1

Temat: niska cena

Postępowanie na podstawie 275 pkt 1. kwota z kosztorysu na roboty budowlane 754 000,00zł. w postepowaniu wpłynęły dwie oferty jedna mieszcząca się w budżecie natomiast druga oferta o 1000000 zł wyższa. czy ja muszę wzywać pierwszego wykonawcę do złożenia wyjaśnień rażąco niskiej ceny (art 224 ust 2 PZP). prosze o podpowiedz.

2

Odp: niska cena

W przepisie mówi się, że dla zaistnienia obowiązku cena oferty musi być o co najmniej 30 % niższa od wartości zamówienia powiększonej o należny podatek od towarów i usług, ustalonej przed wszczęciem postępowania lub  średniej arytmetycznej cen wszystkich złożonych ofert niepodlegających  odrzuceniu. Musisz sobie poobliczać procenty dla obu przypadków i masz odpowiedź.

3

ok. chodzi mi o to czy jeśli jeden wywindował cenę o milion zł wyższą od kosztorysu, to tego co oferta mieści sie w budżecie , czy muszę go wzywać o wyjśnienia.

4

ja robię odniesienie do mojej wyceny

5

Czytając przepis dosłownie to tak. Ustawodawca zastosował alternatywę w postaci spójnika "lub". Należy więc rozumieć, że w przypadku wystąpienia któregokolwiek z przypadków powinniśmy żądać wyjaśnień.

6

W przepisie jest jeszcze dopisek "chyba że rozbieżność wynika z okoliczności oczywistych, które nie wymagają wyjaśnienia".
Jeśli uważasz, że cena jest ok, to nie musisz wzywać o wyjaśnienia. Twoja decyzja.

7

tak, ale wtedy trzeba umotywować

8

Każdą decyzję trzeba mieć umotywowaną smile Lepiej zrobić sobie krótką notatkę niż wzywać i analizować wyjaśnienia, kiedy jest to zbędne.
A ponadto, jak wskazał marekw2, masz obowiązek zrobić odniesienie także do średniej, a nie tylko do wyceny.

9

do średniej akurat prostę