1

Temat: grupa kapitałowa a wadium

co w przypadku, gdy Wyk. po wzewaniu do uzupeł. oświadczenia nt. grupy kapitalwej nie złoży go.
wadium trzeba oddać...
czy to nie jest świtne obejście na Wyk. ???

2

Odp: grupa kapitałowa a wadium

zdaję się że jest do zwrotu.

3

a więc Wykonawca, który złożył ofertę zabezpieczoną wadium może nie złożyć tego oswiadczenia, później zoboczy co i jak...
Zam. musi go wezwać do uzpełnienia...
jak Wyk. nie będzie miał ochoty to nie złoży oświdczenia i wadium ma oddane!!!
Świetnie sad
już widzę jak mi Wyk. skadają te oświadczenia.....

4

Ej, nie podpowiadaj smile

5

upssss

6

O czym Ci państwo myślą kiedy pracują to ja nie wiem...

7

Ta nowelizacja pokazuje po raz kolejny jakie głupoty uchwalają nie mając o niczym pojęcia!!!

8

a pamiętacie aferę "lub czasopisma"? Tylu ich tam jest, że nikt teraz się nie przyzna do tego kwiatka...

9

Przepraszam ale ja nie widzę nic nowego w takiej możliwości "obejścia" i ratowania wadium. Dotychczas wykonawca również odpadał w przedbiegach, kiedy nie uzupełniał dok. potwierdzającego brak podstaw do wykluczenia.

10

Moim zdaniem jesli wykonawca nie uzupełni oswiadczenia (informacji) czy należy do grupy kapitałowej czy nie to nie spełnia warunku udziału w postępowaniu jak w przypadku innych dokumentów.

Dlatego warto by było wpisac do SIWZ że wymagane jest oświadczenie w którym wykonawca okresla sie konkretnie czy nalezy do jakiejś grupy kapitałowej czy nie. Jeśli tak to ma złożyć listę. Ponadto dodac można zapis do SIWZ czym skutkuje nie uzupełnienie w/w oświadczenia lub listy. smile

11

eva napisał/a:

Moim zdaniem jesli wykonawca nie uzupełni oswiadczenia (informacji) czy należy do grupy kapitałowej czy nie to nie spełnia warunku udziału w postępowaniu jak w przypadku innych dokumentów.

No tak, ale czy jednoznacznie wynika to z przepisów?

12

eva napisał/a:

Moim zdaniem jesli wykonawca nie uzupełni oswiadczenia (informacji) czy należy do grupy kapitałowej czy nie to nie spełnia warunku udziału w postępowaniu

Z tą tezą to pojechałaś ...!