1

Temat: Plan zamówień publicznych na 2014 r.

1. W Planie zamówień publicznych na 2014 rok uwzględniam tylko takie postępowania i wydatkowanie środków do 14 000 euro (art. 4 pkt 8) ,  w sprawie których umowy zostaną zawarte  w roku 2014?

2. Jeżeli umowa zawarta w roku 2014 będzie trwała 3 lata, to uwzględniam całkowitą wartość tej umowy?

3. Jeżeli umowy zostały zawarte w roku 2013 na okres 2 lat to już ich w aktualnie sporządzanym Planie nie uwzględniam, chociaż koszty ponoszę?

2 (edytowany przez jarosław 2013-12-12 09:33:45)

Odp: Plan zamówień publicznych na 2014 r.

1 tak + zamówienia pow 14000
2 tak
3 tak

3

Wiemy coś o losach podwyższenia progu istotności do 30 000euro?

4

na razie złapali jedną nowelkę, nie tak szybko smile Przypuszczam, że będzie to po sprawozdaniach rocznych jak dostaną wyniki...

5

A ja planu zamówień nie robię smile

6

Ja też nie bo i tak potem za dużo zmian, przerzucania w budżecie itp. Syzyfowa robota

7

A ja muszę, żeby lud wiedział co się w firmie będzie wyprawiało :-)

8

W latach 2014 - 2016 jednostka będzie realizowała projekt unijny w ramach, którego zostanie przebudowana droga. Wartość 5 mln zł netto.  Zadanie podzielone na 3 etapy - w każdym roku realizacja danej części drogi.
Czy w planie zamówień publicznych na 2014 rok zadanie to powinno zostać ujęte z wartością całkowitą, tzn. 5 mln. Czy w kolejnych latach  w planie wartość tą pomniejszam o zrealizowane umowy?

9

Jeżeli jesteś w stanie oszacować wartość zamówienia na 2 lata to łączysz. Ale pewnie nie będziesz miała szacunku na 2 części od razu.

10

jarosław napisał/a:

Ale pewnie nie będziesz miała szacunku na 2 części od razu.

Szacunek mam na 3 części. Zadanie będzie realizowane sukcesywnie w ramach odrębnych postępowań - oczywiście wartością szacunkową łączną dla tych zadań.
Pytanie brzmi czy w planie zamówień publicznych wykazuję całkowitą szacunkową wartość zamówienia, tj. 5 mln przy uwzględnieniu lat 2014 - 2016 i czy w następnych latach w planie zamówień publicznych szacunkową wartość pomniejszam o zrealizowaną część.

11

Oddzielnie. Plan masz na 2014 rok to zamówienia mają być na ten okres, a nie 2014-2016.

12

A co z łączną szacunkową wartością zamówienia? Będzie to zamówienie udzielane w częściach, Zamawiający z góry przewiduje zakres całego zamówienia, ale podejmuje dec. o sukcesywnej realizacji. Przecież kwota taka musi z czegoś wynikać...? Jak nie z planu to z czego?

13

patrycja21 napisał/a:

Szacunek mam na 3 części.

Masz kosztorysy na wszystkie 3 części?

14

Sama napisałaś - Zadanie będzie realizowane sukcesywnie w ramach odrębnych postępowań. Zadanie podzielone na 3 etapy - w każdym roku realizacja danej części drogi.

Robisz plan na 2014 rok. Nieważne ile jest części tylko kiedy mają być realizowane. W planie na 2014 rok masz zamieścić te na 2014 rok.

15

jarosław napisał/a:
patrycja21 napisał/a:

Szacunek mam na 3 części.

Masz kosztorysy na wszystkie 3 części?

tak

16

No to polecam opinię UZP w zakresie szacowania wieloczęściowych zadań.

17

psz napisał/a:

Sama napisałaś - Zadanie będzie realizowane sukcesywnie w ramach odrębnych postępowań. Zadanie podzielone na 3 etapy - w każdym roku realizacja danej części drogi.

Robisz plan na 2014 rok. Nieważne ile jest części tylko kiedy mają być realizowane. W planie na 2014 rok masz zamieścić te na 2014 rok.

Ok. A co z łączną szacunkową wartością zamówienia - gdzie ona występuje? z czego wynika?

18 (edytowany przez patrycja21 2013-12-19 13:46:29)

jarosław napisał/a:

Opinię znam - w skrócie "wartością zam. jest całkowita szacunkowa łączna wartość, niezależnie od tego czy realizujemy zadanie w ramach jednego czy w ramach kilku odrębnych postępowań.
W związku z powyższym szacunkowa wartość to 5 mln. zł. ( 3 zadania po ok. 1.7 mln.) Wiem, że plan zamówień sporządza się na dany rok, dlatego też moje pytanie dotyczy tego skąd ta wartość będzie wynikała - chcę uniknąć w przyszłości zarzutu dzielenia zamówienia.

Może inaczej - jeżeli łączna wartość przekracza progi unijne to ogłoszenie w 2014 roku zamieszczam w Dz.U.U.E, czy biorę pod uwagę wartość zamówienia  w danym roku np. 2 mln.  i  ogłoszenie zamieszczam w BZP?

