Temat: grupa kapitałowa a wadium
co w przypadku, gdy Wyk. po wzewaniu do uzupeł. oświadczenia nt. grupy kapitalwej nie złoży go.
wadium trzeba oddać...
czy to nie jest świtne obejście na Wyk. ???
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → grupa kapitałowa a wadium
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
co w przypadku, gdy Wyk. po wzewaniu do uzupeł. oświadczenia nt. grupy kapitalwej nie złoży go.
wadium trzeba oddać...
czy to nie jest świtne obejście na Wyk. ???
zdaję się że jest do zwrotu.
a więc Wykonawca, który złożył ofertę zabezpieczoną wadium może nie złożyć tego oswiadczenia, później zoboczy co i jak...
Zam. musi go wezwać do uzpełnienia...
jak Wyk. nie będzie miał ochoty to nie złoży oświdczenia i wadium ma oddane!!!
Świetnie
już widzę jak mi Wyk. skadają te oświadczenia.....
Ej, nie podpowiadaj
upssss
O czym Ci państwo myślą kiedy pracują to ja nie wiem...
Ta nowelizacja pokazuje po raz kolejny jakie głupoty uchwalają nie mając o niczym pojęcia!!!
a pamiętacie aferę "lub czasopisma"? Tylu ich tam jest, że nikt teraz się nie przyzna do tego kwiatka...
Przepraszam ale ja nie widzę nic nowego w takiej możliwości "obejścia" i ratowania wadium. Dotychczas wykonawca również odpadał w przedbiegach, kiedy nie uzupełniał dok. potwierdzającego brak podstaw do wykluczenia.
Moim zdaniem jesli wykonawca nie uzupełni oswiadczenia (informacji) czy należy do grupy kapitałowej czy nie to nie spełnia warunku udziału w postępowaniu jak w przypadku innych dokumentów.
Dlatego warto by było wpisac do SIWZ że wymagane jest oświadczenie w którym wykonawca okresla sie konkretnie czy nalezy do jakiejś grupy kapitałowej czy nie. Jeśli tak to ma złożyć listę. Ponadto dodac można zapis do SIWZ czym skutkuje nie uzupełnienie w/w oświadczenia lub listy.
Moim zdaniem jesli wykonawca nie uzupełni oswiadczenia (informacji) czy należy do grupy kapitałowej czy nie to nie spełnia warunku udziału w postępowaniu jak w przypadku innych dokumentów.
No tak, ale czy jednoznacznie wynika to z przepisów?
Moim zdaniem jesli wykonawca nie uzupełni oswiadczenia (informacji) czy należy do grupy kapitałowej czy nie to nie spełnia warunku udziału w postępowaniu
Z tą tezą to pojechałaś ...!
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → grupa kapitałowa a wadium
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc