1

Temat: spełnienie warunku udziału w postępowaniu

Wykonawca miał złożyć oświadczenie z art. 22 ust.1 nie wymagałam szczegółowych warunków, jednak przedłożył umowę wstępna na wynajem lokalu , z brakiem podpisu strony wynajmującej.
poprosiłam o uzupełnienie- uzupełnił

Ale moje pytanie jest nastepujące,
1) czy jeśli nie stawiamy szczegółowych  warunków - a ktoś korzysta z zasobów tj. potencjał innych to czy musi to nam zaznaczyć - czy nie powinno nas to interesowac.
Składa oświadczenie i jest ok.

2) czy jeśli postawimy warunek ,że musi mieć odpowiedni sprzęt a go nie ma to składa informację że np. wynajmować będzie , wydzierżawi sprzęt czyli przedłoży zobowiązanie osoby która mu użyczy  i czy ten użyczający musi złożyć oświadczenie z art.24 ust.1 ,
firma użyczjącą pomieszczenie czy sprzęt trudno nazwać, że będzie podwykonawcą
3) w jakich przypadkach będziemy żądać złozenia oświadczenia z art. 24 ust.1 , czy jeśłi będzie podwykonawca?
w kwietniowym Zamówienia publiczne DORADCA jest kilka art. na ten temat ale ja mam dalej wątpliwości i nie doczytałam się jak ich w końcu traktować.
Jakie jest wasze zdanie na ten temat.

2

Odp: spełnienie warunku udziału w postępowaniu

nie wiem czy dobrze rozumiem: dołączył dokument któego nie żądałaś (umowę wstępną na wynajem lokalu) i uzupełniałaś? Wydaje mi się że niepotrzebnie: jełśi dokument nie był żadany to ja traktuję go jak materiały reklamowe: ot są ale sie nimi nie przejmuję.  Podobnie mam często w małych postępowaniach:  niektórzy Wykonawcy dołączają gratis ZUSY i zaświadczenia z US.

1) czy jeśli nie stawiamy szczegółowych  warunków - a ktoś korzysta z zasobów tj. potencjał innych to czy musi to nam zaznaczyć - czy nie powinno nas to interesowac.
Składa oświadczenie i jest ok.   -->  skoro nie stawiamy szczegółowych warunków, to znaczy, że nas to nie interesuje. W przypadku gdy nas to powinno interesować: stosujemy np wykaz i wtedy Wykonawca może wskazać co ma swoje a co jest w jego dyspozycji. Użyczajacy sprzęt nie musi składać oświadczenia z art.24 ust.1, on tylko użycza sprzęt.

3

3) jeśłi jest podwykonawcą: to żadałbym oświadczenia

4

podwykonawca nie jest stroną postępowania

5

To kogo dotyczy zapis z rozporządzenia § 1.2 Jeżeli wykonawca, wykazując spełnienie warunków, o których mowa w art.22 ust.1 ustawy, polega na zasobach innych podmiotów na zasadach określonych w art.26 ust.2b ustawy, a podmioty te będą brały udział w realizacji części zamówienia, zamawijący może żądać od wykonawcy przedstawienia w odniesieniu do tych podmiotów dokumentów wymienionych w § 2.
W jakich przypadkach ma to zastosowanie.

6 (edytowany przez Niedzwiadek 2011-05-09 09:49:09)

miłka dobrze kombinuje - jeżeli będzie podwykonwaca, to Zamawiający może (ale nie ma obowiązku) żądać - ale nie od podwykonawcy, a od wykonawcy dokumentów mówiąc w skrócie wykluczeniowych.
Te dokumenty dostarcza wykonawca, ale dotyczą one podwykonawcy.
Wszystko jest na zasadzie może i to jest słowo wytrych.

7 (edytowany przez Niedzwiadek 2011-05-09 09:56:16)

miłka napisał/a:

Wykonawca miał złożyć oświadczenie z art. 22 ust.1 nie wymagałam szczegółowych warunków, jednak przedłożył umowę wstępna na wynajem lokalu , z brakiem podpisu strony wynajmującej.
poprosiłam o uzupełnienie- uzupełnił

Na jakiej podstawie żądałaś, skoro nie było takiego żądania tego dokumentu to nie powinnaś tego robić, ale skoro wyk. nie protestował, to nie ma tematu

miłka napisał/a:

Składa oświadczenie i jest ok.

To trzeba przewidzieć poprzez odpowiednie zapisy siwz - na etapie przygotowania

miłka napisał/a:

2) czy jeśli postawimy warunek ,że musi mieć odpowiedni sprzęt a go nie ma to składa informację że np. wynajmować będzie , wydzierżawi sprzęt czyli przedłoży zobowiązanie osoby która mu użyczy  i czy ten użyczający musi złożyć oświadczenie z art.24 ust.1 ,
firma użyczjącą pomieszczenie czy sprzęt trudno nazwać, że będzie podwykonawcą

Tylko jeżeli będzie podwykonawcą i tylko na zasadzie może - jeżeli chcesz wiedzieć, to żądasz, ale obowiązku nie ma

miłka napisał/a:

3) w jakich przypadkach będziemy żądać złozenia oświadczenia z art. 24 ust.1 , czy jeśłi będzie podwykonawca?

