1

Temat: Szacowanie wartości zamówienia

Witam
Proszę o pomoc
Przeprowadzilśmy w ubiegłym roku przetarg nieograniczony na zakup mialu węglowego.  Ze względu na ciężką zimę istnieje możliwość, że może mam tego miału zabraknąć. Następny przetarg ogłaszamy w lutym
Być może będziemy musieli dokupić go z art. 67 ust. 3. Jak wtedy szacujemy wartość zamówienia bo ja myślę że tylko na tę ilość , którą planujemy dokupić (bo nie będzie tego dużo) czy dobrze myślę
Pozdrawiam

2

Odp: Szacowanie wartości zamówienia

Irena napisał/a:

Być może będziemy musieli dokupić go z art. 67 ust. 3. Jak wtedy szacujemy wartość zamówienia bo ja myślę że tylko na tę ilość , którą planujemy dokupić (bo nie będzie tego dużo) czy dobrze myślę

Jaka to będzie wartość???

3

Coś mi tu nie pasuje...

A przy okazji: czyż nie można określić zamówienia przykładowo jako ?zakup opału na potrzeby ...?, przewidzieć w umowie odpowiednio długi okres i zapłatę za faktyczne dostawy, a planowaną ilość przyjąć tylko do oceny ofert??? Byłoby załatwione za jednym razem.

4

Zgadzam  się z Hubalem. Ja w SIWZ w opisie przedmiotu zamówienia  na dostawę oleju opalowego napisałem:
Przedmiotem zamówienia jest   dostawa oleju opałowego  w ilości maksymalnej do 110.000 litrów do kotłowni olejowych zlokalizowanych w .................... ,cyklicznie w okresie  od dnia podpisania umowy  o zamówienie publiczne do:
a) dnia 31 grudnia 2010 roku, lub
b) do chwili zrealizowania przez Wykonawcę dostawy 110.000 litrów oleju opałowego, lub
c) do chwili zrealizowania przez Wykonawcę dostaw oleju opałowego, za łączne 
    wynagrodzenie  brutto do  kwoty określonej w § 5 ust.1 wzoru umowy określonego w § 35
    niniejszej SIWZ.
1.Realizacja dostaw w ramach umowy  odbywać się będzie na podstawie zamówienia 
  przekazanego przez Zamawiającego faksem lub pocztą elektroniczną do Wykonawcy,
  szczegółowo określającego ilość zamawianego oleju opałowego.
2. Każdorazowa dostawa oleju opałowego będzie realizowana w ciągu 48 godzi od chwili
    złożenia przez Zamawiającego zamówienia faksem lub pocztą elektroniczną,  przy czym
    w   przypadku złożenia zamówienia w piątek realizacja zamówienia musi nastąpić w
    najbliższy poniedziałek   do godz. 12.00.

5

karolk napisał/a:

Ja w SIWZ w opisie przedmiotu zamówienia  na dostawę oleju opalowego napisałem:
Przedmiotem zamówienia jest   dostawa oleju opałowego  w ilości maksymalnej do 110.000

No to masz źle, z tego co napisałeś to rozumiem że możecie zamówić 1 litr do 31.12.2010 r. i będzie ok.

6

Miras, to jest Twoje zdanie i masz do tego prawo. Ja jednak uważam inaczej.  W ofercie wykonawca miał podać cenę brutto 1 litra oleju opałowego na określony dzień np. 4 września 2009 r. i podać cenę brutto 1 litra oleju opałowego ze strony internetowej PKN Orlen na dzień również 4 września 2009 r. Stosunek ceny brutto 1 litra oleju podanej przez wykonawcę do ceny brutto 1 litra oleju ze strony PKN Orlen ma w okresie umowy być warością stałą. Przy kazdej faktrurze za dostawę oleju wykonawca załącza wydruk ze strony PKN Orlen i zamawiający sprawdza czy wykonawca prawidłowo określił w fakturze cenę 1 litra oleju.

7

karolk napisał/a:

Miras, to jest Twoje zdanie i masz do tego prawo. Ja jednak uważam inaczej.  W ofercie wykonawca miał podać cenę brutto 1 litra oleju opałowego na określony dzień np. 4 września 2009 r. i podać cenę brutto 1 litra oleju opałowego ze strony internetowej PKN Orlen na dzień również 4 września 2009 r. Stosunek ceny brutto 1 litra oleju podanej przez wykonawcę do ceny brutto 1 litra oleju ze strony PKN Orlen ma w okresie umowy być warością stałą. Przy kazdej faktrurze za dostawę oleju wykonawca załącza wydruk ze strony PKN Orlen i zamawiający sprawdza czy wykonawca prawidłowo określił w fakturze cenę 1 litra oleju.

No i ok, ale ja pisałem o czym innym.

8

Minimalną dostawę należy podać lub.... ewentualnie mozliwość procentowego pomniejszenia zamówienia. Jest to dla Wykonawcy podstawa do wyliczenia swojego zysku.

9

Może w umowach pisać, że ostateczna cena (wartość) przedmiotu umowy zostanie ustalona w oparciu o faktyczne wykonanie i ceny [jednostkowe] zawarte w ofercie oraz że podana w umowie cena (wartość) dotyczy ilości zawartych w siwz - lub coś  w tym stylu ???.  Bo po dostawie tych 110.000 litrów - próżnia i zbędny kłopot.

A MIRASOWI to chyba wątki się pomyliły, dlatego nieporozumienie.

10

hubal napisał/a:

A MIRASOWI to chyba wątki się pomyliły, dlatego nieporozumienie.

Pogłoski o tym, że MIRASOWI watki sie pomyliły sa mocno przesadzone.

11

cbud napisał/a:

Minimalną dostawę należy podać lub.... ewentualnie mozliwość procentowego pomniejszenia zamówienia. Jest to dla Wykonawcy podstawa do wyliczenia swojego zysku.

....ot co.

12

Witam
Wiecie co nam jeżeli braknie tego miału to na wartość ok. 30 000 ero.
Moim zdaniem to chyba nie można zamówić maksymalnej ilości a wykorzystać mniej (no może jeżeli chodzi o olej to tak) ale w naszym przypadku to mamy gdzie magazynować i musimy utrzymywać normatywny zapas miału. 
Moim zdaniem obowiązkiem Zamawiającego jest staranny opis przedmiotu zmamówienia i oszacowanie całości zamówienia.
Jeżeli chodzi o terminy to my mamy podpisaną umowę na cały sezon grzewczy od września do końca marca.
Pozdrawiam

13

Irena napisał/a:

Nadal coś mi tu nie pasuje...
Nie rozumiem jak można dokupić z art. 67 ust. 3 hmm
Nie rozumiem po co pytać o ?wtedy? skoro wartość musimy oszacować teraz (art.32.3) hmm
Nie rozumiem po co kombinować dokupić, skoro można kupić normalnie hmm
Nie rozumiem dlaczego nie można zamówić maksymalnej ilości a wykorzystać mniej hmm
Na szczęście dziś nie muszę rozumieć ani martwić się za innych ...
Powodzenia w tych zakupach.

14

Irena napisał/a:

1. Być może będziemy musieli dokupić go z art. 67 ust. 3. 2. Jak wtedy szacujemy wartość zamówienia bo ja myślę że tylko na tę ilość , którą planujemy dokupić (bo nie będzie tego dużo) czy dobrze myślę

1. Odpada.
2. Dobrze myślisz.