1

Temat: uzupelnienie dokumentów

Witam i błagam o szybką odpowiedz
w postępowaniu (przetarg nieograniczny) żądaliśmy wykazu zrealizowanych dostaw.
dostałam wykaz 2 dostaw i 1 referencje (brak w niej na jaka kwote została zrealizowana)
czy teraz wezwać do uzupełnienia jednej referencji (tej co wogole brak) i drugiej z kwotą?
pomozcie

2

Odp: uzupelnienie dokumentów

Ta którą masz jest ok - referencja ma potwierdzać należyte wykonanie i NIC WIECEJ, wyzwasz do uzupełnienia drugiej

3

tak
na tobie marko zawsze można polegać, wielkie dzieki

4

a mam jeszcze jedno pytanie:
cena oferty jest na 145 brutto (i zadalismy zeby sie wykazał dostawami odpowiadającymi wartościa przedmiotowi niniejszego zamówienia) a w wykazie dostaw on podaje
- 1 dostawa na 133 brutto
- 2 dostawa na 141 brutto (tu musze go wezwać do uzupełnienia tych referencji bo nie dał wogóle),
czy ty bys wogole uznał ze on spełnia warunek-zrealizowania przynajmniej jednej dostawy odpowiadającej wartościa przedmiotowi zamówienia?

5

Ja bym tak nie sformułował warunku smile. Skąd wykonawca ma znać wartość niniejszego zamówienia? Podałaś ją?

6

nie podałam żadnej wartości
więc jak daje ofertę na 100 000 to musi sie wykazac ze zrealizował dostawę na 100 000 bo odpowiada to wartości realizowanej dostawy

7

patrycjap napisał/a:

nie podałam żadnej wartości

Jaki warunek taki taki wykaz:) Nie możesz teraz twierdzić że nie spełnia warunku.

patrycjap napisał/a:

więc jak daje ofertę na 100 000 to musi sie wykazac ze zrealizował dostawę na 100 000 bo odpowiada to wartości realizowanej dostawy

Taki warunek może być czynem nieuczciwej konkurencji bo jest inny dla każdego z wykonawców. Poza tym nie wiem czy jest konieczność wykazywania sie realizacją np dostawy na kwotę odpowiadającą wartości zamówienia - tu przedmiot zamówienia ma znaczenie i nie zawsze jest to zasadne. Podsumowując - warunek powinien być sformułowany jednoznacznie i być identyczny dla wszystkich wiec jeśli już chcesz to wiązać z wartością zamówienia to wskazujesz kwote w warunku np. zrealizowali co najmniej jedną dostawe na kwote 100 tys zł. i wtedy jest jasno, klarownie i równo smile

8

tak zgadzam się z tobą i bede próbowała przekonać "górę" żebym na przyszłość nie musiała się użerać z takimi problemami
bo oni se to wymysla a ja potem drze cała czy wszystko ok?

9

ja wcale się nie zgadzam z Markiem
Warunek powinien być oczywiście jasny więc powinnaś napisac czy ma pochwalić się jedną czy dwiema dostawami (nie podałaś tego) po drugię słuszne (jak najbardziej) jest żądanie by ta dostawa była porównywalna z tą którą zamawiasz wię najlepiej podać że ma się pochwalić dostawą o wartości (np. co najmniej 80% wartości zamówienia) i wtedy w prosty sposób sprawdzisz - on wyszacował zamówienie na 100.000,00 a pochwalił się dostawą na 81.000,00 i jest ok.
to że masz napisać żeby wykazał się dostawą zbliżoną do Twojej o ma to byc conajmniej 100.000 - przeciesz pokazujesz mu Twój szacunek, chyba że tak chcesz - wolno tak robic ale nie polecam.

10

danaug napisał/a:

on wyszacował zamówienie na 100.000,00 a pochwalił się dostawą na 81.000,00 i jest ok.

