawy. Tym samym usługi wykazane w tym wykazie muszą stanowić doświadczenie własne wykonawcy składającego ofertę, tj. muszą być wykonane lub wykonywane samodzielnie przez wykonawce

Czyli wg nich wykonawcy nie mogą polegać na doświadczeniu innych zgodnie z art. 26 2b ????  - hahaha - że nikt nie odwołał się od tego ???

17

Czytam ten SIWZ i oczom nie wierzę ...

18 (edytowany przez jarosław 2014-05-23 06:54:06)

Zwróć uwagę ze mają 2 wykazy. Jeden pod warunek (tu wchodzą podm. 3). Drugi pod kryterium (tu nie uznają podm. 3). Mnie to się podoba smile

Tyle że to powoduje że wykonawca będzie do warunku pakował podm 3 bo jak dalej piszą doświadczenie z warunku nie może byc użyte drugi raz w tabeli z kryterium.

19

jarosław napisał/a:

Zwróć uwagę ze mają 2 wykazy. Jeden pod warunek (tu wchodzą podm. 3). Drugi pod kryterium (tu nie uznają podm. 3). Mnie to się podoba smile

Tyle że to powoduje że wykonawca będzie do warunku pakował podm 3 bo jak dalej piszą doświadczenie z warunku nie może byc użyte drugi raz w tabeli z kryterium.

Czyli tam mogą polegać - a tu nie - bzdura jakaś  - ciekawe jakie mają na to uzasadnienie

20

Pytanie tylko czy nas na takie rozwiązania stać? Godzina pracy za umowę -zlecenie jest x razy niższa niż umowy o pracę na cały etat. I teraz albo ceny będą 50% wyższe od oszacowanej, albo wykonawcy dogadają się i dadzą gwarancję zatrudnienia kilku osoba z kilkudziesięciu potrzebnych do realizacji, albo podłożą podwykonawcę smile

Jarosław, właściwie to tylko wtedy ma sens kiedy liczysz doświadczenie wykonawcy, a doświadczenie podmiotów trzecich potrzebne jest do wykazania niepełnienia warunku udziału w postępowaniu.

21

Darek W. napisał/a:
jarosław napisał/a:

Czyli tam mogą polegać - a tu nie - bzdura jakaś  - ciekawe jakie mają na to uzasadnienie

Warunek jest "skodyfikowany", tu nic nie wymyślisz. Kryterium to twórczość własna zamawiającego.

22

Bipi, znów odświeżam wątek mając w pamięci twoje pytanie:

"czy można zastosować jako kryterium oceny ofert np. zatrudnienie do realizacji zamówienia"

Czy nowe brzmienie art 91 ust 2 "...aspekty społeczne...." nie jest odpowiedzią na nasze pytanie?

23

Ja uważam, że tak i dlatego właśnie pojawiły się one w ustawie

24

czyli jak może być kryterium oceny ofert w usługach priorytetowych klauzula społeczna ?
29..4.4 to należy sotsować jeżeli jest to uzasadnione przedmiotem lub charakterem tych czynności.

a w przypadku 29.4.1 to można w opisie zamówienia lub kryterium bez posiadania uzasadnienia prawda ?