1

Temat: certyfikat

Dzień dobry. Mam pytanie, czy certyfikaty też muszą mieć  tłumaczenie na polski?

2

Odp: certyfikat

Co do zasady TAK. Tłumaczenie nie jest wymagane, jeżeli zamawiający wyraził zgodę, o której mowa w art. 9 ust. 3 ustawy.

3

tylko jakie są to te "szczególnie uzasadnione przypadki"? w SIWZ było że dokumenty mają być złożone w jęz. polskim a że to jeszcze podwykonawca to musi mi dodać dokumenty rejestrowe "po naszemu"

4

Np.

"Zamawiający dopuszcza język inny niż język polski w szczególnie uzasadnionych przypadkach, a więc takich, w których spodziewa się, że ze względu na charakter przedmiotu zamówienia celowe jest ułatwieniem wykonawcom złożenia odpowiednich dokumentów (np. wyniki testów prób przeprowadzanych przez laboratoria dla specjalistycznych dostaw sprzętu wykonywane są jedynie w języku angielskim), lub w sytuacji, gdy zamówienie udzielane jest na terenie innego kraju i można założyć, że wielu zainteresowanych wykonawców będzie pochodziło z tego kraju."

5

dziękuję. ale dokumenty rejestrowe to już muszą złożyć w tlumaczeniu na polski ?

6

Wszystkie dok. winny być tłumaczone, postępowanie przeprowadza się
w j. polskim, z wyjątkiem o którym pisał Mirek.

7

podstawa art. 9.2. pzp.

8

a jeszcze jedna rzecz, jak wykonawca wskazal podwykonawcę , to wolam o dokumenty rejestrowe czy wystarczy pisemne zobowiązanie tego podwykonawcy? a, jeden z tych podwykonawców jest zagraniczny...

9

Wystarczy pisemne zobowiązanie, chyba że wymagano dok. z rozporządzenia od podmiotów które będą uczestniczyły w wykonaniu zamówienia.

10 (edytowany przez kasiaha 2012-01-11 19:35:16)

w siwz było, ze mają dostarczyć oświadczenia i d. rejestr. niespodzianką jest ten podwykonawca zagraniczny, zawolalismy tak jak jest wyliczone w tresci ogłoszenia... wykonawcy zaczęli teraz wydzwaniac, ze są problemy z uzyskaniem dokumentów podwyk. zagranicznych... i co mają zrobic bo" malo czasu" itd. ale w siwz byl zapis o tym

11

Z jakiego art., rozporządzenia żądaliście tych dok.?

12

§2 ust. 1 pkt.1, 2 i ust.2 i §4 ust.3 rozporządzenia... chyba przegięłam