1

Temat: konsorcjum

kiedy konsorcjum składa ofertę warunki udziału w postepowaniu  z art. 22 członkowie musza spełniać łącznie, czy wówczas ościadczenie w trybie art. 22 ust. 1 ustawy składa każdy z członków konsorcjum czy tylko lider konsorcjum w imieniu wszystkich?

2

Odp: konsorcjum

ja bym stała na stanowisku, że łącznie spełniają warunki czyli, że w imieniu członków konsorcjum lider składa takie oświadczenie w imieniu wszystkich, wyjątkiem podobno jest koncesja na usługi w zakresie ochrony, tzn. że każdy członek konsorcjum winien mieć koncesję na tego typu usługi

3

jestem zdnia, iż wszyscy podpisują oświadczenie ponieważ łacznie spełniają warunki

4

Ja jestem innego zdania: W mojej ocenie  wystarczającym będzie jeżeli pełnomocnik wyznaczony do reprezentowania wszystkich Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia podpisze oświadczene z art. 22 ust. 1 ponieważ spełnianie warunków oceniane będzie łącznie, natomiast oświadczenie z art. 24 ust. 1 powienien złożyć każdy z partnerów konsorcjum w swoim imieniu, ponieważ warunek ten oceniany jest dla każdego Wykonawcy z osobna.

5

w tej kwestii nic się nie zmieniło - w przypadku konsorcjum oświadczenie z art 22 podpisywał pełnomocnik i nadal tak jest (przecież po to tworzą konsorcjum)

6

Oczywiście warunki spełnia konsorcjum i w związku oświadczenie podpisuje pełnomocnik