NowePrzetargi.pl

Zamówienia publiczne

Polska Izba Informatyki i Telekomunikacji przekazała do Urzędu Zamówień Publicznych i Ministerstwa Cyfryzacji swoje stanowisko w zakresie uznania przez Krajową Izbę Odwoławczą nieważności kwalifikowanego podpisu elektronicznego z uwagi na użycie skrótu SHA-1.

W dniu 25 stycznia 2019 roku Polska Izba Informatyki i Telekomunikacji przekazała do UZP i MC swoje stanowisko w zakresie uznania przez KIO nieważności kwalifikowanego podpisu elektronicznego z uwagi na użycie skrótu SHA-1.

W wyroku z dnia 10 grudnia 2018 r. Krajowa Izba Odwoławcza uznała nieważność kwalifikowanego podpisu elektronicznego złożonego na dokumencie JEDZ (Jednolity Europejski Dokument Zamówienia) z uwagi na użycie skrótu SHA-1. W konsekwencji tego orzeczenia, jeżeli ta linia orzecznicza się utrzyma, za nieważne i podlegające odrzuceniu będą uznawane oferty podpisane przy użyciu algorytmu SHA-1.

W związku z powyższym Polska Izba Informatyki i Telekomunikacji przygotowała swoje stanowisko w którym wskazała argumentację, z której wynika, że KIO pomyliła się w swej ocenie. Brak jest podstaw do uznania, że kwalifikowany podpis elektroniczny jest nieważny z uwagi na posłużenie się takim czy innym algorytmem SHA.

Zobacz stanowisko Polskiej Izby Informatyki i Telekomunikacji

Artykuły powiązane

Aktualny przelicznik EURO w zamówieniach publicznych

Średni kurs złotego w stosunku do euro stanowiący podstawę przeliczania wartości zamówień publicznych wynosi 4,2693. Próg 30 000 euro wynosi 128 079,- zł.

Nowości na forum

Statystyki forum:

Liczba użytkowników: 88794
Liczba postów: 144042
Liczba tematów: 18225

Bądź na bieżąco – dopisz się do newslettera

Newsletter – nota prawna dotycząca ochrony danych osobowych zapisując się do Newslettera akceptuję jej treść

infolinia szkoleniowa 801 889 888

Najnowsze pliki do pobrania

Icon

Raport IT - II kwartał 2019 r. - Rozstrzygnięte postępowania przetargowe.

Icon

Zamówienie wydania książkowego Ustawy z dnia 11 września 2019 r. Prawo zamówień publicznych

USTAWA z dnia 11 września 2019 r. PRAWO ZAMÓWIEŃ PUBLICZNYCH – wydanie: październik 2019 r. Format A-4, stron 122, ISBN 978-83-949168-3-1. Cena 69 zł z VAT. Koszt wysyłki na terenie RP w cenie.

Icon

Zamówienie wydania książkowego DYREKTYWY PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY 2014/24/UE (wyciąg)

DYREKTYWA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY 2014/24/UE (wyciąg) – stan prawny: październik 2019. Format A-4, stron 122, ISBN 978-83-949168-4-8. Cena brutto 55,- zł, w tym VAT 5%. Koszt wysyłki zawarty w cenie produktu.