1

Temat: konsorcjum- spełnianie warunków

Witam!
Mam pytanie, jako Wykonawca chcę wziąć udział w PN- samodzielnie nie spełniam warunków. Znaleźliśmy więc partnera do Konsorcjum. Pojawiły się jednak wątpliwości. Chodzi mi o warunek dotyczący doświadczenia niezbędnego do wykonania zamówienia. Czy możemy połączyć nasze referencje?? Wątpliwości wzbudził zapis zamawiającego "(...)wybudowali co najmniej "jedną" sieć kanalizacyjną o długości nie mniejszej niż 8000mb" wg. mnie moglibyśmy połączyć nasze referencje, aby spełnić wymagany warunek, moim zdaniem spełnianie warunków z art. 22 ust. 1 pkt 1-3 należy rozumieć jako łączne. Zdania jednak są podzielone.....

2

Odp: konsorcjum- spełnianie warunków

Jeden z wykonawców wchodzących w skład konsorcjum musi się wykazać wykonaniem jednego zadania którego przedmiotem była sieć o dł. co najmniej 8 km. Łączyć np. 6 + 2, aby spełnić warunek przy takim zapisie nie można - bo można stracić np. wadium

3

Arek ma rację
ale nie wiem czy warunek jaki postawił Z. nie jest przestadzony no bo czy jeżeli ktoś wybudował np. 5 sieci kan. każna po 5 km i to np. w ciągu 2 lat to czy  nie ma odpowiedniego doświadczenia? a wg tego zapisu niestety nie ma

4

j.w. W innym przypadku (tak jak interpretuje sally) konsorcjum mogłby sie składać z np. 800 wykonawców a kazdy z nich wykonał po 10 mb kanalizy. Poprzez warunek doswiadczenia jeden z konsorcjantów ma wykazać ze tak duze inwestycje śą dla niego wykonalne i da/dał sobie radę z takim zakresem.
Sally to bohaterka przygód Tomka . Jesteś fanka powieści Szklarskiego -ja tak, wkażdym razie w młodości. Pozdrawiam

5

Ale czy nie można, tylko dlatego, że jest taki zapis w SIWZ?
mam w tej samej SIWZ jeszcze taki zapis (...)udokumentowanie, że razem spełniają wymagania art.22 ust. 1 dotyczące wiedzy, doświadczenia, potencjału technicznego oraz znajdowania się w sytuacji ekonomicznej i finansowej zapewniającej wykonanie zamówienia(...)" , więc wydaje mi się, że skoro mogę łączyć potencjał, np. techniczny to dlaczego nie mogę doświadczenia. A może moje myślenie jest błędne?! Jestem wykonawcą, więc wiadomo, że będę interpretować zapisy SIWZ na swoją korzyść;)

6

Jesli jest tak jak napisała Danaug tzn zbyt wygórowany warunek w stosunku do przedmiotu zamów. możesz oprotestować SIWZ.

7

sally to moich dwóch bohaterów w jednej osobie- sally wilmowska- bohaterka i partnerka przygód Tomka oraz Sally Tomato- tajemniczy bohater "Śniadania u Tiffany'ego"- to taki mały off topic;)

8

nie mozesz tego polaczyc.

9

Cena z jednej poz kosztorysowej wynosi 1 zł napisałam o wyjaśnienie ceny ,  odrzucić ofertę czy nie , uważam że ta pozycja kosztorysu jest ceną rażąco niską przez co całość zamówienia ma wartość najniższej oferty w przetargu.

10 (edytowany przez kamil.grzeszczyk 2010-01-26 13:47:49)

Również uważam że nie możesz ale faktycznie zastanowiłbym się nad oprotestowaniem SIWZ. No chyba że budowa 8km odcinka jest jest związana z zastosowaniem zupełnie innych technologii niż budowa 5km. Z tego co się orientuję w przypadku np ciepłociągów, długość ma duże znaczenie. Ergo, tym bardziej nie możesz łączyć doświadczeń wykonawców że jeden zrobił 3 a drugi 5 wink

Z mojego doświadczenia w przypadku oceny ofert wspólnych, przy warunku wykazania np wyceny 500 działek, akceptowaliśmy referencje np firmy A na 300 działek i firmy B na 200. Ale co innego budowa kanalizacji....

11

Na szkoleniu słyszałam fajny przykład sumowania wiedzy i doświadczenia tj. czy jeżeli jeden Wykonawca posiada pracownika ze średnim wykształceniem  i drugi też ze średnim wykształceniem, to czy ich wiedza będzie się sumować? Będziemy mieć pracownika z wyższym wykształceniem, czy dalej tylko ze średnim?
Teraz wiedzę i doświadczenie można już pożyczać, więc pewnie i konsorcja znikną...
Co Wy na to?

12

a w jaki sposób chcesz sumowac wiedzę dwóch pracowników ze średnim wykształceniem? smile
konsorcja nie znikną, pamiętajmy o odpowiedzialności, inna jest partnerów w konsorcjum  a inna "innych" podmiotów

13

No właśnie, nie można nijak tego zrobić, zresztą to tylko przykład, aby uzmysłowić problem sumowania wiedzy i doświadczenia. Co do konsorcjów - zobaczymy. Dla zamawiającego lepsza jest oczywiście odpowiedzialność solidarna.