noweprzetargi.pl

Zamówienia publiczne DLA PRAKTYKÓW: najbardziej aktualne problemy, najnowsze opinie, interpretacje, orzecznictwo i wnioski organów kontroli.

To szkolenie się już odbyło - zobacz podobne szkolenia

Prowadzący:

mec. Łukasz Bochenek

Termin:

18.05.2023

Czas Trwania:

1
6 godz. Szkolenie trwa od 9:30 do 15:30

Miejsce:

Kielce Hotel Qubus Kielce

Adres:

ul. Składowa 2

Cena VAT zwolniony:

540 zł

Cena z VAT 23%:

665 zł

mec. Łukasz Bochenek

mec. Łukasz Bochenek

Adwokat, ekspert w zamówieniach publicznych, partner w kancelarii Bochenek, Kruczek, Sosnowska-Łozińska Adwokaci i Radcy Prawni Spółka Partnerska. Doradca w pracach nadzwyczajnej komisji do rozpatrzenia rządowego projektu ustawy o zmianie ustawy – Prawo zamówień publicznych oraz niektórych innych ustaw. Uczestniczył w setkach postępowań o udzielenie zamówienia, obecnie zajmuje się obsługą prawną instytucji publicznych oraz podmiotów gospodarczych przede wszystkim w zakresie zamówień publicznych oraz realizacji projektów dofinansowanych ze środków UE. Występuje jako pełnomocnik w postępowaniach odwoławczych przed Krajową Izbą Odwoławczą oraz Sądami Okręgowymi. Ponadto przygotowuje opinie prawne i ekspertyzy w dziedzinie zamówień publicznych oraz przygotowuje i prowadzi postępowania. Trener zamówień publicznych. Mec. Łukasz Bochenek od wielu lat prowadzi szkolenia dla NowePrzetargi.pl. Ceniony za ogromną wiedzę popartą praktyką.

Inspektor / Zakład Gospodarki Komunalnej [23.11.2021]

Jak zawsze najwyższy poziom.

Inspektor / Centrum Usług Społecznych [23.11.2021]

Szkolenie bardzo konkretne, informacje przekazane w ciekawy i jasny sposób na konkretnych przykładach.

Główny Specjalista / Zarząd Dróg Wojewódzkich [23.11.2021]

Szkolenie merytoryczne, konkretne i bardzo przydatne.

Główny Specjalista / Zarząd Dróg Wojewódzkich [23.11.2021]

Bardzo dobry wykładowca z szeroką wiedzą.

Naczelnik / Świętokrzyski Zarząd Dróg Wojewódzkich [23.11.2021]

Dobra organizacja, bardzo merytoryczne szkolenie.

Kierownik / Szkoła Podstawowa [23.11.2021]

Szkolenie merytoryczne, wyczerpuje zakres zagadnień, wątpliwości i co wypadałoby podkreślić to przystępność przekazanych informacji i zagadnień.

Inspektor / Szkoła Podstawowa [23.11.2021]

Szkolenie profesjonalne i zorganizowane pod każdym względem bardzo dobrze. Przystępne przekazanie wiadomości.

Główny Specjalista / Starostwo Powiatowe [22.11.2021]

Szkolenie bardzo ciekawe, informacje przekazane w bardzo przystępny sposób.

Specjalista / Nadleśnictwo [22.11.2021]

Konkretne informacje zgodne z tematyką szkolenia. Przekaz pomocny w praktycznej pracy zawodowej.

Inspektor / Miejskie Przedsiębiorstwo Gospodarki Komunalnej [22.11.2021]

Profesjonalne przygotowanie merytoryczne i na temat. Prowadzący bardzo kompetentny i z doświadczeniem.

Główny Specjalista / Wojewódzki Inspektorat Weterynarii [22.11.2021]

Szkolenie merytoryczne i profesjonalne. Bardzo dobre szkolenie. Treści omawiane można wykorzysta c w pracy w praktyce stosowania ustawy Prawo zamówień publicznych.

