1

Temat: postepowanie na komputery

Witam,

czy mogę zastosować tylko kryterium cena przy dostawie sprzętu komputerowego:
- standardy jakościowe odnoszące się do istotnych cech przedmiotu zamówienia będę miała określone (dokładnie mam opisane parametry techniczne zamawianego sprzętu)
- tylko  jak wykazać w jaki sposób zostały uwzględnione w OPZ koszty cyklu zycia? Czy to jest w ogóle możliwe???

Pilne, bardzo proszę o podpowiedzi.

2

Odp: postepowanie na komputery

to może jednak wprowadź drugie kryterium termin płatności wszyscy dadzą Ci 30 dni, i cena będzie stanowić de facto 100%, ot cała historia z kryteriami

3

Tylko trzeba wziąć pod uwagę aby nie dawać "sztucznego" kryterium - niewymiernego, nic nie wnoszącego do postępowania, to również podlega weryfikacji kontrolnej.

4

A może klasa energooszczędności? Jest coś takiego przy komputerach? Ostatnio same agd kupuję, więc nie wiem.

5

A czy jest obowiązek dawania trzech kryteriów??? (bo tak mi się obiło na jakimś szkoleniu?!)

6

Czy np. mogę zastosować cena -60% (bo taki jest obowiązek) i gwarancja 40%

7

na pewno gwarancja jest bardziej rozsądna niż termin płatności.

ewentualnie może coś z 91.2.6 wybrać dotyczące warunków dostawy.

8

szad napisał/a:

na pewno gwarancja jest bardziej rozsądna niż termin płatności.

ewentualnie może coś z 91.2.6 wybrać dotyczące warunków dostawy.

też się zgadzam że bardziej rozsądna

9

Ponawiam pytanie, "bo utknęło w środku" czy jest obowiązek dawania trzech kryteriów??? (bo tak mi się obiło na jakimś szkoleniu?!)

10

nie

11

Możesz dać dwa kryteria cena + np. gwarancja, energooszczędność, termin dostawy (o ile czas nagli).

12

ale proporcje straszne 60:40 popieram Motylka np. klasa energooszczędności A++, A+++ Byłam na forum elektryków i tam wyczytałam ,że komputer  to najbardziej energochłonne urządzenie , a niskiej klasy 300W lodówka klasy A++50W więc może się pokusić , wesprzeć branżowcem i wymyślić kryterium na ten sprzęt

13

Aspekt środowiskowy, więc jak najbardziej pasuje.

14

Przy komputerach trzymaj się z daleka od kryterium energooszczędności. Raz zapłacisz więcej, dwa dostaniesz mniej wydajny sprzęt.
Jedyne na czym można przy komputerach opisać energooszczędność to zasilacze i tu odpowiednio klasy 80+ i 90+.