1 (edytowany przez zuk 2011-11-17 12:27:52)

Temat: dostawa paliwa - czy mogę tak?

Mam pytanie - czy mogę w przetargu na paliwo tankowane na stacjach wykonawcy określić sposób obliczenia ceny jako: cenę ze strony np. orlenu z określonego dnia pomniejszoną o zaoferowany opust = cena ofertowa. Z zaznaczeniem, że jest to cena umowna służąca tylko do skalkulowania ceny oferty, a obowiązujący przez okres umowy będzie tylko zaoferowany opust podany  w złotych.
Bo tak naprawdę to chodzi tylko o rabat. cena i tak jest taka jak na dystrybutorze w dniu tankowania.
czy dopuszczalne jest żądanie zamiast podania ceny w ofercie podania tylko opustu w złotych?

2

Odp: dostawa paliwa - czy mogę tak?

Niestety ale kryterium ceny musi być. Tak więc może to być cena - 100% lub cena - X% plus inne kryteria oceny ofert.
Proponuję takie założenie:
1. Cena ze strony określonej rafinerii na dzień  wszczęcia postępowania (ogłoszenia przetargu)
2. upust lub ewentualnie wątpliwy narzut podawany w procentach lub walucie
3. Cena oferty (1+2)*ilość zamawianego paliwa

Dobrze by też przewidzieć w SIWZ lub umowie zapisy uniemożliwiające Wykonawcy rolowanie Was na paliwie. Słyszałem bowiem że czasami bywa tak że Zamawiający podaje cenę rafinerii np. Orlenu. Następnie rozlicza się z Wykonawcą według upustu oraz cen bazowych tej rafinerii na dany dzień, gdy ten tymczasem kupuje w innej tańszej rafinerii i w rezultacie ma wyższy zysk.