1

Temat: ochrona ludzi, terenu i mienia

Witam,

chcę przygotować postępowanie na ochronę ludzi, terenu i mienia 3 obiektów, gdzie w jednym obiekcie Wykonawca będzie musiał  dostarczyć  i zainstalować podsystem telewizji dozorowej CCTV i w związku z tym mam jedno pytanie:

-czy powyższą usługę mogę zakwalifikować do usług niepriorytetowych?

Proszę o podpowiedź

2

Odp: ochrona ludzi, terenu i mienia

A ja bym tego nie łączył - no chyba że taki wymóg.

3

a gdy łączę to jest złamanie ustawy Pzp?

4

Powstaje pytanie, czy firma ochroniarska jest w stanie wykonać całość zamówienia?, zapewne tak, a jeżeli tak to ustawy nie naruszysz.

5

myślę, ze tak, a nawet gdyby nie, to przecież w części dotyczącej dostawy i instalacji podsystemu telewizji dozorowej CCTV może wziąć podwykonawce,

w SIWZ zastrzegłabym tylko , że Z. zastrzega obowiązek osobistego wykonania przez wykonawcę kluczowych części zamówienia tzn. ochronę ludzi, terenu i mienia

czy dobrze sobie dumam?, :-)

6

Tak.

7

a jeszcze jedno pytanie,
czy nikt mi nie zarzuci, jak drugie kryterium oceny ofert podam termin płatności, bo żadne inne nie przychodzi mi do głowy

8

Możliwość stosowania takiego kryterium w postępowaniach o udzielenie zamówień publicznych potwierdził także Sąd Najwyższy w uchwale z 18 września 2002 r. (sygn. akt III CZP 52/02). Sąd odpowiedział wówczas na pytanie Sądu Okręgowego w Warszawie, czy kryterium terminu płatności jest dopuszczalne do stosowania w zamówieniach publicznych. Odpowiedział twierdząco ? właśnie dlatego, że jest kryterium niewątpliwie związanym z przedmiotem zamówienia, a na dodatek poniekąd wprost w ustawie wymienionym.