1

Temat: Pytanie omyłka pisarska

witam
zgodnie z art. 87 ust. 2 ustawy Prawo zamówień publicznych omyłka musi być oczywista, nie może budzić wątpliwości i polega zazwyczaj na niewłaściwym bądź mylnym użyciu jakiegoś wyrazu lub jego pisowni. Oczywistość omyłki pisarskiej musi wynikać z samej treści oferty, zaś poprawienie oczywistej omyłki pisarskiej nie może prowadzić do zmiany treści oferty -
czy może ktoś mi powiedzieć czy za oczywista omyłkę pisarską można uznać błędnie wpisaną w formularzu oferty  nazwę producenta (czytaj złą) ale dokumenty dołączone  do oferty zostały załączone prawidłowo.

niby zgodnie z w/w art. tak ale, czy są jakieś inne interpretacje na ten temat może ktoś miał już taki przypadek

help

2

Odp: Pytanie omyłka pisarska

maruda napisał/a:

czy może ktoś mi powiedzieć czy za oczywista omyłkę pisarską można uznać błędnie wpisaną w formularzu oferty nazwę producenta

Jeżeli wpisana błędnie nazwa jest podobna tylko do jednej prawidłowej nazwy, to wg mnie ta omyłka jest oczywista.

3

maruda napisał/a:

czy za oczywista omyłkę pisarską można uznać błędnie wpisaną w formularzu oferty  nazwę producenta (czytaj złą)

A co to znaczy złą ? Istnieje producent którego nazwe wpisał wykonawca? Jeśli nie to można, jeśli tak to nie można.

4

Dzieki wielkie
ku wyjaśnieniu wątpliwości producent istnieje:( napisałam że producentem ołówka jest Polska a dokumenty dołaczyłam odpowiednie z niemiec, nie wiem  co robić dzis musze sie przyłączyc do  do protestu:( a moze Zamawiający powinien wezwać mnie do wyjasnień..
zaczynam wątpić...

5

maruda napisał/a:

moze Zamawiający powinien wezwać mnie do wyjasnień..

Może smile

6

Dzieki smile
teraz to ja bym chciała mieć jak  najmniej wątpliwości .....co powinnam zrobić?? przyłączyc się do protestu po stronie zamaw. odeprzeć zarzuty art. 7 (uczciwa konkurencja) art. 26 (rodzaje dokumentów) przecierz dokumenty sa prawidłowe jest tylko błąd, omyłka w formularzy cenowym i art 89 ust 1 pkt2 oraz pkt.8 (odrzucenie oferty)
czy dobrze myślę??

smile

7

Przystąpić powinnaś, w przystąpieniu sugerować, że to oczywista omyłka (choć tak naprawde wg mnie jej nie ma) a gdyby zamawiajacy uznał, że jej nie ma to powinien CIe wezwać do złożenia wyjaśnien na podst. 87.1

8

Dziękuje Marko,

dam znać jak to sie skończyło...chyba że jeszcze przed zakończeniem będe potrzebować pomocy....

pozdrawiam