Temat: Nowelizacja - pogłoski
Czy słyszeliście coś na temat tego, że wraz z kwietniową nowelizacją mamy wrócić do progu 14.000 euro?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → Nowelizacja - pogłoski
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy słyszeliście coś na temat tego, że wraz z kwietniową nowelizacją mamy wrócić do progu 14.000 euro?
Tego nie słyszałem, ale projekcik samej ustawy (znowelizowanej) jest.
ale projekt tej juz nowej konsultowanej z tym całym zespołem ....
możesz linka podesłać, ?
Zmiany progu się nie dopatrzyłem.
http://legislacja.rcl.gov.pl/projekt/12281202/katalog/12333438#12333438
http://legislacja.rcl.gov.pl/projekt/12281202/katalog/12333444#12333444
też znalazłem, ale to jest nowelizacja,
mogliby już przedstawić dokument z naniesionymi zmianami to by łatwiej się czytało, ehhh
lepsza nowelka aniżeli całkowite wywrócenie świat ado góry nogami, trzeba ponanalizować,
Popieram nowelkę
zapoznałem się, jest to o niebo lepiej przygotowane niż poprzedni gniot,
poukładane, sensownie zrobione,
m.in.
- dopisano do RNC że od szacunkowej wartości zam. powiększonej o podatek,
- szacowanie zostawiono po staremu, tylko upiększono,
- art. 5 niepiorytetowe wrzucono do art. 131,
tylko kiepsko z tym 40 % kryterium cena ehh
Nie wiem, raczej wątpię czy 40% to dobry pomysł.
I choroba jasna zostawili sprawozdania
Czytam czytam i ....... wszystko nowe.
Publikowanie planu zamówień na dany rok obowiązkowe? (13a)
I wykreślili z art. 144 "istotnych"... .
Czy uważacie, że w zakres usług społecznych i innych szczególnych usług wchodzą wszystkie dotychczasowe usługi niepriorytetowe? Chodzi mi szczególnie o usługi szkoleniowe.
Dobra, już wiem!
faktycznie przeoczyłem Jarosław, czyli dochodzi jeszcze jedna czynność,
Zmian jest sporo, zobaczymy czy wszystko przejdzie, ale rządzi jeden więc jet to już wielce prawdopodobne.
Nie czytam więcej bo może się okaże że połowa tych zmian nie przejdzie
Kolejnym absurdem jest to, że zamówienia na tzw. usługi społeczne będą "bardziej łagodne" do zamówień o wartości równej lub przekraczającej 750 000 euro. A co z zamówieniami w przedziale, np. 135 000 - 749 999 euro? Będą mogły być udzielane wyłącznie bez ułatwień - gdzie tu sens i logika?
szkoda
w art. 180 w ust. 2 dodaje się punkty 5-7 w brzmieniu:
"5) opis przedmiotu zamówienia;
6) wybór oferty najkorzystniejszej;
7) unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia publicznego.";
i ten nie fajny
Z postępowania o udzielenie zamówienia publicznego zamawiający może wykluczyć wykonawcę:
ten fajny - nie ma %
w przypadku udzielenia, w okresie 3 lat od udzielenia zamówienia podstawowego, dotychczasowemu wykonawcy usług lub robót budowlanych, zamówień polegających na powtórzeniu podobnych usług lub robót budowlanych, jeżeli takie zamówienie było przewidziane w ogłoszeniu o zamówieniu dla zamówienia podstawowego i jest zgodne z jego przedmiotem oraz całkowita szacunkowa wartość tego zamówienia została uwzględniona przy szacowaniu jego wartości; w podstawowym projekcie należy wskazać zakres tych usług lub robót budowlanych oraz warunki, na jakich zostaną one udzielone;
i 2 nie fajne
"2. Kryteriami oceny ofert są cena, koszt i inne kryteria
i
2a. Kryterium ceny może być zastosowane jako jedyne kryterium oceny ofert lub kryterium o wadze przekraczającej 40%, jeżeli przedmiot zamówienia ma ustalone standardy jakościowe, z zastrzeżeniem art. 76 ust. 2, a w przypadku zamawiających, o których mowa w art. 3 ust. 1 pkt 1 i 2, jeżeli dodatkowo wykażą w załączniku do protokołu postępowania, w jaki sposób zostały uwzględnione w opisie przedmiotu zamówienia koszty cyklu życia.",
Zauważ że uwzględniając zamówienia uzupełniające należy przewidzieć co konkretnie będzie przedmiotem tego zamówienia a nie jak do tej pory ".... zam. polegające na powtórzeniu tego samego rodzaju zamówienia".
Czyli wychodzi że nie będą musiały polegać na powtórzeniu tego samego rodzaju.
Czyli wychodzi że nie będą musiały polegać na powtórzeniu tego samego rodzaju.
ale ..... powtórzeniu podobnych robót budowlanych, ... i jest zgodne z jego przedmiotem - w sumie wychodzi na to samo.
Ehh, podobnych to nie tych samych
czyli np. prace geodezyjne dla gminy na rok (do przetargu wartość szacunkową na 4 lata, oraz w ogłoszeniu info o wydłużeniu przy uzupełniających) - podpiszę umowę do 30 grudnia 2016 a następnie podpiszę umowę na uzupełniające na 3 kolejne lata i będzie ok??
1c. Warunki udziału w postępowaniu mogą dotyczyć:
1) uprawnień do prowadzenia określonej działalności zawodowej, o ile wynika to z odrębnych przepisów;
2)sytuacji ekonomicznej lub finansowej;
3)zdolności technicznej lub zawodowej.
Co rozumieć pod "zdolność zawodowa"? Obecną wiedzę i doświadczenie czy osoby zdolne do wykonania zamówienia?
1c. Warunki udziału w postępowaniu mogą dotyczyć:
1) uprawnień do prowadzenia określonej działalności zawodowej, o ile wynika to z odrębnych przepisów;
2)sytuacji ekonomicznej lub finansowej;
3)zdolności technicznej lub zawodowej.Co rozumieć pod "zdolność zawodowa"? Obecną wiedzę i doświadczenie czy osoby zdolne do wykonania zamówienia?
zdolność:
? artyzm, biegłość, kunszt, rzemiosło, sztuka, umiejętność, wprawa, zręczność
? dar, dryg, predyspozycja, smykałka, talent, uzdolnienie, warunki, zacięcie, zadatek, żyłka
? kompetencja
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → Nowelizacja - pogłoski
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc