1

Temat: Polski ład

Zadanie z podziałem na części termin poniżej 12 miesięcy. Jakie zapisy stosujecie odnośnie zaliczki, ewentualnych sporów- to o czym pisze w promesie wstępnej

2

Odp: Polski ład

Co ma do tego polski ład? Ja nie zmieniam żadnych zapisów w umowach czy swz. O jaką promesę wstępną Ci chodzi?

3 (edytowany przez memphis 2022-02-03 07:57:29)

Chodzi o program inwestycji strategicznych, na które środki otrzymała chyba każda gmina i wymagania dot. płatności częściowych i zaliczek dla wykonawców, które niemalże przerzucają na nich finansowanie inwestycji. Na razie nic w tym kierunku nie robiłem, ale mam nadzieję, że jak już siądę, to wytyczne będą inne, bo w obecnym charakterze mało którego wykonawcę będzie stać na realizację takiego zamówienia.

4

trzeba zapisać inwestowanie wykonawcy do 35 dni po odbiorze - to w zasadach rozliczania zadania, natomiast co do sporów to tylko wstawiam, że najpierw robimy ugodowo (co jest wymogiem) a dopiero potem sądownie

5

katarina11 napisał/a:

Zadanie z podziałem na części termin poniżej 12 miesięcy. Jakie zapisy stosujecie odnośnie zaliczki, ewentualnych sporów- to o czym pisze w promesie wstępnej

zaliczka obligo 5% lub 10%  wpisz zabezpieczenie zaliczki zgodnie z ustawą rozlicz ją fakturą po jej skonsumowaniu. W przypadku większej kwoty po przetargu gdy wkład własny będzie większy niż wymagany przewidź płatności częściowe do wysokości wkładu własnego. Kwoty z P.Ładu nie wolno dzielić na części. Reszta zapisów z wstępnej promesy. powodzenia

6

nina napisał/a:
katarina11 napisał/a:

zaliczka obligo 5% lub 10%  wpisz zabezpieczenie zaliczki zgodnie z ustawą rozlicz ją fakturą po jej skonsumowaniu. W przypadku większej kwoty po przetargu gdy wkład własny będzie większy niż wymagany przewidź płatności częściowe do wysokości wkładu własnego. Kwoty z P.Ładu nie wolno dzielić na części. Reszta zapisów z wstępnej promesy. powodzenia

można w projekcie umowy (do postępowania) zastrzec że będą płatności przejściowe uzależnione od wartości złożonej oferty (przewyższenie planowanych kosztów) trochę to dziwne??

7

1.Nie bardzo rozumiem jak to ująć, gdy  po przetargu będę mieć większa kwotę (Nina: W przypadku większej kwoty po przetargu gdy wkład własny będzie większy niż wymagany przewidź płatności częściowe do wysokości wkładu własnego. Kwoty z P.Ładu nie wolno dzielić na części. Reszta zapisów z wstępnej promesy. powodzenia).  Daję jak w promesie termin płatności do 35 dni  i co z tym ewentualnie wyższym wkładem własnym? Mam go wcześniej wypłacić czy moge łącznie  całą fakture  zapłacić w teminie płatności? Prosze  napisz przykład zapisu.
2. Zaliczka 5%  na początek, płatna z środków własnych . A we wniosku było wkład własny deklarowany 5,03%. Czy może dać te zaliczke w wysokości5,03%?