Guzik jest ok bo warunek jest inny dla każdego wykonawcy bo zależy od tego jaką cene sobie wykonawca obliczy - nierówne traktowanie wykonawców jak marzenie

danaug napisał/a:

przeciesz pokazujesz mu Twój szacunek

Że co? Dobrze rozumiem, że formułujesz warunki pod wartość szaconkową? wink Dobre lol

11

warunek brzmiał:
"W postępowaniu mogą wziąć udział wykonawcy, którzy wykażą, że wykonali,      a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywaną, dostawę w okresie ostatnich trzech lat przed dniem wszczęcia postępowania  o udzielenie  zamówienia, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy ? w tym okresie:  nie mniej niż 1 dostawę odpowiadającą  swoim rodzajem dostawie stanowiącej  przedmiot zamówienia"
jest to zgodnie z rozporządzeniem prezesa rady ministrów z dnia 19-05-06

12

Patrycja to nie jest warunek tylko przepisane rozporządzenie

13

tak gdzie na potwierdzenie tego warunku żadamy wykazu dostaw

14

patrycjap napisał/a:

warunek brzmiał:
"W postępowaniu mogą wziąć udział wykonawcy, którzy wykażą, że wykonali,      a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywaną, dostawę w okresie ostatnich trzech lat przed dniem wszczęcia postępowania  o udzielenie  zamówienia, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy ? w tym okresie:  nie mniej niż 1 dostawę odpowiadającą  swoim rodzajem dostawie stanowiącej  przedmiot zamówienia"

Nie widzę tu nic o wartości wykonanej dostawy...

15

Marko napisał/a:

Że co? Dobrze rozumiem, że formułujesz warunki pod wartość szaconkową? wink Dobre lol

Ja też tak robie Marko smile
W pewnym specyficznym postępowaniu...

16

Ok, ja nie polemizuje - być może w tym specyficznym postępowaniu jest to uzasadnione. Odniosłem natomiast wrażenie, że danaug traktuje takie stawianie warunków jako regułe i stąd też sie ośmieliłem wyrazić swoje zdanie big_smile

17

oczywiście Marko, zawsza warunki ustalam pod zamówienie,
To że jeden wykonawca wycenił na tyle a inny trochę inaczej nie ma nic do rzeczy, mają pokazać że wykonali już podobną np. dostawę, a podobna to będzie właśnie taka jaką ja określę wieć np. 80% wartości (jeżeli chodzi o wartość) , nie ma tu nic wspólnego z zasadą równego traktowania, wszystkich traktuję jednakowo (d;la wszystkich jest to 80%) I oczywiście Marko że jest to dla mnie zadada!

18

Dla mnie 80% od 1.000.000 zł i 80 % od 900.000 to nie jest to samo ale może rzucałem kamieniami w szkołe w czasie matematyki... wink i równego traktowania tu nie widze a wzrok wg pani doktor ma całkiem całkiem...
Właściwie to mógłbym sie odwołać do orzecznictwa i nie wdawać sie w polemike. Kilka razy już tak zrobiłem i dyskusja sie ucieła... - z tego wniosków jest kilka: albo ktoś nie chce polemizować z orzecznictwem czy też linią UZP albo sie dał przkonać. Tak czy siak marny ze mnie wykładowca jak sam sie nie umiem obronić big_smile

19

Marko tu chodzi o doświadczenie a nie o dokładność matematyczną, ale nie mam zamiaru Cię przekonywać, masz przecież orzecznictwa.

20

Tu rzeczywiście nie chodzi o matematyke chyba że w kontekście równego traktowania wykonawców..., ale masz racje w jednej kwestii - dajmy sobie spokój.

21

A tak Kochani formumowicze .. czy dostawy podobne to dostawy tego samego rodzaju ? według mnie nie .. ale znam takich ktorzy tego nie rozrózniają ...

22

nie panimaju dlaczego przez watek przewija sie kwota chociaz w warunku nie ma nic o niej smile 
jesli nie okreslisz dokladnie czego chcesz nic ciekawego pewnie nie dostaniesz:) a i orez do walki nie bedzie mocny:)

co do "dostawy podobne" - podobnie lanie wody.... dla jednego blondynka moze byc podbna do brunetki smile a dla drugiego nie....

warunek jest ale wlasciwie go nie ma smile na przyszlosc lepiej to trezeba przemyslec smile

23

dzięki za info .. ale nie ja to zapisuje w siwz ... ja mam z tego wybrnąc przedstawiając odpowiedni wykaz dostaw .. tylko czy jak jest przetarg  lna ampy operacyjne .. to mam wykazać dostawy lamp czy innego sprzętu medycznego - skoro mamy wykazac dostawy podobne ...

24

Pytać, protestować, uwalać przetargi aż sie nauczą Beatko big_smile

25

dokladnie!
nie mowilas ze to na tym etapie smile do boju duuuze prawdopodobienstwo uwalenia smile jak tylko zmienia warunek smile hehe