Temat: Usługi telekomunikacyjne
Witam!
Może cześć zamawiajaćych zetknęła się juz z tym problemem a pozostałych napewno to czeka.
Chodzi głównie o wybranie innego operatora usług telekomunikacyjnych niż TP.
Mam mętlik w głowie po przeczytaniu prawa telekomunkikacyjnego. Jestem nękana przez przedstawieciela pewnego operatora. Ustaliłam, że Usługi dostępu do sieci telekomunkikacyjnej to jedno, a świadzcenie usług telekomunikacyjnych (połączeń miastowych, międzymiastowych oraz międzynarodowych) to drugie. Pierwsze jest świadczone przez właściciela sieci. Obecnie w Polsce w większości to TP. Drugie przez kilkiu operatorów. Do 25 maja 2006r. zamówienia dotyczace usług telekomunikacyjnych były przedmiotowo wyłączone spod pzp. Obecnie należy stosować ustwę. Mam zatem pytanie:
Przyjmuję, że opłata za użytkowanie sieci to jedno a opłata za świadczenie "połączeń" to drugie. Jeśli zamawiajacy ma obecnie zawartą umowę z Tp na jedno i drugie i chciałby zawrzeć umowę z innym operatorem na świadczenie Usługi połaczeń. Jednak Zamawiajaćy na np. 10 numerów i tylko na jeden chce podpisać umowę na Usługi połaczeń z nowym operatorem. (Przy założeniu, że Usługi połączeń w skali roku przekraczają 6000 euro.) Czy wówczas mamy do czynienia z dzieleniem zamówienia? czy umowę na ten jeden numer można zawrzeć bez stosowania ustwy jeśli wartość nie przekracza 6000 euro. Moim zadaniem jest to dzielenie zamówienia. Jesli ktoś miał już ten problem na tapecie PROSZĘ o pomoc.