1

Temat: Nazwa własna

W ramach projektu dofinansowanego z UE są do zakupienia szkolenia. Niektóre szkolenia dotyczą konkretnych urządzeń albo oprogramowania. Czy można w postępowaniu (ustawowy tryb podstawowy) wprost wpisać, że kupujemy np. szkolenie na programie adobe ilustrator albo szkolenie przy użyciu klocków lego? Raz dostałem naruszenie w protokole pokontrolnym właśnie za to, że w opisie był zapis, że wykonawca przeprowadzi szkolenie przy użyciu klocków lego. Tłumaczyłem to tym, że przecież ja nie kupuje klocków lego tylko przy ich użyciu wykonawca ma zrobić szkolenie bo takie klocki są lub będą w posiadaniu zamawiającego. I teraz jak zamówić kurs lub szkolenie dla konkretnej rzeczy, którą zamawiający posiada.

Czy ktoś przerabiał takie zamówienie i może pomóc albo ktoś ma jakiś pomysł?

2

Odp: Nazwa własna

Uważam, że wybroniłbym bez problemu. To Ty decydujesz w czym chcesz się szkolić,a nie kontrolujący. Szkolenie ma być efektywne i potrzebne oraz przynieść efekty, a nie sztuka dla sztuki. Jeśli chcesz szkolić się na adobe to masz takie prawo bo tego potrzebujesz, a kotrola ma za przeproszeniem ..... do gadania.

3

Odp: Nazwa własna

Może art. 83 PZP. Mimo, że nie jest to konieczne sporządź coś w rodzaju analizy potrzeb zamawiającego. Tam będziesz miał jasno określone, że tylko takie a nie inne szkolenie zaspokaja Wasze potrzeby.