Temat: Termin płatności jako drugie kryterium
czy dopuszczalne jest przyjecie Terminu płatności jako drugie kryterium przez jednostke sektora finansów publicznych??? PILNE
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → SWZ → Termin płatności jako drugie kryterium
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
czy dopuszczalne jest przyjecie Terminu płatności jako drugie kryterium przez jednostke sektora finansów publicznych??? PILNE
tak
Przedziały
Powyżej 7 dni do 14 dni 1 pkt
od 15 dni do 21 dni 2 pkt
od 22 dni do 30 dni 3 plt
takie coś przejdzie?
przejdzie ale ja ustaliłam tak:
14 dni - 0
21 - 1
30 - 2
Moim zdaniem przedziały to złe rozwiązanie. Wykonawcy, którzy zaoferują 22 i 30 dni dostaną tyle samo punktów. Jaki jest więc sens w oferowaniu maksymalnego terminu płatności?
Ja zastosowałbym wzór: (termin badany - termin min) / (termin max - termin min) - z jednoczesnym określeniem minimalnego i maksymalnego terminu płatności.
czytałem że przy kontroli trzeba będzie udowodnić że drugie kryterium przynosi oczywisty zysk dla zamawiającego a jeżeli się tego nie udowodni, a oferta droższa cenowo zostanie wybrana mogą byś wyciągane konsekwencje z nieoszczędnego wydatkowania środków
czytałem że przy kontroli trzeba będzie udowodnić że drugie kryterium przynosi oczywisty zysk dla zamawiającego
A gdzie to wyczytałeś?
czytałem że przy kontroli trzeba będzie udowodnić że drugie kryterium przynosi oczywisty zysk dla zamawiającego a jeżeli się tego nie udowodni, a oferta droższa cenowo zostanie wybrana mogą byś wyciągane konsekwencje z nieoszczędnego wydatkowania środków
No właśnie gdzie? - zapodaj autora
Przy założeniu że 30 dniowy termin to maksimum tego co możemy żądać i standard w płatnościach to skracanie tego terminu do 7 dni to działanie na swoją szkodę.
generalnie nawet szkoleniowcy mówią, że kryteria przenoszą się na kasę i trzeba być rozsądnym w ich ustalaniu, co z tego jak np. szkoła zrobi postępowanie na ławki, da kryterium termin dostawy i do września będą stały w sali nieużywane - a kasa będzie wydana na tego co dostarczy wcześniej...
Przy założeniu że 30 dniowy termin to maksimum tego co możemy żądać i standard w płatnościach to skracanie tego terminu do 7 dni to działanie na swoją szkodę.
Ale właśnie na odwrót - więcej punktów zyska ten, kto da najdłuższy termin płatności - na zasadzie maksymalizacji - np. max 30 dni.
Ale właśnie na odwrót - więcej punktów zyska ten, kto da najdłuższy termin płatności - na zasadzie maksymalizacji - np. max 30 dni.
Tylko po co, skoro można mieć za to darmo i narzucić 30 dniowy termin?
No ale to jest max wynikający z przepisów. I co , dopuścisz termin płatności 7 dni?
Oczywiście jest możliwe zastosowanie takiego kryterium tylko dzięki niemu nic nie zyskujesz - nie możesz dać więcej niż 30 dni, jedynie tracisz bo wykonawcy w tej sytuacji mogą złożyć oferty z terminem płatności do 7 dni. Oczywiście wtedy oferta musi być odpowiednio tańsza żeby wygrała z ofertą zawierającą termin płatności 30 dni ale wg mnie gra nie warta świeczki.
jestem za - pomyśleć za innym kryterium - a tu na sztywno dać ilość dni terminu płatoności
Darek W. napisał/a:Ale właśnie na odwrót - więcej punktów zyska ten, kto da najdłuższy termin płatności - na zasadzie maksymalizacji - np. max 30 dni.
A po to, że jest to obiektywne kryterium, i które musi być wg. tej tzw. ustawy.
No ale to jest max wynikający z przepisów. I co , dopuścisz termin płatności 7 dni?
Oczywiście jest możliwe zastosowanie takiego kryterium tylko dzięki niemu nic nie zyskujesz - nie możesz dać więcej niż 30 dni, jedynie tracisz bo wykonawcy w tej sytuacji mogą złożyć oferty z terminem płatności do 7 dni. Oczywiście wtedy oferta musi być odpowiednio tańsza żeby wygrała z ofertą zawierającą termin płatności 30 dni ale wg mnie gra nie warta świeczki.
warta nawet znicza - np. termin płatności faktury dla wykonawcy ? 10 %, będzie oceniane na zasadzie maksymalizacji - tj.: ? od 20 do 30 dni.
Zamawiający określa przedział czasowy obejmujący akceptowalny czas terminu płatności faktury dla wykonawcy ? minimalny od 20 dni i maksymalny do 30 dni.
Darek W. napisał/a:Ale właśnie na odwrót - więcej punktów zyska ten, kto da najdłuższy termin płatności - na zasadzie maksymalizacji - np. max 30 dni.
To jest w ogóle problem dodatkowego kryterium. W większości dodatkowe kryteria to termin lub gwarancja które wg mnie powinny być ustalone na sztywno
Katiqq napisał/a:Darek W. napisał/a:Ale właśnie na odwrót - więcej punktów zyska ten, kto da najdłuższy termin płatności - na zasadzie maksymalizacji - np. max 30 dni.
To jest w ogóle problem dodatkowego kryterium. W większości dodatkowe kryteria to termin lub gwarancja które wg mnie powinny być ustalone na sztywno
ależ poprzednio były na sztywno - z nich się tłumaczyć nie musisz - są w miarę obiektywne. Najgorsze są kryteria subiektywne.
tylko ze mam postępowania na oprogramowanie naukowe wiec nie mam bladego pojecia co dać a coś musze bo nie stanowi to powszechnej dostawy...a kryteria w zakresie jakosci czy parametów technicznych odpadają...:(
tylko ze mam postępowania na oprogramowanie naukowe wiec nie mam bladego pojecia co dać a coś musze bo nie stanowi to powszechnej dostawy...a kryteria w zakresie jakosci czy parametów technicznych odpadają...:(
Powyżej masz odpowiedź.
db napisał/a:tylko ze mam postępowania na oprogramowanie naukowe wiec nie mam bladego pojecia co dać a coś musze bo nie stanowi to powszechnej dostawy...a kryteria w zakresie jakosci czy parametów technicznych odpadają...:(
Powyżej masz odpowiedź.
z tego co zrozumiałam okreslić min np 14 dni i max 30 dni i według wzoru:
termin płatności oferty badanej/ max. terminu płatności spośród wszystkich badanych ofert x 100x 95% ( o ile przyjme taką wagę)
A reakcji serwisu?
przetaragi publiczne 6/2015 str 17-20
db napisał/a:tylko ze mam postępowania na oprogramowanie naukowe wiec nie mam bladego pojecia co dać a coś musze bo nie stanowi to powszechnej dostawy...a kryteria w zakresie jakosci czy parametów technicznych odpadają...:(
A reakcji serwisu?
Też pomyślałem o serwisie / naprawy szkolenia poprawki
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → SWZ → Termin płatności jako drugie kryterium
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc