1

Temat: Szacowanie wartości na zamówienia uzupełniające

Mam zamówienie w 12 częściach. Na częsci 1-8 jedna umowa. Na część 9 druga umowa. Na części 10-12 trzecia umowa.
----------------------------------------
W SIWZ przewidziałem udzielenie zamówień uzupełniających.
----------------------------------------
W 9 części przekroczę niebawem wartość zamówienia i chcialbym udzielic zamówienia uzupełniającego w trybie z wolnej ręki.

TERAZ PYTANIE:

Czy wartością zamówienia uzupełniającego dla części 9 będzie 50 % całkowitej wartości szacunkowej całego zamówienia (na wszystkie częsci), czy tylko 50 % wartości na część  9?

Proszę o podstawę prawną.

2

Odp: Szacowanie wartości na zamówienia uzupełniające

Całkowita wartość całego zamówienia.
art.32.4

3

dobroslaw76 napisał/a:

Czy wartością zamówienia uzupełniającego dla części 9 będzie 50 % całkowitej wartości szacunkowej całego zamówienia (na wszystkie częsci), czy tylko 50 % wartości na część  9?

Nie widze podstaw, aby uznać zamówienia uzupełniające za "części" większego zamówienia.
Wg mnie wartością zam. uzup. dla częsci 9 bedzie ....% wartości tej częsci.

4

zgodnie z art.67.6 lub 7 łączna wartość zamówień uzupełniających(może być ich kilka)nie może przekroczyć określonej procentowo w tym art.wartości zamówienia podstawowego, w tym przypadku będzie to część-9 smile

5

Za Piotrkiem i Madziulkiem.

6

wow ,prawie perfect harmony wink przynajmniej chwilowo  tongue

7

dokladnie - kazda czesc jest osobnym postepowaniem smile oczywista oczywistosc smile

8

bezapelacyjnie część 9 stanowi podstawę do obliczenia wartości zamówienia uzupełniającego..;)

nora

9 (edytowany przez dobroslaw76 2008-01-15 07:18:39)

Przepisy art. 67 ust. 1 pkt 6 i 7 Prawa zamówień publicznych pozwalają na udzielenie zamówień uzupełniających, stanowiących nie więcej niż 50% wartości zamówienia podstawowego. 

Należy zwrócić uwagę na pojęcie ?wartości zamówienia podstawowego?. Sama literalna wykładnia wskazanej treści w naturalny sposób odsyła do pojęcia wartości zamówienia publicznego, a więc do całkowitego szacunkowego wynagrodzenia wykonawcy. Jak stanowi bowiem art. 32 ust. 1, podstawą ustalenia wartości zamówienia jest całkowite szacunkowe wynagrodzenie wykonawcy, bez podatku od towarów i usług, ustalone przez zamawiającego z należytą starannością.

I dalej idąc, jeżeli zamawiający dopuszcza możliwość składania ofert częściowych albo udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania, wartością zamówienia jest łączna wartość poszczególnych części zamówienia.

Odrębne postępowanie nie jest tożsame z oddzielnym zamówieniem. Proszę, żeby Piotrek poczytał ustawę i zastanowił się, czy tak jest w rzeczywistości. Myślę, że madziulek w tym pomoże, bo wtóruje Ci równo.

Zatem analizując powyższą treść zamawiający może udzielić zamówień uzupełniających, stanowiących nie więcej niż 50% łącznej wartości poszczególnych części zamówienia.

Czy jest ktoś odważny, kto by chciał obalić tą tezę?

Tylko błagam - PODSTAWY PRAWNE, bo Wasze opowieści w stylu "perfect harmony", albo "dokladnie - kazda czesc jest osobnym postepowaniem oczywista oczywistość" są porażające.  Może i to oczywista oczywistość, ale wartością zamówienia jest suma wszystkich części, choćby były udzielone w osobnych postępowaniach. A niestety w żadnych komentrarzach, ani wyrokach nie znalazłem uzasadnienia w stylu "perfect harmony"

jacek0707 ma u mnie plusik smile a reszta niech weźmie się do roboty i szpera w przepisach.

-------------------------------------
MONITOR ZAMÓWIEŃ PUBLICZNYCH

10

dobroslaw76 napisał/a:

Proszę, żeby Piotrek poczytał ustawę i zastanowił się, czy tak jest w rzeczywistości. Myślę, że madziulek w tym pomoże, bo wtóruje Ci równo.

Myślę, że możemy Ci napisać opinię prawną w tym temacie, ale musisz pamiętać że w Warszawie stawka za godzinę pracy prawnika to 150 euro netto.

Madziulek, bierzemy to zlecenie?

11

Dziekuję, ale nie płacę za opowieści dziwnej treści.

Razem z madziulkiem możesz wziąć udział w jakimś szkoleniu, gdzie wyjaśnią Ci, co to znaczy wartość zamówienia i jaka jest różnica pomiędzy postępowaniem, a zamówieniem.

pozdrawiam

----------------------------------------------

Dobroslaw76

MONITOR ZAMÓWIEŃ PUBLICZNYCH 12/2007

12

Dzięki smile
Piotrze, znam tańszych smile

13

dobroslaw76 napisał/a:

Dziekuję, ale nie płacę za opowieści dziwnej treści.

Razem z madziulkiem możesz wziąć udział w jakimś szkoleniu, gdzie wyjaśnią Ci, co to znaczy wartość zamówienia i jaka jest różnica pomiędzy postępowaniem, a zamówieniem.

Tobie chyba przydałoby się szkolenie z dobrych manier.

A skoro nie masz czym płacić, to możemy Ci je zasponsorować.

14

o rety! ale nam się dostało....Dobrosław zadałeś pytanie i teraz sam sobie odpowiadasz przy okazji bijąc kijem pomocników. A problem polega na niezrozumieniu przez Ciebie(sorki) pojęć:wartość zamówienia a zamówienie podstawowe. A tak na marginesie to "praca" na forum  jest społeczna, dostajesz opinie życzliwie i za darmo więc to doceń a jak się nie zgadzasz to postępuj według własnego uznania.
ps. Piotrek szkoda naszego czasu smile pozdrawiam

15

A ja myślałem, że mozna tutaj dorobić do pensji... wink jeszcze wyjdzie na to, że muszę dopłacić wink

16

Jacuś sam dobrze wiesz jak to jest z tą życzliwością  smile  a co do dorobienia to.....może jakaś spółka wink

17

A opłaci się?

18

będziesz zadowolony wink daję słowo smile

19

madziulek napisał/a:

o rety! ale nam się dostało....Dobrosław zadałeś pytanie i teraz sam sobie odpowiadasz przy okazji bijąc kijem pomocników.

Pytanie zadałem 02.01.2008. Od tego czasu skrupulatnie szukałem informacji na ten temat.

madziulek napisał/a:

A problem polega na niezrozumieniu przez Ciebie(sorki) pojęć:wartość zamówienia a zamówienie podstawowe.

Proszę - wyjaśnij mi co to jest zamówienie podstawowe i wartość zamówienia smile

madziulek napisał/a:

A tak na marginesie to "praca" na forum  jest społeczna, dostajesz opinie życzliwie i za darmo więc to doceń

Życzliwe nie znaczy zgodne z prawem i stanem rzeczywistym, co potwierdziłaś razem z Piotrem

20

aha Dobrosław jeszcze jedno, z Twojego cytatu: " Zatem analizując powyższą treść zamawiający może udzielić zamówień uzupełniających, stanowiących nie więcej niż 50% łącznej wartości poszczególnych części zamówienia"..................wynika że niedokładnie odczytałś treśc art.67.1pkt6 a użyte przez Ciebie słowo "łącznie" ma sie nijak do tego zapisu .....i tyle smile

21

bardzo życzliwie i lege artis smile

22

Zadałem sobie trud, by powrócić do pierwotnego pytania.

dobroslaw76 napisał/a:

TERAZ PYTANIE:

Pytanie dotyczyło WARTOŚCI zamówienia uzupełniającego, czyli kwoty wpisywanej na 1 str. protokołu i rzutującej na rodzaj procedury.
Teraz podejrzewam, że autorowi chodziło o maksymalną WIELKOŚĆ tego zamówienia, czyli o zakres przedmiotu zamówienia.

23

w takiej sytuacji to logiczne ,że należy uwzględnić wszystkie części  zgodnie z art32.4, tylko pytanie było zadane zdecydowanie inaczej a diabełek tkwi w szczegółach  wink
mam nadzieje Piotrek,że Twój tród zostanie wynagrodzony smile

24

dziekuje za życzliwe odpowiedzi, po ich przemyśleniu -  a nie na hurrraaaa smile))

jakiez to oczywiście oczywiste

i wszyscy znowu sa perfect harmony smile))

25

i właśnie o to tutaj chodzi wink a następną poradę policzymy Ci wg. cennika wink