1

Temat: niezakończona usługa czy usługa okresowa?

Wracam raz jeszcze do tematu dokumentowania doświadczenia.
Na potwierdzenie żądaliśmy wykonania w sposób należyty usługi polegających na kierowaniu lub zarządzaniu projektami (to oczywiście w skrócie, bo nie w tym rzecz). Wykonawca złożył w ofercie (w wykazie usług) informację, że wykonał I etap usługi zbieżnej z naszymi wymaganiami (ale nie wiadomo, co składa się na I etap). Wartość tego wskazanego przez Wykonawcę etapu w zupełności zaspokaja nasze oczekiwania.
Pytanie: czy można uznać tak wskazane doświadczenie? Wykonawca powołuje się, że ta usługa jest świadczeniem okresowym i w związku z tym  może się powoływać na usługi trwające.
Co Wy na to?
czy uważacie, że to faktycznie jest usługa okresowa?

2

Odp: niezakończona usługa czy usługa okresowa?

Pytanie kluczowe: czy usługa bedąca przedmiotem zamówienia jest świadczeniem okresowych?

3

Ba, właśnie o to chodzi.
Wykazywana usługa to: "usługa polegająca na zarządzaniu projektem", "usługa polegająca na doradztwie w realizacji projektu", "usługa zarządzania projektem". Chodzi oczywiście o projekty unijne.
Moje wątpliwości biorą się z tego, że przecież choćby zarządzanie projektem ma jakieś etapy. Na każdym etapie wykonuje się inne czynności, są czynności wstępne, koordynacyjne, itp. aż do rozliczenia projektu. Jeśli ktoś składa na potwierdzenie spełniania warunku udziału w postępowaniu usługę niezakończoną, to mogę domniemywać, że nie umie projektu unijnego rozliczać. A przynajmniej, że nie ma w tej materii doświadczenia.
Jak myślicie? Nie zagalopowałam się z czasem?

4

To nie jest usługa ani ciągła ani powtarzająca się okresowo. Kio niejednokrotnie to roztrzygała.

5

A mogę poprosić o jakieś namiary na orzeczenia?

6

mon.de napisał/a:

Ba, właśnie o to chodzi.

To właśnie powinien rozstrzygnąć zamawiajacy przed wszczęciem postępowania.