Znalazłam coś podobnego to tego problemu co opisywałami co wy na to?
W przetargu nieograniczonym zamawiający zażądał udokumentowania realizacji minimum dwóch umów odpowiadających przedmiotowi zamówienia. Na potwierdzenie jego spełniania zażądał wykazu z informacjami o rodzaju dostaw, ich wartości, dacie i miejscu wykonania wraz z referencjami. Kwoty zamówień zawarte w przedstawionym przez wykonawcę wykazie są inne niż te podane w rekomendacjach. W związku z tym, że zamawiający nie sprecyzował wymaganej minimalnej wartości zrealizowanych dostaw, opisane błędy nie wpływają na ocenę spełniania warunku. Wystąpiły jednak rozbieżności pomiędzy oświadczeniem wykonawcy tj. wykazem a referencjami. Czy w związku z powyższym można stwierdzić, że oferta potwierdza spełnianie warunku? Dokumenty te były już raz uzupełniane w trybie z art. 26 ust. 3 ustawy Pzp.
Jeśli wykaz zawiera informacje o realizacji dwóch dostaw podobnych rodzajowo do przedmiotu zamówienia, należy uznać, że wykonawca potwierdził spełnianie warunku. Wartości wykonanych umów nie mają w tym przypadku znaczenia, gdyż zamawiający nie dokonuje ich oceny. Zaistniałe rozbieżności nie mogą zatem być przyczyną wykluczenia wykonawcy z procedury.
W sytuacji gdy informacje zawarte w wykazie oraz referencjach są ze sobą sprzeczne, zamawiającemu przysługuje prawo żądania od wykonawcy wyjaśnień w tym zakresie. Należy jednak pamiętać, że jedyną rolą referencji jest potwierdzenie faktu należytego wykonania zamówienia. Informacje dotyczące rodzaju, wartości, daty czy miejsca jego wykonania muszą znaleźć się w wykazie i to na podstawie tego dokumentu zamawiający powinien je oceniać. Potwierdzenie tych tez znajdziemy w ugruntowanym już orzecznictwie KIO.
Autor:
Andrzej Łukaszewicz
konsultant Polskiego Związku Rzeczoznawców Zamówień Publicznych, szkoleniowiec, wykładowca uczelni wyższych specjalizujący się w zamówieniach publicznych.
Więc ja myślę że skoro analogicznie zamawiający robi taki błąd to znaczy że później nie może wezwać do uzupełnienia doświadczenia gdyż nie określił wartości zrealizowanych dostaw.