Temat: Polski ład
Zadanie z podziałem na części termin poniżej 12 miesięcy. Jakie zapisy stosujecie odnośnie zaliczki, ewentualnych sporów- to o czym pisze w promesie wstępnej
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Zadanie z podziałem na części termin poniżej 12 miesięcy. Jakie zapisy stosujecie odnośnie zaliczki, ewentualnych sporów- to o czym pisze w promesie wstępnej
Co ma do tego polski ład? Ja nie zmieniam żadnych zapisów w umowach czy swz. O jaką promesę wstępną Ci chodzi?
Chodzi o program inwestycji strategicznych, na które środki otrzymała chyba każda gmina i wymagania dot. płatności częściowych i zaliczek dla wykonawców, które niemalże przerzucają na nich finansowanie inwestycji. Na razie nic w tym kierunku nie robiłem, ale mam nadzieję, że jak już siądę, to wytyczne będą inne, bo w obecnym charakterze mało którego wykonawcę będzie stać na realizację takiego zamówienia.
trzeba zapisać inwestowanie wykonawcy do 35 dni po odbiorze - to w zasadach rozliczania zadania, natomiast co do sporów to tylko wstawiam, że najpierw robimy ugodowo (co jest wymogiem) a dopiero potem sądownie
zaliczka obligo 5% lub 10% wpisz zabezpieczenie zaliczki zgodnie z ustawą rozlicz ją fakturą po jej skonsumowaniu. W przypadku większej kwoty po przetargu gdy wkład własny będzie większy niż wymagany przewidź płatności częściowe do wysokości wkładu własnego. Kwoty z P.Ładu nie wolno dzielić na części. Reszta zapisów z wstępnej promesy. powodzenia
katarina11 napisał/a:Zadanie z podziałem na części termin poniżej 12 miesięcy. Jakie zapisy stosujecie odnośnie zaliczki, ewentualnych sporów- to o czym pisze w promesie wstępnej
zaliczka obligo 5% lub 10% wpisz zabezpieczenie zaliczki zgodnie z ustawą rozlicz ją fakturą po jej skonsumowaniu. W przypadku większej kwoty po przetargu gdy wkład własny będzie większy niż wymagany przewidź płatności częściowe do wysokości wkładu własnego. Kwoty z P.Ładu nie wolno dzielić na części. Reszta zapisów z wstępnej promesy. powodzenia
można w projekcie umowy (do postępowania) zastrzec że będą płatności przejściowe uzależnione od wartości złożonej oferty (przewyższenie planowanych kosztów) trochę to dziwne??
1.Nie bardzo rozumiem jak to ująć, gdy po przetargu będę mieć większa kwotę (Nina: W przypadku większej kwoty po przetargu gdy wkład własny będzie większy niż wymagany przewidź płatności częściowe do wysokości wkładu własnego. Kwoty z P.Ładu nie wolno dzielić na części. Reszta zapisów z wstępnej promesy. powodzenia). Daję jak w promesie termin płatności do 35 dni i co z tym ewentualnie wyższym wkładem własnym? Mam go wcześniej wypłacić czy moge łącznie całą fakture zapłacić w teminie płatności? Prosze napisz przykład zapisu.
2. Zaliczka 5% na początek, płatna z środków własnych . A we wniosku było wkład własny deklarowany 5,03%. Czy może dać te zaliczke w wysokości5,03%?
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc