1

Temat: VAT????

w ofercie jeden wykonawca podał stawkę 8%, drugi 23% na usługę związana z zimowym utrzymaniem dróg. Wiem, że tematyka błędnej stawki VAT w ofercie przewijała się już na forum, ale jak obecnie postępujecie? odrzucacie ofertę po wcześniejszym wezwaniu do wyjaśnień, czy może lepiej pozostawić w gestii Wykonawcy - tylko jak to będzie przy kontroli???? smile
jakieś orzecznictwo?
bo spotkaliśmy się już z bardzo różnymi interpretacjami...

2

Odp: VAT????

Są faktycznie różne interpretacje, brak jednolitego orzecznictwa.

3

Dla spokoju ducha możesz spytać skąd inna stawka, ale na pewno nie odrzucać - vat jest sprawą wykonawcy, który może mieć różne zwolnienia, ulgi itp.

4

Tak, tak, jednak którą drogę by nie wybrać nie wiadomo  czy będzie dobrze.

5

No oczywiście - generalnie jak nie zrobisz zawsze się będzie można przyczepić. Więc idź w tym kierunku w którym masz najwięcej argumentów, cobyś się umiał obronić. wink

6

Popieram i zgadzam się.

7

no właśnie nie wiadomo.... ja chyba pozostawię po stronie Wykonawcy i będziemy czekać na opinie kontroli big_smile chociaż z tego co zdążyłm znaleźć z wyroków KIO
"pojęcie ?błędu w obliczaniu ceny? definiowane jest jako ?niepodlegająca poprawieniu omyłka rachunkowa lub rzeczowa dotycząca sposobu wyceny przedmiotu świadczenia, podstaw wyliczenia, objęcia obliczeniem wszystkich elementów, kompletności i poprawności wyliczeń. Nie mieści się w tym pojęciu świadome i celowe zastosowanie przez Wykonawcę będącego przedsiębiorcą prowadzącym profesjonalną działalność gospodarczą, takiej a nie innej stawki podatku VAT, za której prawidłowość w świetle obowiązujących przepisów ponosi odpowiedzialność?
- więc i tak nie mogę odrzucić....
dzieki

8

a w ogóle to wywal VAT z formularza... tongue

9

i co zostawić samą cenę brutto? a jak będą rozliczenia kosztorysowe....

10

Nie chcę pisać na temat w którym nie mam doświadczenia bo u mnie stosowałam jak do tej pory tylko ryczałt, przy ryczałcie sama cena brutto jak najbardziej się sprawdza. Jedynie przy niektórych dostawach mamy zwolnienie z Vatu to wtedy oczywiście VAT się przydaje.

11

Sąd Najwyższy w uchwale z dnia 20 października 2011 r., sygn. akt. III CZP 52/11, rozstrzygając zagadnienie prawne dotyczące wykładni art. 89 ust. 1 pkt 6 ustawy ? Prawo zamówień publicznych przedstawione w trybie art. 390 § 1 k.p.c. przez Sąd Okręgowy
w Koninie, w sprawie ze skargi Prezesa Urzędu Zamówień Publicznych od wyroku Krajowej Izby Odwoławczej z dnia 1 marca 2011 r. (sygn. akt KIO 313/11) uznał, że określenie ceny ofertowej z zastosowaniem nieprawidłowej stawki podatku VAT stanowi błąd w obliczeniu ceny, jeżeli brak jest ustawowych przesłanek omyłki (art. 89 ust. 1 pkt 6 w zw. z art. 87 ust. 2 pkt 3 ustawy PZP).
Treść przedmiotowej uchwały wraz z uzasadnieniem zostanie zamieszczona na stronie internetowej Urzędu niezwłocznie po jej otrzymaniu.
Analogiczne stanowisko prawne Sąd Najwyższy zajął również w uchwale z dnia 20 października 2011 r. sygn. akt. III CZP 53/11.

12 (edytowany przez BBG 2011-10-26 08:28:57)

Niby tak, ale... Pracowałam w ośrodku wypoczynkowym należącym do stowarzyszenia prowadzącego działalność pożytku publicznego - byliśmy zwolnieni z VATu, przypuśćmy że startuję w przetargu na nocleg i wyżywienie dla młodzieży na jakimś turnusie - normalna stawka 8%.  Ja nie odprowadzam VATu. Niby na jakiej podstawie Zamawiający ma mnie wyrzucić bo uważa że nie mam złą stawkę?
i dalej - przetarg na środki czystości - większość wykonawców stawka 23%, dwóch natomiast pisze mieszaną 8 i 23% Nie ma omyłki - bo wykonawcy ci oferują środki będące na liście środków z ulgą podatkową...
Takich przykładów jest wiele i właśnie dlatego dla spokoju proponowałabym zapytać wykonawcę dlaczego taka stawka - na pewno nie odrzucać od razu.

