1

Temat: Pytanie na luzie

Kiedyś, będąc wykonawcą, kontrolerzy z arimr cofnęli naszą fakturę jaką wystawiliśmy jednej gminie za wykonanie części wodociągu za to że użyliśmy ceny jednostkowej z kilkoma cyframi po przecinku. Argumetacja w Polsce stosuje się grosze które zapisuje się jako dwie cyfry po przecinku. Dziś dokonywałem wyceny kolejnego przetargu i wiadomo musiałem ją również przeliczyć na euro. Dlaczego przelicznik w euro może mieć więcej niż dwie cyfry po przecinku a złoty polski nie?

2

Odp: Pytanie na luzie

np. 1 euro = 4,387 zł    to nie znaczy że w Polsce obowiązuje waluta, która możemy wyrażać w więcej niż dwóch miejscach po przecinku - to jest tylko kurs na jakiś dzień (przelicznik)

3

Wiem że to przelicznik. Kwotę jednotkową również możemy uznać w jakimś sensie jako przelicznik. Bardziej zastanawia mnie fakt dlaczego raz kwotę można zapisać z dwiema cyframi po przecinku a w drugim można napisać ich więcej bez zadnych konsekwencji.

4

Nie wiedząc o co chodzi to spytam idiotycznie - skąd przekonanie, że w euro to można wiecej niż 2 miejsca po przecinku? Z tego co sie orientuje to walutą jest euro i eurocent - nie ma eurotysiącenta podobnie jak u nas jest tylko złoty i grosz i drobniej sie zapłacić nie da...