Kierownik / Sanockie Przedsiębiorstwo Gospodarki Komunalnej [22.11.2021]

Szkolenie przygotowane i przeprowadzone profesjonalnie. Dużo przydatnych przykładów występujących na co dzień. Wiedza przekazana w sposób zrozumiały.

Kierownik / Urząd Gminy [22.11.2021]

Szkolenie merytoryczne i profesjonalne.

Inspektor / Zarząd Dróg Powiatowych [28.10.2021]

Informacje odniesione do konkretnych przykładów, przekazywane skrupulatnie. Szczegółowo wytłumaczone zawiłe tematy.

Specjalista / Sąd Okręgowy [28.10.2021]

W pełni profesjonalny szkolący. Organizacja wzorcowa.

Dyrektor / Miejski Zakład Gospodarki Komunalnej i Mieszkaniowej [28.10.2021]

Wyczerpujący zakres informacji. Świetne przygotowanie prowadzącego.

Specjalista / Przedsiębiorstwo Usług Komunalnych [07.10.2021]

Szkolenie bardzo ciekawe, merytoryczne i poparte przykładami praktycznymi. Uświadamia na co zwrócić uwagę, aby uniknąć nieprawidłowości w procedurach zamówień publicznych.

Starszy Inspektor / Zarząd Dróg Miejskich [07.10.2021]

Ciekawa tematyka niezbędna do samooceny czy prawidłowo prowadzone są postępowania i co należy poprawić.

Specjalista / Związek Komunalny Gmin [07.10.2021]

Szkolenie przeprowadzone profesjonalnie. Bardzo duży zakres wiedzy praktycznej wykładowcy. Zdobyta wiedza bardzo usprawni pracę w zakresie zamówień publicznych.

Samodzielny Referent / Związek Komunalny Gmin [07.10.2021]

Omówione przykłady, analizy – bardzo przydatne w praktyce. Kameralna grupa – można zadawać pytania.

Inspektor / Starostwo Powiatowe [07.10.2021]

Merytoryczne szkolenie z doświadczonym wykładowcą i możliwością dyskusji i wymiany spostrzeżeń z innymi uczestnikami.

Kierownik / Urząd Miejski [07.10.2021]

Profesjonalne przygotowanie prowadzącego. Wiedza merytoryczna i przydatność przekazywanych informacji. Przystępny, ciekawy i dynamiczny sposób prowadzenia szkolenia.

Referent / Urząd Gminy [30.08.2021]

Szkolenie bardzo ciekawe i interesujące. Prowadzący w sposób kompetentny i rzetelny przekazuje wiedzę.

Kierownik / Powiatowy Urząd Pracy [30.08.2021]

Szkolenie spełniło moje oczekiwania, bardzo dobry kontakt prowadzącego z grupą.

Kierownik / Powiatowy Urząd Pracy [30.08.2021]

Szkolenie merytorycznie bardzo dobre i ciekawe przykłady przekazane przez wykładowcę.

Specjalista / Powiatowe Centrum Obsługi Jednostek Organizacyjnych Powiatu [30.08.2021]

Prowadzący w sposób jasny i zrozumiały prowadził szkolenie. Odpowiadał na bieżąco na pytania uczestników. Bardzo owocne szkolenie.

Inspektor / Urząd Gminy [30.08.2021]

Szkolenie bardzo merytoryczne, z możliwością zadawania pytań na bieżąco.

Starszy Specjalista / Szpital Specjalistyczny [30.08.2021]

Szkolenie zgodne z programem, stanowi uzupełnienie wiedzy w zakresie zamówień publicznych.

Z – ca Kierownika / Szpital Specjalistyczny [30.08.2021]

Rzeczowo, konkretnie i na temat.

Kierownik / Jednostka samorządowa [2021.07.20-21]

Szkolenie przydatne. Przygotowane bardzo dobrze merytorycznie.

......... / Firma [2021.07.20-21]

Szkolenie było przydatne z punktu widzenia mojej pracy. Informacje i wiedza nabyta podczas szkolenia pomoże mi lepiej wykonywać moją pracę.

Kierownik / Firma prywatna [2021.06.17]

Szkolenie bardzo przydatne w zakresie omówienia zmian ustawy. Nacisk na najważniejsze kwestie. Bardzo duża wiedza osoby prowadzącej.

