NowePrzetargi.pl

Zamówienia publiczne

Polska Izba Informatyki i Telekomunikacji przekazała do Urzędu Zamówień Publicznych i Ministerstwa Cyfryzacji swoje stanowisko w zakresie uznania przez Krajową Izbę Odwoławczą nieważności kwalifikowanego podpisu elektronicznego z uwagi na użycie skrótu SHA-1.

W dniu 25 stycznia 2019 roku Polska Izba Informatyki i Telekomunikacji przekazała do UZP i MC swoje stanowisko w zakresie uznania przez KIO nieważności kwalifikowanego podpisu elektronicznego z uwagi na użycie skrótu SHA-1.

W wyroku z dnia 10 grudnia 2018 r. Krajowa Izba Odwoławcza uznała nieważność kwalifikowanego podpisu elektronicznego złożonego na dokumencie JEDZ (Jednolity Europejski Dokument Zamówienia) z uwagi na użycie skrótu SHA-1. W konsekwencji tego orzeczenia, jeżeli ta linia orzecznicza się utrzyma, za nieważne i podlegające odrzuceniu będą uznawane oferty podpisane przy użyciu algorytmu SHA-1.

W związku z powyższym Polska Izba Informatyki i Telekomunikacji przygotowała swoje stanowisko w którym wskazała argumentację, z której wynika, że KIO pomyliła się w swej ocenie. Brak jest podstaw do uznania, że kwalifikowany podpis elektroniczny jest nieważny z uwagi na posłużenie się takim czy innym algorytmem SHA.

Zobacz stanowisko Polskiej Izby Informatyki i Telekomunikacji

Artykuły powiązane

Aktualny przelicznik EURO w zamówieniach publicznych

Aktualny przelicznik EURO w zamówieniach publicznych: 4,3117 co stanowi 129 351,- zł