1

Temat: weryfikowanie zdolności wykonawcy

"Oświećcie" mnie, bo już całkiem zgłupiałam:
1) przed chwilą mój radca poinformował mnie, że nie mogę zawężać wykazów dostaw, usług, robót tylko do tych, które mają potwierdzać spełnianie min. warunków udziału????
dalej
2) czy każda ocena spełniania warunków jest już w minimalnym stopniu badaniem zdolności wykonawcy do należytego wykonania zamówienia (art. 22 ust. 5 zd. pierwsze)???
3) czy w SIWZ (zakładam, że nie wymagam wskazania niewykonanych/ nienależycie wykonanych zamówień) mogę określić, że: w wykazie mają znaleźć się np. wszystkie wykonane w ciągu 5 lat roboty odpowiadające przedmiotowi zamówienia określając jednocześnie, że poświadczenia mają dotyczyć tylko tych robót na potwierdzenie spełniania min. warunku np. 2 robót?

Tylko co mi da  ten wykaz, skoro oceniać mogę tylko wskazane przeze mnie warunki (nigdy nie będzie pewności czy wykonawca wypisał wszystkie)?

4) czy mogę jednocześnie dookreślić wszystkie informacje, o których mowa w par. 1         ust. 4 rozporz. w sprawie rodzajów dokumentów (zwracam uwagę na spójniki "lub").

Będę wdzięczna za wszystkie podpowiedzi.

2 (edytowany przez Katiqq 2014-05-23 11:47:14)

Odp: weryfikowanie zdolności wykonawcy

Ad. 1 - przecież w rozporz. w sprawie rodzajów dokumentów w par. 1 ust. 4 (który wymieniłaś) jest napisane " zamawiający może, w sposób obiektywny i niedyskryminacyjny, określić roboty budowlane, dostawy lub usługi, których dotyczy obowiązek wskazania przez wykonawcę w wykazie", więc skąd wątpliwości radcy?,
Ad. 2 - z art. 22 ust. 5 zd. pierwsze wynika, że wszystkie wymienione w 22.1 warunki mają na celu zweryfikowanie zdolności wykonawcy do należytego wykonania udzielanego zamówienia, więc ocena spełniania warunków jest badaniem zdolności wykonawcy do należytego wykonania zamówienia; tylko nie wiem co kryje się pod użytym przez Ciebie pojęciem "każda",
Ad. 3 - możesz, możesz także napisać, że wykazują wykonane w okresie 5 lat w ilości wystarczającej do potwierdzenia spełnienia warunku,
Ad. 4 - nawet powinnaś

3

1. Główne dostawy i usługi - możesz zawężać do nich. odnośnie robót budowlanych - pisz tak jak jest w rozp. jednocześnie dookreślij co rozumiesz poprzez najważniejsze roboty - np .2 polegające na .......... zazwyczaj wykonawcy w wykazie piszą o tych dwóch robotach - najważniejszych - i nie jest to błędem (swoją drogą to rozp. znowu jest niefortunne).

2. Tak.

3. Tak.

4. Tak

4

Katiqq napisał/a:

Ad. 1 - przecież w rozporz. w sprawie rodzajów dokumentów w par. 1 ust. 4 (który wymieniłaś) jest napisane " zamawiający może, w sposób obiektywny i niedyskryminacyjny, określić roboty budowlane, dostawy lub usługi, których dotyczy obowiązek wskazania przez wykonawcę w wykazie", więc skąd wątpliwości radcy?,

To chyba ta pogoda tak na niego tak  wpływa, od tamtego roku przetargi "idą" w taki sposób, a On tu mi dzisiaj z taką nowiną (może mu się przepisy pomieszały bo akurat pracował nad czymś poza pzp)

Ad. 2 - z art. 22 ust. 5 zd. pierwsze wynika, że wszystkie wymienione w 22.1 warunki mają na celu zweryfikowanie zdolności wykonawcy do należytego wykonania udzielanego zamówienia, więc ocena spełniania warunków jest badaniem zdolności wykonawcy do należytego wykonania zamówienia; tylko nie wiem co kryje się pod użytym przez Ciebie pojęciem "każda",

Chodziło mi o to czy nawet ocena minimalnych (pozytywnych) warunków udziału w postępowaniu jest jednocześnie weryfikacją zdolności wykonawcy. Spotkałam się z takim zapisem w jakimś SIWZ "Ocena spełniania minimalnych warunków udziału w postepowaniu bedzie dokonana na zasadzie ?spełnia? ? ?nie spełnia?. Niespełnienie jakiegokolwiek z w/w warunków skutkuje wykluczeniem Wykonawcy z przedmiotowego postepowania. Jednoczesnie warunki , o których mowa w punkcie 1 niniejszego rozdziału SIWZ oraz opis sposobu dokonania oceny ich spełniania maja na celu zweryfikowanie zdolności wykonawcy do naleytego wykonania udzielanego zamówienia" (przy czym warunki są określone na minimalnym poziomie bez żądania np. robót niewykonanych lub wykonanych nienależycie).

5

Igulinka2014 napisał/a:

Chodziło mi o to czy nawet ocena minimalnych (pozytywnych) warunków udziału w postępowaniu jest jednocześnie weryfikacją zdolności wykonawcy. Spotkałam się z takim zapisem w jakimś SIWZ "Ocena spełniania minimalnych warunków udziału w postepowaniu bedzie dokonana na zasadzie ?spełnia? ? ?nie spełnia?. Niespełnienie jakiegokolwiek z w/w warunków skutkuje wykluczeniem Wykonawcy z przedmiotowego postepowania. Jednoczesnie warunki , o których mowa w punkcie 1 niniejszego rozdziału SIWZ oraz opis sposobu dokonania oceny ich spełniania maja na celu zweryfikowanie zdolności wykonawcy do naleytego wykonania udzielanego zamówienia" (przy czym warunki są określone na minimalnym poziomie bez żądania np. robót niewykonanych lub wykonanych nienależycie).

Igulinka ja Ciebie bardzo przepraszam, ale czegoś tu nie rozumiem. Należy sobie odpowiedzieć na pytanie na jakim poziomie określasz warunki udziału w postępowaniu w PN? Muszą być proporcjonalnie określone do wielkości zamówienia, to nie ulega wątpliwości. Natomiast nie używałabym określenia "minimalny" do PN. Nie wiem co poeta miał na myśli pisząc to, co zacytowałaś. Trzeba by wczytać się w całość.