1

Temat: Odpowiedzi na zapytania do SIWZ

Witam.
1) PN poniżej progów na dostawę.
2) Drugie zapytanie do SIWZ przesłane w wyznaczonym terminie - zamawiający publikuje odpowiedź na BIP, umieszcza na tablicy ogłoszeń i odpowiada wykonawcy B, który zadał pytanie.
3) Organ kontrolujący zarzucił zamawiającemu, że nie przekazał Odpowiedzi odnośnie tego zapytania również firmie A, która zadała pierwsze zapytanie do SIWZ.

Czy zamawiający postąpił niezgodnie z ustawą?

2

Odp: Odpowiedzi na zapytania do SIWZ

I owszem. Jeśli wiedziałeś, iż jest już potencjalnym wykonawcą to dając odpowiedź jednemu musisz przekazać wszystkim o których wiesz. Inaczej art 7:) Ja umieszczam w siwz iż będę publikował jedynie na swoim BiP'e i dopuszczam zapytania e-mail, faksem.

3

Wcale nie musi przekazywać wszystkim ujawnionym, przepis w ustawie póki co jest niestety nie do końca jasny i czytając go po prostu literalnie przekazywać nie musiał.

4

darioberni napisał/a:

Witam.
Organ kontrolujący zarzucił zamawiającemu, że nie przekazał odpowiedzi odnośnie tego zapytania również firmie A, która zadała pierwsze zapytanie do SIWZ.
Czy zamawiający postąpił niezgodnie z ustawą?

To zależy czy firmie A przekazałeś SIWZ? Bo jeżeli nie, to wszystko jest ok, a organ kontrolujący nie ma racji.

5

Nie mogę się zgodzić a art7? Albo przekazujesz wszystkim albo nikomu

6

cbud napisał/a:

Nie mogę się zgodzić a art7? Albo przekazujesz wszystkim albo nikomu

Co art. 7???

7

Jak zmienią przepis (zapis w ustawie) w spr przekazywania odp. do zapytań, to też nie zgodzę się z art.7.

8

zachowanie uczciwej konkurencji jest art, na który najczęściej powołuje się kontrola bo wszystko ładnie mozna w nim "upchać"

9

Przecież zamawiający postąpił zgodnie z art. 38.2 (zakładam, że zamawiający nie przekazał fizycznie siwz wykonawcy A) - i co w tej sytuacji ma do czynienia art. 7?

10

No właśnie wszystko zależy od organu kontrolującego.
W gwoli szczegółów firmie A nie przekazałem SIWZ, a zapisy ustawy literalnie mówią, że przekazać należy tylko wykonawom, którym przekazałem SIWZ.

11

A więc przytocz im zapis z ustawy, który póki co jest jasny i czytelny.

12

darioberni napisał/a:

W gwoli szczegółów firmie A nie przekazałem SIWZ

Więc jest ok, a kontrolę poproś o wskazanie art., który naruszyłeś.

13

czy jeśli umieściłeś na stronie internetowej siwz a wykonawca ją pobrał to nie jest przekazanie tylko pośrednio i elektronicznie. Czy gdzieś pisze, że przekazanie ma być w wersji papierowej?

14

Na stronie internetowej się udostępnia, a nie przekazuje - ot taka mała różnica, a jak wiele potrafi zmienić.

15

Piszę w momencie pobrania przez Wykonawcę jest przekazana ...

16

A kto wie że pobrał, może tylko sobie przeczytał smile

17

Cbud- jeśli Wykonawca chce być "w prawie" to niech z łaski swojej poprosi Zamawiającego o SIWZ i będzie na bieżąco. Jeśli wybrał inaczej to niech sprawdza stronę Zamawiającego, a kontrola na takim poziomie to mówiąc dyplomatycznie - na szczaw.

18

Ale Panowie po co te spory :
1. Wykonawca bez względu na to czy pobrał siwz ze strony internetowej czy ją otrzymał w wersji papierowej winien otrzymać pisemną odpowiedź na zadane pytania ponieważ do tego zobowiązuje Zam. 38.1
jeżeli jest to zlepek pytan róznych Wyk. to każdy winien otyrzymać pisemną odpowiedź
2. Pozostali Wykonawcy otrzymują treść pytań i odpowiedzi na nie za pośrednictwem strony internetowej
3. Pierwsze słyszę aby odpowiedzi umieszczać na tablicy ogłoszeń - ale co nie zabronione to dozwolone

19

Myszy - spór jest bo Cbud twierdzi inaczej - dla niego udostępnienie równa się przekazaniu. W tej materii przepisy są jasne i dziwne, że kontrola się czepia.

20

3. Organ kontrolujący zarzucił zamawiającemu, że nie przekazał odpowiedzi odnośnie tego zapytania również firmie A, która zadała pierwsze zapytanie do SIWZ.

i moim zdaniem słusznie bo zam. nie odpowiedział pisemnie Wyk.

21

W związku z tym napisałem albo wszystkim albo nikomu. Ja umieszczam tylko na stronie internetowej.

22

myszy1953 napisał/a:

3. Organ kontrolujący zarzucił zamawiającemu, że nie przekazał odpowiedzi odnośnie tego zapytania również firmie A, która zadała pierwsze zapytanie do SIWZ.

Pytanie 2 zadał wykonawca B, a zamawiający nie przekazał odpowiedzi wykonawcy A, więc jak słusznie?

23

cbud napisał/a:

W związku z tym napisałem albo wszystkim albo nikomu. Ja umieszczam tylko na stronie internetowej.

Tylko na stronie? Nikt się nie upomina o "swoją" odpowiedź?

24

psz napisał/a:
myszy1953 napisał/a:

Pytanie 2 zadał wykonawca B, a zamawiający nie przekazał odpowiedzi wykonawcy A, więc jak słusznie?

FIRMA A -  ZADAŁA 1 PYTANIE DO SIWZ
FIRMA B - KOLEJNE
CZYTAM ZE ZROZUMIENIEM CZY BEZ?

25

Jak napisałem wyżej - w siwz umieszczam warunki odpowiedzi oraz adres strony BiP (nawet pod-strony) z wyjasnieniami i piszę, że tam bedę je publikował