13

Świeża sprawa: smile
Sąd Najwyższy w uchwale z 20 października 2011 r. uciął w końcu spory wokół problemu nieprawidłowej stawki VAT w ofercie. Uznał, że jeżeli nieprawidłowość nie spełnia przesłanek tzw. innej omyłki, to jest to błąd w obliczeniu ceny.
Sąd Najwyższy w uchwale z 20 października 2011 r. (sygn. akt III CZP 52/11), rozstrzygając zagadnienie prawne dotyczące wykładni art. 89 ust. 1 pkt 6 ustawy Pzp przedstawione w trybie art. 390 § 1 Kpc przez Sąd Okręgowy w Koninie, w sprawie ze skargi Prezesa Urzędu Zamówień Publicznych od wyroku Krajowej Izby Odwoławczej z 1 marca 2011 r. (sygn. akt KIO 313/11), uznał, że określenie ceny ofertowej z zastosowaniem nieprawidłowej stawki podatku VAT stanowi błąd w obliczeniu ceny, jeżeli brak jest ustawowych przesłanek omyłki (art. 89 ust. 1 pkt 6 w zw. z art. 87 ust. 2 pkt 3 ustawy Pzp).
Analogiczne stanowisko prawne Sąd Najwyższy zajął również w uchwale z 20 października 2011 r. (sygn. akt III CZP 53/11).
Rozbieżne poglądy w sprawie nieprawidłowej stawki VAT w ofertach stanowiły ostatnimi czasy dla zamawiających nie lada wyzwanie. Opinii, jak potraktować taką ofertę, było co najmniej 3:

że to błąd w obliczeniu ceny,
    że określenie stawki VAT jest wyłączną sprawą wykonawcy i zamawiający nie powinien tego badać,
    że to omyłka, którą należy poprawić w trybie art. 87 ust. 2 pkt 3 ustawy Pzp.

Uchwała Sądu Najwyższego ostatecznie kończy te spory.

14

No więc cały jest ambaras żeby stwierdzić jaka stawka jest nieprawidłowa - ale przykłady które opisywałam pokazują, że to nie takie proste.

15

super.... wczoraj poszła informacja o wyniku postępowania sad
pomóżcie!  co ja mogę jeszcze teraz zrobić?? i czy czy coś w ogóle mogę????

16

wszystko dotyczy jednego zadania jednej części zamówienia i ofertę złożył tylko jeden wykonawca....

17

Czyli nie zwracaliście uwagi na VAT, tak?

18

tak... sad z tym, że co do stawki vatu na tą usługę to w ogóle w Polsce są różne opinie

19

Jeżeli są różne opinie to w czym problem? Masz być wyrocznią, która ostatecznie zadecyduje 8 czy 23?

20

Marcel napisał/a:

Świeża sprawa: smile
Sąd Najwyższy w uchwale z 20 października 2011 r. uciął w końcu spory wokół problemu nieprawidłowej stawki VAT w ofercie. Uznał, że jeżeli nieprawidłowość nie spełnia przesłanek tzw. innej omyłki, to jest to błąd w obliczeniu ceny.
Sąd Najwyższy w uchwale z 20 października 2011 r. (sygn. akt III CZP 52/11), rozstrzygając zagadnienie prawne dotyczące wykładni art. 89 ust. 1 pkt 6 ustawy Pzp przedstawione w trybie art. 390 § 1 Kpc przez Sąd Okręgowy w Koninie, w sprawie ze skargi Prezesa Urzędu Zamówień Publicznych od wyroku Krajowej Izby Odwoławczej z 1 marca 2011 r. (sygn. akt KIO 313/11), uznał, że określenie ceny ofertowej z zastosowaniem nieprawidłowej stawki podatku VAT stanowi błąd w obliczeniu ceny, jeżeli brak jest ustawowych przesłanek omyłki (art. 89 ust. 1 pkt 6 w zw. z art. 87 ust. 2 pkt 3 ustawy Pzp).
Analogiczne stanowisko prawne Sąd Najwyższy zajął również w uchwale z 20 października 2011 r. (sygn. akt III CZP 53/11).
Rozbieżne poglądy w sprawie nieprawidłowej stawki VAT w ofertach stanowiły ostatnimi czasy dla zamawiających nie lada wyzwanie. Opinii, jak potraktować taką ofertę, było co najmniej 3:

że to błąd w obliczeniu ceny,
    że określenie stawki VAT jest wyłączną sprawą wykonawcy i zamawiający nie powinien tego badać,
    że to omyłka, którą należy poprawić w trybie art. 87 ust. 2 pkt 3 ustawy Pzp.

Uchwała Sądu Najwyższego ostatecznie kończy te spory.

chyba to koniec sporów w sprawie stawki VAT...

21

stadonn napisał/a:

tak... sad z tym, że co do stawki vatu na tą usługę to w ogóle w Polsce są różne opinie

Spoko, myślę że da się wybronić sprawę - w obie strony.

22

stadonn napisał/a:

nic się nie martw schowaj głęboko w szafie, przykryj stertą papierów i śpij spokojnie.

23

Dlaczego można bronić, a dlatego że był w tym zakresie taki bałagan że szkoda mówić, a wyroków jak w jedną tak w drugą stronę od groma.

24

stadonn napisał/a:

super.... wczoraj poszła informacja o wyniku postępowania sad
pomóżcie!  co ja mogę jeszcze teraz zrobić?? i czy czy coś w ogóle mogę????

nie histeryzuj , wydrukuj parę wyroków potwierdzających stanowisko komisji i śpij spokojnie

25

tak na koniec smile
http://www.uzp.gov.pl/cmsws/page/?D;697 … at)._.html