1

Temat: Dokumentacja projektowa

Czy mam sumować wartość wszystkich projektów jakie zlecam w danym roku, czy nie. W urzędzie gdzie pracuję w ciągu roku zleca się opracowanie około 15 dokumentacji projekotych zarówno na drogi, kanalizacje jak i na ogólnobudowlankę. Czy powinnam je wszystkie zsumować i w zależności od łącznej ich wartości stosować progi ustawowe, czy mogę każdy z nich traktować osobno i np. niektóre zlecić poza ustawą (wartość poniżej 14.000 euro) a inne zgodnie z ustawę.

Proszę o wskazanie przepisów, które to regulują.

Dzięki.

2

Odp: Dokumentacja projektowa

nie reguluje tego upzp
każde zadanie inwestycyjne traktujesz oddzielnie jeżeli np. budujesz szkołę to jest to niezależna inwestycja, nie dodajesz kosztu jej wybudowania do np. budowy drogi, tak samo z dokumentacją projektową , szacujesz wartość jej wykonania (projekt, kosztorysy, przedmiar i ST) i w zależności od kwoty ustalasz próg

3

to że nie sumujesz wartości robót budowlanych dokonywanych na róznych obiektach wynika z definicji roboty budowlanej (ustawa prawo budowlane) natomiast jesli chodzi o dokumentacje projektowe wykonywane w danym roku - ja bym połaczyła wartość tych róznych projektów

4

nigdy nie łączyłam i nie spotkałam się nigdzie z opinią aby łączyć

5

Nie łączysz, każde zamówienie traktujesz osobno.

6

Ale na jakiej podstawie. Czy masz na to jakąś interpretację.

7

Daga, w przypadku zamowień powtarzających sie okresowo - art.34.1
w przypadku udzielania zamówienia w częściach- art.32.4

8

i jeszcze to smile http://www.uzp.gov.pl/zagadnienia-merytoryczne/prawo-polskie/opinie-prawne/aktualne/szacowanie-wartosci-zamowienia-na-dostawy-i-us142ugi-powtarzajace-sie-okresowo

9

No właśnie madziulek smile

10

co właśnie? mówimy o zlecaniu dokumentacji projektowej, to nie są usługi powtarzające się okresowe a tym bardziej udzielane w częściach

11

danaug , czyżby niejasne zapisy ustawy PZP i KC znowu budziły kontrowersje wink

12

A dlaczego miałabys sumować? każda dokumentacja to odrębne postępowanie. każda dotyczy czegoś innego. Nie spotkałem się z sumowaniem.

13

faktycznie nie ma nigdzie interpretacji na temat sumowania bądź nie . Napisałam, że JA bym połączyła, dlaczego. Traktuję to jako usługę jednego rodzaju - wykonanie dokumentacji projektowej o tym samym kodzie CPV. wiem, że ustawa nie nakazuje szacowania wartości zamówienia wg CPV ale tez nie zabrania prawda? Myśle, że nie będzie błedem jak się połaczy i jak zrobi się oddzielnie.

14

przyznam szczerze że jak do tej pory nie spotkałam się z tym problemem w mojej pracy bo robót budowlanych w mojej jednostce zamawia się niewiele a jesli juz to na jednym obiekcie:) ale troszke wgłebiłam się w temat  i znalazłam omówienie tego tematu w miesięczniku Przetargi Publiczne Nr 3/2007 i 8/2007 - precyzując: podobny problem miał jeden z czytelników i ekspert odpowiadał na jego pytanie. Faktycznie w dwóch przypadkach potwierdzono, że nie nalezy tego łączyć. Nawet powołano się na orzeczenie GKO w sprawach o naruszenie dyscypliny finansów publicznych, która stwierdza że każda robota na oddzielnym obiekcie powinna być szacowana oddzilenie a przez analogie również uslugi projektowe które dotyczą róznych branż, miejscowości, czasu realizacji i w końcu róznego zakresu.

15

trochę się napracowałaś Dorotko ale za to daga będzie miała większą pewność co do tego łącznia
u mnie RB przeważają - w tej tematyce czuję się najlepiej, ale każdy może się mylić dlatego cenię sobie dyskuse na tym forum

16

Hej ! cos sie wam pomyliło
Dokumentacja to USŁUGA a nie robota budowlana  art 34 ustawy pzp  a dostawy i usługi sumuje sie niestety i zgodnie z rodzajem  ( CPV - na dokumentacje do planu zamowien na dany rok) moga sie roznic ale to należy skrupulatnie wykazac. Ja przy szcowaniu  Usług projektowych posługuje sie CPV
                                             pozdrawiam Hania

17

Nie jest to usługa powtarzająca się okresowo, dlatego nie powinno sie sumować tego.
Co na to ...Panowie P. i M. ? smile

18

Nie powinno sie sumować.
Jeśli ktos twierdzi inaczej, musi udowodnić, że sa to usługi powtarzajace sie okresowo. A wobec braku rozsądnej definicji tychże jest to IMHO niemożliwe.

19

dorota26 napisał/a:

każda robota na oddzielnym obiekcie powinna być szacowana oddzilenie a przez analogie również uslugi projektowe które dotyczą róznych branż, miejscowości, czasu realizacji i w końcu róznego zakresu.

AMEN
Stosowanie CPV do szacunku to jest nieporozumienie po dwakroć:
- po pierwsze przepis ten umarł ponad rok temu
- po drugie dotyczył usług i dostaw powtarzających sie okresowo - że z takimi nie mamy do czynienia przy projektowaniu to wykazała wystarczająco Dorotka

20

w ustawie jest mowa tylko o szacowaniu wartości usług powtrzających okresowo i zamówień udzielanych w częściach.
To projektowanie jest usługą jaką? zgodnie z art ...... którym ustawy? 
Ja równiez korzystam ze wspólnego słownika kiedy mam wątpliwości czy usługi są tego samego rodzaju, oczywiście wiem że już nie obowiązuje.

21

ITA74 napisał/a:

To projektowanie jest usługą jaką?

Jednorazową do danej inwestycji, Dorota to wyjaśniała wcześniej