Kierownik / Szpital specjalistyczny [2021.06.17]

Prowadzenie szkolenia profesjonalne. Przekazywanie informacji w sposób przystępny.

Specjalista / Szpital specjalistyczny [2021.06.17]

Informacje zostały przekazane w czytelny sposób. Szkolący jest człowiekiem bardzo komunikatywnym.

Kierownik / Firma prywatna [2021.06.17]

Bardzo potrzebne i konkretne szkolenie. Wykładowca przygotowany, potrafi przekazać istotne informacje.

Specjalista / Powiatowy Zarząd Dróg [2021.06.17]

Szkolenie przeprowadzone w sposób profesjonalny. Bardzo wiele skorzystałam z tego szkolenia.

Starszy Specjalista / Regionalny Ośrodek Polityki Społecznej [2020.07.16]

Bardzo dobre szkolenie pod względem merytorycznym. Dobrze przygotowany wykładowca. Jestem zadowolona.

Specjalista / Dom Pomocy Społecznej [2020.07.16]

Szkolenie profesjonalne – w miłej atmosferze i dobrym tempie przekazywania informacji.

Naczelnik wydziału / Komenda Miejska Państwowej Straży Pożarnej [2020.07.15]

Merytorycznie, zwięźle i przede wszystkim na temat. Szkolenie bardzo dobre.

Specjalista / MPGK Sp. z o.o. [2020.07.15]

Profesjonalne szkolenie. Wiadomości przekazane w bardzo przejrzysty sposób przez prowadzącego.

Specjalista / Przedsiębiorstwo Usług Komunalnych [2020.07.09]

Szkolenie bardzo dobre, poukładało wiedzę z nowej ustawy popartą przykładami.

Burmistrz / Urząd Miejski [2020.03.05]

Szkolenie przeprowadzone przez bardzo kompetentnego Wykładowcę.

Naczelnik / Towarzystwo Budownictwa Społecznego [2020.02.10-11]

Szkolenie przygotowane w sposób celujący pod względem tematyki oraz merytorycznych zagadnień.

Zastępca Naczelnika / Urząd Miasta [2020.02.10-11]

Merytoryczne, porusza wszelkie aspekty. Prowadzący posiadający umiejętność jasnego i prostego przekazania własnej wiedzy.

Specjalista / Przedsiębiorstwo Usług Komunalnych [2020.02.10-11]

Bardzo fajne szkolenie, interpretacja przepisów i dużo praktycznych przykładów.

Z-ca dyrektora / Ośrodek Sportu, Rehabilitacji i Rekreacji [2020.02.10-11]

Merytoryczne, ciekawe i rzetelnie przeprowadzone.

Referent / Miejski Ośrodek Sportu i Rekreacji [2019.11.14-15]

Bardzo dobre podejście prowadzącego do słuchaczy. Poparcie teorii licznymi przykładami. Zwięzłość przekazania informacji. Materiały szkoleniowe bardzo przydatne – wszystkie konkretne informacje zebrane w jednym miejscu. Wysoki poziom wiedzy Wykładowcy.

Kierownik dz. Zaopatrzenia / Opera [2019.11.14-15]

Duża dawka ciekawych informacji. Szkolenie przeprowadzone na wysokim poziomie merytorycznym poparte dużą dawką przykładów z życia.

Dyrektor / Sąd Rejonowy [2019.11.14-15]

Szkolenie wartościowe z uwagi na doświadczenie praktyczne Prowadzącego.

Młodszy Inspektor / Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji [2019.10.17]

Szkolenie bardzo pomocne w pracy na stanowisku do spraw zamówień publicznych. Ciekawe prowadzenie.

Podinspektor / Urząd Miasta i Gminy [2019.10.17]

Bardzo przydatne informacje. Szkolenie na wysokim poziomie.

Kierownik / Przedsiębiorstwo Usług Komunalnych [2019.10.17]

Szkolenie bardzo przydatne, rzetelne, interesująco przedstawione z trafnymi przykładami.