Nie będziemy a możemy niektórzy zamawiający żądają inni nie

8

Ale moja opinia  jest następująca.

1) Jeśli nie stawiamy szczegółowych  warunków, to korzystanie z zasobów innych jest mało celowe i chwalenie się tym jeszcze mniej, lecz jeśli już ma miejsce, to oczywiście wykonawca powinien dostarczyć oświadczenie podmiotu trzeciego o udostępnieniu swoich zasobów, w przeciwnym wypadku rozumiem, że taki podmiot po prostu nie występuje.

2) Jeśli postawimy warunek np. że musi mieć odpowiedni sprzęt, a go nie ma,  to jak w p.1, jednocześnie ten użyczający nie musi złożyć oświadczenia z art.24 ust.1; zgoda, że firmę użyczającą  trudno nazwać podwykonawcą.

3)  Złożenia oświadczenia z art. 24 ust.1 będziemy żądać, jeśli osoba trzecia będzie współuczestniczyć w wykonaniu zamówienia i będzie ponosić współodpowiedzialność, podwykonawcy z zasady nie ponoszą takiej odpowiedzialności, mają prawo pojawić się w dowolnym czasie i nie muszą składać przedmiotowych oświadczeń.

W zakresie wynajmu - jak poprzednicy

9

bardzo dziękuje za wyjaśnienie  - do następnego razu     smile    smile

10

a jednak jeszcze musze dopytac: wykaz osób
1) Wykonawca złożył zobowiązanie że firma gastronomiczna oddaje swoje zasoby na czas trwania kursu  wraz z pracownikiem czy w takim wypadku firma jest podwykonawcą, i czy musi mi złożyc oświadczenia
2) drugi wykonawca złozył oświadczenie że będzie zatrudnia kucharza na umowę zlecenie,

Jeden i drugi wykonawca wskazał,że będzie miał praktyczne zajęcia  w samej firmie  gastronomiczna,

ja postawiłam warunek szczegółowy dotyczacy posiadania osób czy w takim wypadku w pierwszym przypadku powinnam prosic ich o złoenie oswiadczeń zgodnie z art.24 ust.1 oswiadczenie , aktualny odpis

11 (edytowany przez Niedzwiadek 2011-05-20 07:27:15)

miłka napisał/a:

a jednak jeszcze musze dopytac: wykaz osób
1) Wykonawca złożył zobowiązanie że firma gastronomiczna oddaje swoje zasoby na czas trwania kursu  wraz z pracownikiem czy w takim wypadku firma jest podwykonawcą, i czy musi mi złożyc oświadczenia
2) drugi wykonawca złozył oświadczenie że będzie zatrudnia kucharza na umowę zlecenie,

Jeden i drugi wykonawca wskazał,że będzie miał praktyczne zajęcia  w samej firmie  gastronomiczna,

ja postawiłam warunek szczegółowy dotyczacy posiadania osób czy w takim wypadku w pierwszym przypadku powinnam prosic ich o złoenie oswiadczeń zgodnie z art.24 ust.1 oswiadczenie , aktualny odpis

1 - trzeba dopytać - poprosić o wyjaśnienie na jakiej podstawie formalnej (pracownika nie można od tak pożyczyć) i prawnej udostępni pracownika - jeżeli np. oddeleguje - będzie wykonawcą, jeżeli jak w przypadku 2 już nie,
2 - i to wystarczy

Jeżeli nie było zapisów w siwz i ogłoszeniu to teraz nie możesz nie tylko żądać, ale nawet nie możesz prosić o te dokumenty - musiałby być w tym zakresie stosowny wcześniejszy zapis

12

1.mała uwaga nie ma posiadać tylko dysponować i nie pracownika !!!
2.  "pracownik" nie będzie wykonawcą bo nie ubiegał się o udzielenie zamówienia będzie to zamówienie realizował
3. jeżeli podmiot trzeci użycza potencjał ludzki to wystarczy jego zobowiązanie ,że osoba x w przypadku uzyskania zamówienia będzie wykonywać .... podmiot trzeci nie musi wykonywać zamówienia więc wszelkie oświadczenia od niego sa zbyteczne

13

1.Firma udostępnia kuchnię i w czasie pracy kurzarz będzie szkolił naszych uczestników czyli w ramach jego umowy o pracę,
2. Firma bowiem nie zgadza się aby w ramach swojej pracy miał jeszcze umowę zlenenie,
3.Ten drugi wykonawca ma natomiast umowe zlecenia tak oświadczył własnie z tym kucharzem i mam dylemat ,
Jak sprawdzić wiarygodność tego oswiadczenia czy mogę poprosić umowe przed rozstrzygnięciem od tego kucharza,

i Co jeśli sie okzra e że forma w której on pracuje nie pozwoli mu zawiązac umowy zlecenia i pracowac na ich garach

14

1.ale Ciebie nie interesuje w jakich ramach będzie to wykonywa!
2. A skąd ta wiedza czyżby firma napisała weto w tej sprawie przepraszam ale kucharz to nie niewolnik !

