1

Temat: Zapytanie cenowe poniżej 14 tys

mam następujący problem:
Wysłałam Zapytanie cenowe poniżej 14 tys. euro do wybranych firm w celu wyłonienia wykonawcy na windykacje wierzytelności. Przed upływem terminu składania ofert uzyskaliśmy dodatkowe środki na ten cel. Obecnie kwota przekracza 14 tys. euro. Czy w związku z tym mogę przesłac inf do tych firm, do których wysyłałam Zapytanie, że nie będzie rozstrzygnięcia zapytania i planujemy przeprowadzenie PN? Czy nie jest to dobre rozwiązanie? I co proponujecie?
Bardzo proszę Was o pomoc i o pokierowanie w która stronę mam działać.

2

Odp: Zapytanie cenowe poniżej 14 tys

W postępowaniach poniżej 14 tyś euro to zamawiający ustala zasady, zazwyczaj normując je w regulaminie udzielania zamówień publicznych o wartości poniżej 14 000 euro.

Uważam, że zamawiający może unieważnić postępowanie poniżej 14 tyś euro, oraz winno się rozesłać stosowne zawiadomienie z uzasadnieniem. Bezpiecznej będzie nie informować wykonawców o planowanym ogłoszeniu przetargu, a jeśli już to zgodnie z PZP.

3

Proponuję jak Lazar.

4 (edytowany przez psz 2013-12-20 08:47:29)

Skoro przywołujecie regulamin to należy odesłać zpst do owego bo może rada o unieważnieniu postępowania jest przeciw zapisom regulaminu poniżej 14 000 EUR.

5

Jeżeli postępowanie było by rozstrzygnięte, sprawa jest jasna że dodatkowe środki to nowe postępowanie, niezależne od poprzedniego, w tym wypadku nie ryzykował bym i nie brnął dalej.

6

W wew. procedurze nie ma wzmianki o unieważnieniu. Czy posyłając inf o unieważnieniu uzasadnić tylko dodatkowymi  środkami? Na pewno nie wspominac o planowanym PN?

7

Ja bym napisał ogólnie: "...w związku ze zmianą zakresu oraz kwoty, którą zamawiający zamierza przeznaczyć na realizację zamówienia..."