1

Temat: Czy mogę wnieść protest...

Na początek witam wszystkich!

Mam pytanie, Czy mogę wnieść protest w sytuacji gdy w SIWZ zamawiający nie określił, że wymagają zaświadczenia o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej, natomiast podali to tylko na stronie www, gdzie znajdował się link do SIWZ. OCzywiście odrzucili ofertę, ze względu na brak tychże dokumentów i gdyby nie to, przetarg byłby wygrany przez naszą firmę.
Czy mam prawo do wniesienia protestu w powyższej sytuacji?
Jeśli tak, jak umotywować to ze strony prawnej?

Z góry dzięki za dobre rady.
Tomek

2

Odp: Czy mogę wnieść protest...

Witamy smile
Zamawiający dał ciała mówiąc oględnie - zaświadczenia z EDG żądał zapewne na potwierdzenie spełaniania warunku udziału w postępowaniu (choć gdy czytam że był skory odrzucić oferte za jego bark  to zaczynam mieć wątpliwości) a jeśli tak to jego psim obowiązkiem jest wezwać wykonawce który zaświadczenia nie złożył do jego uzupełnienia na podst. 26.3 - to bezdyskusyjne naruszenie które należy zamawiającemu wytknąć w proteście.
To tak na szybko

3

Pominąłem w ogóle kwestie rozbieżności pomiędzy swiz a ogłoszeniem i jakieś odsyłania zamiast umieszczenia takich zapisów w treści... DRAMAT

4

hesus ,jak będziesz pisał ten protest to ani słowa o psim obowiązku zamawiajacego  big_smile
ale podoba mi się to określenie wink

5 (edytowany przez hesus 2007-12-20 10:19:38)

Czyli jak rozumiem jeśli nie było nic w SIWZ o wymaganiu przez zamawiającego wypisu z EDG [a tylko na www], to znaczy, iż nie jest to moja wina i nie mają podstawy do odrzucenia naszej oferty?

PS
Mi też się podoba smile

6

W wersjach roboczych pisanych protestów dla znajomych lub uzasadniając odwalanie protestów używam bardziej dosadnego określenia ale szanuje oczy forumowiczów wiec było oględnie - miło że sie Wam podoba tongue
Ad rem - nie wiem jaka wartość przetargu bo w podunijnych SIWZ nie musi zawierać wykazu dokumentów lub oświadczeń - art. 36.3 ale nie zwalnia to zamawiającego z opisu sposobu dokonywania oceny spełniania warunków - 36.1.5 i wezwania do uzupełnienia tego typu dokumentów - 26.3

7

Do 60 000 euro

8

Czy powinienem dołączyć właściwy wypis EDG do protestu?

9

Jeśli jesteś właścicielem firmy, złożyłeś EDG wraz z ofertą i Ty bedziesz podpisywał protest to nie musisz

10 (edytowany przez hesus 2007-12-20 13:27:06)

Składał właściciel, w ofercie do przetargu zabrakło KRS-u.

11

Ano tak smile przecież stąd dyskusja wink.
Protest powinna/y podpisać osoba lub osoby wykazane w KRSie stosownie do zasad reprezentacji w nim określonych czyli np. prezes pojedynczo, 2 członkowie zarządu łącznie itd - to tylko przykłady. Protest może również podpisać ktokolwiek inny ale musi mieć pełnomocnictwo udzielone przez osobę/osoby o których pisze wcześniej (z KRS) i pełnomocnictwo należy dołączyć w oryginale lub kopii notarialnej do protestu

12

No tak, ale pytałem, czy do gotowego już protestu dołączyć właśnie ów brakujący KRS?

13

Tak, aby było wiadomo czy protest podpisała upowazniona osoba.

14

Thnx

15

ŻYCZĘ POWODZENIA I NIE ŻAŁOWAĆ ZAMAWIACZA !!!!  rozbiezności w SIWZ a ogłoszenie DRAMAT nie dla wykonawcy oczywiście !!! na dodatek gdzie art i jego stosowanie o uzupełnianiu brakujących dokumentów .... czy zamawiajacy nie zzna aktualnego stanu prawnego ??? ŻENADA

16

TB napisał/a:

rozbiezności w SIWZ a ogłoszenie DRAMAT

Zgadzam sie, dramat, ale zgodny z ustawą. W myśl art. 25 żądane dokumenty wystarczy wskazać "w ogłoszeniu o zamówieniu, siwz LUB zaproszeniu do składania ofert". Czyli wystarczy w jednym miejscu.