15

miłka napisał/a:

1.Firma udostępnia kuchnię i w czasie pracy kurzarz będzie szkolił naszych uczestników czyli w ramach jego umowy o pracę,

myszy1953 napisał/a:

1.ale Ciebie nie interesuje w jakich ramach będzie to wykonywa!

Niby racja, ale to będzie podwykonawstwo w czystej postaci i jako takie powinno zostać przez Wykonawcę zaakcentowane - czyli zamawiacz powinien o tym wiedzieć, o ile oczywiście miłka zastosowała odpowiedni zapis w siwz (por. 36.4), bo jak nie było zapisu w siwz, to miłka nie możesz teraz od wykonawcy tego wymagać i zostaw go w spokoju i nie dręcz wink

16

Odnośnie 3 z # 13 to tak jak napisała myszy1953 w 2 w #14  wink

17

wSIWZ mam zapis że jeśłi korzysta z zasobów to musi przedłożyć  Oświadczenie, i aktualny odpis ,
tylko że firma która przegrywa jak narazie musi to złożyć powyższe dokumenty
a firma która dała umowę zlecenia nic nie składa

i co w przypadku kiedy uzna że jest na przegranej pozycji i nie złoży dokumentów

18

?jeśłi korzysta z zasobów?  to nie  musi ?przedłożyć  Oświadczenie, i aktualny odpis? lecz jedynie poprawne zobowiązanie tamtego podmiotu.
Tamten podmiot ani żaden jego pracownik nie stają się automatycznie podwykonawcami (więc zbędne są papiery przewidziane dla podwykonawców).
Nieważny jest (do tych celów) sposób zatrudnienia tamtych ludzi, w szczególności może być za darmo.
Mam nadzieję, że cokolwiek rozjaśniłem.

19

Tylko taki zapis wchodzi w grę:

Jeżeli wykonawca, wykazując spełnianie warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, polega na zasobach innych podmiotów na zasadach określonych w art. 26 ust. 2b ustawy, a podmioty te będą brały udział w realizacji części zamówienia, zamawiający może żądać od wykonawcy przedstawienia w odniesieniu do tych podmiotów dokumentów wymienionych w § 2 (rozp. ws dokumentów) - czyli oświadczenie z 24.1 i pozostałe wymienione.
Kluczowe jest określenie, a podmioty te będą brały udział

20

Tylko że firma Gastronomiczna wystawiła Zobowiązanie że oddaje do dyspozycji potencjał czyli kuchnię i kucharza,
i w tym przypadku jeśli kurs odbywać się będzie w ich kuchni głównej, gdzie gotują inne osoby to czy nie zachodzi jednak podwykonawstwa do cześci praktycznej,

21

#19 Puchatku - a to kluczowe określenie będą brały udział - jak rozumieć należy-

22

Jeśli  firma Gastronomiczna wystawiła Zobowiązanie że oddaje do dyspozycji kuchnię i kucharza, to moim zdaniem nie oznacza, że bierze udział w wykonywaniu zadania. Jedynie udostępniła i ma problem z głowy, nie odpowiada za żaden element zamówienia ani za całość, podobnie jak sklep po sprzedaniu patelni lub celniej: wypożyczalnia.

23

odpowiadam na pytanie miłki to się = podwykonawstwo
hubal - udostępnienie kuchni jest dla mnie oczywiste i zrozumiałe - może być i tego nikt sie nie będzie czepiał to NIE jest podwykonawstwo

24 (edytowany przez Niedzwiadek 2011-05-20 11:14:22)

Co do pracownika to mam mieszane uczucia, bo pracownika od tak sobie nie można udostępnić i wypożyczyć, tym bardziej, że nie będzie tu umowy zlecenia i mam nadzieję darmowego wyzysku wink
Tu problem polega na tym że być może będzie to wykonawstwo - tak mi się wydaje, a jeżeli tak to dokumenty z 24.1.
A dlaczego tak jest - ano dlatego, żeby w realizacji zamówienia nie brał udział wykonawca (w charakterze podwykonawcy), który podlega wykluczeniu, bo np. jest karany,a albo właśnie wyzyskuje pracowników i nie płaci ZUS-u

25

Niedzwiadek napisał/a:

Tylko taki zapis wchodzi w grę:

Jeżeli wykonawca, wykazując spełnianie warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, polega na zasobach innych podmiotów na zasadach określonych w art. 26 ust. 2b ustawy, a podmioty te będą brały udział w realizacji części zamówienia, zamawiający może żądać od wykonawcy przedstawienia w odniesieniu do tych podmiotów dokumentów wymienionych w § 2 (rozp. ws dokumentów) - czyli oświadczenie z 24.1 i pozostałe wymienione.
Kluczowe jest określenie, a podmioty te będą brały udział

co ty piszesz
podmiot , który udostępnia kucharza jest podwykonawcą ?!?! i dlatego ,że udostępnia osobę to będzie wykonywal przedmiot zamówienia - chyba się pogubiłeś i na urlop czas     smile