Referent / Wojskowy Oddział Gospodarczy [2019.10.04]

Szkolenie bardzo przydatne, otwierające oczy na pewne aspekty z pozoru oczywiste a jednak nie do końca.

Specjalista / Firma Prywatna [2019.09.28]

Tematyka szkolenia bardzo przydatna. Szkolenie prowadzone profesjonalnie. Wykładowca bardzo dobrze przygotowany merytorycznie.

ZAKRES SZKOLENIA:

1.

Wprowadzenie – aktualne zestawienie przepisów niezbędnych do wzorcowego wydatkowania środków publicznych na dostawy, usługi i roboty budowlane w kwocie do progu jej stosowania i powyżej.

2.

Elektroniczne środki komunikacji: podpisy kwalifikowane, zaufane, osobiste, potwierdzanie „za zgodność z oryginałem” w wersji elektronicznej – kto i co może potwierdzać.

3.

Dokument SWZ i jego kluczowe zapisy. Wpływ poszczególnych uchybień na dalsze etapy procedury.

4.

Podwykonawstwo w postępowaniach: Korzystanie z potencjału innego podmiotu w postępowaniach o udzielenie za-mówienia publicznego – najciekawsze orzeczenia i opinie prawne w tym temacie.

5.

SCHEMAT POSTĘPOWANIA DLA TRYBU PODSTAWOWEGO i PRZETARGU NIEOGRANICZONEGO – ZAMÓWIENIA PONIŻEJ PROGU UE. Zagadnienia problemowe mające kluczowe znaczenie dla prowadzonej procedury w obliczu najnowszego orzecznictwa i pierwszych raportów pokontrolnych:
• Opis przedmiotu zamówienia i szacowaniu jego wartość – omówienie błędów na przykładach.
• Szacowanie wartości zamówienia – projekty wieloletnie, projekty realizowane w partnerstwie – szacowanie w podziale na części. Ustalenie wartości zamówienia na roboty budowlane tego samego rodzaju na różnych obiektach, postępowanie przy udzielaniu zamówień nieplanowanych.
• Błędy w zakresie opisu i szacowania przedmiotu zamówienia oraz niewłaściwe określenia cyklu życia, wpływ na poszcze-gólne elementy procedury.
• Wybór trybu udzielenia zamówienia – jak optymalnie dostosować tryb udzielenia zamówienia do specyfiki jego przed-miotu.
• Dobór i weryfikacja podmiotowych i przedmiotowych środków dowodowych.
• Dobór kryteriów oceny ofert – wpływ kryteriów i ich wag na rzetelność i celowość wydatkowania środków publicznych.
• Kryteria w zakresie najniższej ceny – zasady bezpiecznego z punktu zamawiającego formułowania kryteriów cenowych.
• Warunki udziału w postępowaniu i poleganie na zasobach innych podmiotów.
• Ocena dokumentów składanych przez Wykonawców.
• Badanie i oceny ofert – problem oczywistej omyłki, rażąco niskiej ceny, uzupełnienia dokumentów i oświadczeń.
• Wybór najkorzystniejszej oferty,
• Brak wymaganych postanowień w umowach o udzielenie zamówienia publicznego.
• Inne uchybienia stwierdzane w trakcie przeprowadzanych kontroli.

6.

UMOWY W ZAMÓWIENIACH PUBLICZNYCH W OBLICZU BIEŻĄCYCH PROBLEMÓW. Ustawa z dnia 7 października 2022 roku o zmianie niektórych ustaw w celu uproszczenia procedur administracyjnych dla obywateli i przedsiębiorców. Rekomendacje Prezesa UZP. Rekomendacje Prokuratorii Generalnej RP oraz nieprawidłowości w stosowaniu nowych rozwiązań.

7.

Podsumowanie szkolenia. Odpowiedzi na pytania uczestników szkolenia. 

DOJAZD DO MIEJSCA SZKOLENIA
UCZESTNICY
METODOLOGIA
INFORMACJE DODATKOWE
ZAREZERWUJ MIEJSCE NA SZKOLENIU
CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ NA TEMAT TEGO SZKOLENIA?