P.S. To w końcu kto jest tym wykonawcą? Osoba fizyczna wpisana do EDG czy spółka wpisana do KRS?

17

W myśl zrt.25.1.2)  zamawiający wskazuje w ogłoszeniu o zamówieniu, specyfikacji lub zaproszeniu do składania ofert i.....przecinek po słowie "zamówieniu" nie oznacza lub ale łącznie w ogłoszeniu i SIWZ wink przecinek robi wielką różnicę wink

18

madziulek napisał/a:

przecinek po słowie "zamówieniu" nie oznacza lub ale łącznie w ogłoszeniu i SIWZ wink przecinek robi wielką różnicę wink

Przecinek nie ma samodzielnego znaczenia, w szczególności nie oznacza koniunkcji.
Podając nazwy różnych przedmiotów używamy przecinka zamiast spójnika, który zostaje użyty tylko raz. Na przykład przecinek w zdaniu:
Chcę kupić jabłka, gruszki i śliwki - zastępuje spójnik "i"
Chcę kupić jabłka, gruszki lub śliwki - zastępuje spójnik "lub".

W naszym przypadku przecinek zastępuje LUB.

19

Zgadzam się z przedmówcą

20

Piotrek, art.25 to taki "łącznik" pomiędzy art.36 a art.41 , w  kwestii informacji pomiędzy ogłoszeniem a SIWZ musi istnieć spójność i dlatego właśnie nie można tego przecinka interpretować jako słowa "lub"    pozdrawiam smile

21

Madziulku..."lub", niestety.

22

niestety, to co w ogłoszeniu to i w SIWZ.  Zgadzam się z madziulkiem. Zapis ten daje jedynie wybór dotyczący albo ogłoszenia i SIWZ, albo zaproszenia do składania ofert, gdzie w trybie ZOC lub NBO nie występuje ogłoszenie. Przesądza o tym także np. w trybie PN art. 41 ust. 1 pkt. 7 (ogłoszenie)  oraz art. 36 ust. 1 pkt. 5 (siwz) z których to treści jasno wynika, że następuje realizacja treści art. 25.1 i tiret.

smile nora

23

nora4 napisał/a:

niestety, to co w ogłoszeniu to i w SIWZ.

Bez przesady. Gdyby w ogłoszeniu i SIWZ miało być dokładnie to samo, to czym by sie one różniły?

24

Madziulek ma rację w art. 25 ustawodawca wylicza gdzie ma być umieszczona informacja o dokumentach a nie daje zamawiającemu prawo wyboru

25

Prawo co dnia 12-03-2007
ZAMÓWIENIA PUBLICZNE Przetarg nieograniczony
Firmy muszą od początku znać wszystkie warunki
Warunki udziału w przetargu nieograniczonym muszą być wskazane już w ogłoszeniu o zamówieniu -przypomnieli arbitrzy.
Wojskowy Zakład Remontowo-Budowlany w Jarosławiu zorganizował przetarg nieograniczony na wykonanie kotłowni gazowej wraz z siecią centralnego ogrzewania. Wykluczył z postępowania jednego z wykonawców, uznając, że nie dołączył on do oferty wszystkich wymaganych dokumentów. Chodziło o wykaz osób niezbędnych do wykonania zamówienia. Przedsiębiorca złożył protest, a po nim odwołanie do arbitrów. Ci nie wypowiedzieli się jednak w sprawie zarzutu bezpodstawnego wykluczenia. Uznali, że przetarg i tak trzeba unieważnić z innych przyczyn. Okazało się bowiem, że w ogłoszeniu o zamówieniu organizator przetargu nie wskazał warunków udziału w tym postępowaniu ani tego, jakie dokumenty mają potwierdzać ich spełnianie.
-Zespół arbitrów uznał, iż zamawiający, dokonując wszczęcia postępowania, naruszył w sposób rażący art. 41 ust. 1 pkt 7 prawa zamówień publicznych, nie uwzględniając jednego z obligatoryjnych elementów ogłoszenia - uzasadnił przewodniczący Dariusz Ćwik. -Zarówno z treści ogłoszenia, jak i z dokumentacji postępowania jednoznacznie wynika, że warunki udziału, a także dokumenty potwierdzające ich spełnienie zostały przez zamawiającego ustalone dopiero w specyfikacji istotnych warunków zamówienia -dodał. Arbitrzy uznali, że naruszenie jest na tyle rażące, że trzeba unieważnić cały przetarg (sygn. UZP/ZO/0-184/07).
Wik