1 (edytowany przez mon.de 2011-02-10 10:17:35)

Temat: sprawozdanie finansowe - czy uznać?

w przetargu nieograniczonym wymagamy, aby wykonawca wykazał się osiągnięciem średniego rocznego przychodu za okres ostatnich 3 lat obrotowych w wysokości nie mniejszej niż określona kwota.
Wykonawca twierdzi, że nie mają jeszcze zamkniętego roku obrotowego 2010 i chcą złożyć sprawozdania za 2007 - 2009. czy mogę uznać takie dokumenty?
czy mogę uznać inny dokument potwierdzajacy spełnianie warunku za rok 2010 (nie jestem pewna, czy mogę tu zastosować art. 26 ust. 2c Pzp)??

2

Odp: sprawozdanie finansowe - czy uznać?

Zgodnie z art. 3 pkt 9 ustawy  z dnia 29 września 1994 r. o rachunkowości (Dz. U. z 2009 r. Nr 152, poz. 1223 z późn. zm.) rok obrotowy nie musi być zgodny z rokiem kalendarzowym.
Jeśli rok obrotowy jest zgodny z rokiem kalendarzowym, to zgodnie art. 52 ust.1 przywołanej powyżej ustawy, kierownik jednostki zapewnia sporządzenie sprawozdania finansowego nie później niż w ciągu 3 miesięcy od dnia bilansowego i przedstawia je właściwym organom.
Natomiast zgodnie z art. 3 pkt 10 ustawy o rachunkowości,  przez dzień bilansowy rozumie się przez to dzień,  na który jednostka sporządza sprawozdanie finansowe.
Zatem wykonwca ma prawo nie mieć jeszcze sprawozdania finansowego za 2010 ro.
Biorąc pod uwagę powyższe zapisy ustawy o rachunkowości, na dzień dzisiejszy zmawiający może ządać wyłącznie sprawozdań finansowych za lata 2007 - 2009.

3

Ale rozporzadzenie o dokumentach mówi, że mogę żądać sprawozdania finansowego za okres nie dłuższy niż ostatnie 3 lata obrotowe. Zakładając, że rok obrotowy pokrywa się z kalendarzowym, ostatnie 3 lata obrotowe, to lata: 2008, 2009, 2010. Problem tylko w tym, że za 2010 rok nie ma jeszcze sprawozdania (co nie znaczy, że ten rok obrotowy się nie skończył). Moim zdaniem zachodzi tu "uzasadniona przyczyna" z art. 26 ust. 2c Pzp.
Co o tym sądzicie?

4

mon.de - moim zdaniem nie.

5

Dlatego ja już dawno się przestałem w to bawić - nic to nie daje, a tylko komplikuje.

6

Ale dlaczego nie, karolk? Chętnie dam się przekonać, bo bez przekonania nie lubię podejmować decyzji.

7

Sprawozdanie finansowe

Przedsiębiorcy muszą dołączać do oferty sprawozdania finansowe za te lata, w których byli zobligowani prawem do Ich sporządzenia - uznali arbitrzy w wyroku z 5 stycznia 2006 r. (sygn. UZP/20/0-3987/05).
Sprawa dotyczy przetargu na wymianę torów dla kolei, którą wygrała niemiecka firma. Konkurencyjne konsorcjum złożyło protest, w którym dowodziło, że zwycięska oferta ma wiele uchybień. Jednym z nich był brak wszystkich dokumentów potwierdzających spełnienie warunków udziału w przetargu.
Chodziło o sprawozdania finansowe. Zamawiający wymagał dołączenia do oferty sprawozdań za ostatnie trzy lata obrotowe. Niemiecki przedsiębiorca przedstawił sprawozdania za lata 2001,2002 i 2003. Zdaniem protestującego brakowało dokumentu za 2004 r.
Arbitrzy, do których trafiła ta sprawa, musieli sięgnąć do prawa niemieckiego. Okazało się, że w chwili składania oferty niemiecka firma nie musiała jeszcze sporządzać sprawozdania finansowego za 2004 r. - Zgodnie z zapisem specyfikacji zamawiający wymagał od wykonawców sprawozdań finansowych za ostatnie trzy lata obrotowe. Firma spełniła ten warunek - uzasadniła przewodnicząca Anna Trzeźwińska.
Sławomir Wikariak
Rzeczpospolita ? Dobra Firma
17 stycznia 2006 r.

8

Zaczynam się przekonywać... Zaraz zajrzę do całego orzeczenia ZA. Dzięki!

9

mon.de napisał/a:

Zaraz zajrzę do całego orzeczenia ZA. Dzięki!

Zajrzyj, zajrzyj. Znajdziesz tam takie które mówią: to że wykonawca  nie ma obowiązku, to nie znaczy że nie może tego zrobić smile

10

Im bardziej się temu przyglądam, tym mam większe wątpliwości.
Skoro rozp. każe wymagać sprawozdania za okres nie dłuższy niż 3 lata, to jak wykonawcy mogą złożyć sprawozdanie za 4 lata wstecz?
Czy tu jednak nie należałoby zastosować 26.2c Pzp?