1 (edytowany przez janczy16 2009-11-14 11:27:19)

Temat: brak żądania kosztorysów przy wynagrodzeniu kosztorysowym

Proszę o pomoc
Złozyłem ofertę w przetargu nieograniczonym z wynagrodzeniem kosztorysowym, zamawiajacy nie żądał kosztorysów ofertowych. Zawarł jedynie informację że" przy wycenie robót w celu określenia ceny ofertowej, oferent sprawdzi dokumenty przetargowe, łącznie z przedmiarem robót. Zamawiający nie zapłaci za pozycje, za które nie zostanie podana przez oferenta żadna cena. Kiedy zostaną one wykonane będzie się uważało, iż są one pokryte przez inne ceny ryczałtowe w szczegółowych kosztorysach. Szczegółowy kosztorys może być wykonany wg przedmiaru robót." W formularzu oferty pozostawił do wypełnienia pola termin zapłaty i okres gwarancji. W ofercie znajduje się również oświadczenie że "Oświadczamy, że załączone do specyfikacji istotnych warunków zamówienia postanowienia umowy / wzór umowy zostały przez nas zaakceptowane bez zastrzeżeń i zobowiązujemy się w przypadku wyboru naszej oferty do zawarcia umowy w miejscu i terminie wyznaczonym przez Zamawiającego."  We wzorze umowy zawarł termin zapłaty 30 dni i okres gwarancji 36 m-cy. Zamawiający odrzucił moją oferte ponieważ nie wypełniłem wszystkich pozycji kosztorysu, oraz podałem inne warunki zapłaty i gwarancji niż we wzorze umowy. Czy miał do tego podstawy?

2

Odp: brak żądania kosztorysów przy wynagrodzeniu kosztorysowym

W odniesieniu do ..podałem inne  warunki zapłaty i gwarancji.. kazdy z nich jest wystarczjacym powodem do odrzucenia oferty-art. 89/2.
Ale ktoś tu niezle namieszał albo Ty albo Z. (albo razem). Opierając sie na tym co piszesz:
-ma byc wynagrodzenie kosztor. a zam. nie żąda kosztorysu????
-w formularzu ofertowym zam. nie wymagał podania ceny oferty???????//
-co oceniał zam. skoro nie w ymagał ceny w formularzu ani kosztorysu????????//
- ceny ryczłtowe w kosztorysach szczeg????////- to może zam jednak ządał kosztorysu??/
W świetle tego co napisałeś byloby to najdziwniejsze znane mi postepowanie!!!!!!!!!!!!!

3

Zamawiajacy żądał podania ceny ofertowej  i było to jedyne kryterium oceny ofert, (nie napisałem że nie żądał) . Jedynym zapisem dotyczącym kosztorysow jest cytat ktory podałem. Po co w formularzu ofertowym miejsce (czyli pytanie) na termin płatności i gwarancje skoro projekt umowy je określa. Dodam jeszcze: moja oferta została odrzucona, wybór oferty najkorzystniejszej jeszcze sie nie odbył. Z tego co wiem te czynności powinny być równoczesne.

4

Przyznaje Tobie rację, że wielu zamaw. robi sobie i wykon.  problemy poprzez takie właśnie bezsensowne wykropkowania w formularzu ofert., powinny być ewentualnie konkretny okres gwarancji, płatności. Zmierzasz rozumiem do art 87 ust 2. Aby to zastosować zamaw. musi mieć pewność ze to omyłka. Jesli w formularzu ofertowym jednoczesnie jest akceptacja umowy (tzn płatności i gwarancji) i jednocześnie podano inną gwarancje i płaatność (czyli jest 1-1) też uznałbym ze chcesz innego terminu płatności i gwarancji.
Co dozawiadomienia o odrzuceniu a brak wyboru NO- błąd. <Możesz to oprotestować-zamaw. unieważni czynność i jeszcze raz powiadomi juz poprawnie o wyborze NO i wykluczonych/odrzuconych. Co do braku wypełnonych pozycji w kosztorysie, z tego co napisałeś wynika że zamaw. też postapił wbrew temu co zapisał w SIWZ.   Może jeszcze napisz na czym polegały Twoje inne warunki, ale wychodzi mi na to że świadomie podałeś inne . Reasumując inny termin płatności i gwarancji powinien skutkować odrzuceniem.

5

Po prostu nie doczytalem dokladnie umowy i podałem im bezczelnie płatność 2dni (w umowie 30) a gwarancji nie podałem w ogóle( umowa 36 m-cy) Mój błąd. Czy w takim przypadku nie można wezwać do wyjaśnień? Odrzucenie już oprotestowałem, odrzucili, zdaje się że nie rozumieją że wybor i odrzucenie muszą być jednoczesne, bo napisali że jeszcze nie dokonali wyboru NO. W proteście żądałem uniewaznienia postępowania, ponieważ z powodu braku żądania kosztorysów nie można zawrzeć ważnej umowy z wynagrodzeniem kosztorysowym. Zamknąłem tym sobie chyba drogę do odwołania. Zastanawiam się czy po wyborze nie protestować jeszcze raz. Wkurza mnie to że za błedy i niejasności w SIWZ odpokutuje moja firma.  Dzieki za pomoc.