19

Ale unikniesz bezproblemowo zarzutów bo wszystkie postępowania przeprowadzisz w rygorze przewidzianym dla całego zamówienia.

Łączysz różne jednostki - czas i pieniądze.

Rozdziel je - interesuje Cię tylko czas albo tylko pieniądze.
Plan masz "na czas", na 2014 rok i tylko to weź pod uwagę. Zamówienie może trwać ileś lat, choćby 15, ale Ty masz zrobić plan na 2014 rok.

20

patrycja21 napisał/a:
jarosław napisał/a:

Opinię znam - w skrócie "wartością zam. jest całkowita szacunkowa łączna wartość, niezależnie od tego czy realizujemy zadanie w ramach jednego czy w ramach kilku odrębnych postępowań.
W związku z powyższym szacunkowa wartość to 5 mln. zł. ( 3 zadania po ok. 1.7 mln.) Wiem, że plan zamówień sporządza się na dany rok, dlatego też moje pytanie dotyczy tego skąd ta wartość będzie wynikała - chcę uniknąć w przyszłości zarzutu dzielenia zamówienia.

Może inaczej - jeżeli łączna wartość przekracza progi unijne to ogłoszenie w 2014 roku zamieszczam w Dz.U.U.E, czy biorę pod uwagę wartość zamówienia  w danym roku np. 2 mln.  i  ogłoszenie zamieszczam w BZP?

Wyedytowałaś swój post i jeszcze bardziej pasują moje słowa - rozdziel czas i pieniądze. Nie mieszaj tych rzeczy (przynajmniej w tym przypadku).

Skoro to jedno zamówienie i jest udzielane w częściach to wszystko sumujesz i każde ogłoszenie wysyłasz do DUUE. Dlatego kontrolą martwić się nie będziesz.

i znowu banalne - plan na 2014 to plan na 2014.

21

Żebyśmy się dobrze zrozumieli.
Mnie się wydaje że w RPZP umieszczasz 1 zadanie dla którego wartością szacunkową jest wartość planowanych wydatków na 2014 rok (1,7 mln). Kolejne zadania to kolejne niepowiązane ze sobą części.
Dlaczego tak?
Wartością od której uzależniamy zastosowanie odpowiednich procedur jest wartość szacunkowa zamówienia. Nie wartość projektu ustalona w oparciu o jakieś dokumenty ale wartość szacunkowa którą ustalasz zgodnie z procedurami Pzp na 3 lub 6 m-cy przed postępowaniem.
Jeżeli ustaliłaś wartość szacunkową w odniesieniu do całego projektu 2014-2016 (w przypadku dróg - RB = kosztorys) a ze względów organizacyjnych  podzieliłaś zadanie na części to masz 5 mln. Jeżeli nie ustaliłaś wartości szacunkowej już teraz to masz do czynienia z oddzielnymi zadaniami.

Mnie się wydaje że nie ustaliłaś zgodnie z Pzp wartości szacunkowej tylko masz wiedzę jaki masz budżet dla projektu, a to nie to samo. RPZP również jest narzędziem poza ustawowym. Plan porządkuje ci prace w danym roku ale nie nie jest ostatecznym wyznacznikiem realizacji zamówień na dany rok. Z powodu w/w zasad szacowania (3/6 m-cy) stanowi tylko ogólne założenia które należy z czasem weryfikować.

Jak pisze bzdury to mi to wytłumaczcie smile

22

jarosław napisał/a:

Żebyśmy się dobrze zrozumieli.
Mnie się wydaje że w RPZP umieszczasz 1 zadanie dla którego wartością szacunkową jest wartość planowanych wydatków na 2014 rok (1,7 mln). Kolejne zadania to kolejne niepowiązane ze sobą części.
Dlaczego tak?
Wartością od której uzależniamy zastosowanie odpowiednich procedur jest wartość szacunkowa zamówienia. Nie wartość projektu ustalona w oparciu o jakieś dokumenty ale wartość szacunkowa którą ustalasz zgodnie z procedurami Pzp na 3 lub 6 m-cy przed postępowaniem.
Jeżeli ustaliłaś wartość szacunkową w odniesieniu do całego projektu 2014-2016 (w przypadku dróg - RB = kosztorys) a ze względów organizacyjnych  podzieliłaś zadanie na części to masz 5 mln. Jeżeli nie ustaliłaś wartości szacunkowej już teraz to masz do czynienia z oddzielnymi zadaniami.

Mnie się wydaje że nie ustaliłaś zgodnie z Pzp wartości szacunkowej tylko masz wiedzę jaki masz budżet dla projektu, a to nie to samo. RPZP również jest narzędziem poza ustawowym. Plan porządkuje ci prace w danym roku ale nie nie jest ostatecznym wyznacznikiem realizacji zamówień na dany rok. Z powodu w/w zasad szacowania (3/6 m-cy) stanowi tylko ogólne założenia które należy z czasem weryfikować.

Jak pisze bzdury to mi to wytłumaczcie smile

Dziękuję bardzo za "rozjaśnienie umysłu: