1

Temat: Unieważnienie

Unieważniam przetarg z braku ofert więc na BZP nie umieszczam też ogłoszenia o udzieleniu zamówienia , bo nie ma z kim.Pytanie jest czy ZP komisja wypełnia i kiedy mogę ogłosić następny przetarg?

2

Odp: Unieważnienie

ZP nie ma podstaw a następny możesz od razu

3

Od razu możesz ogłosić.

4

A inna szkoła - jeśli w postępowaniu były zapytania to ZP-1 należy złożyć.

5

Nie było zapytań.Dzięki

6

psz napisał/a:

A inna szkoła - jeśli w postępowaniu były zapytania to ZP-1 należy złożyć.

Zapytania być mogły ale czy były odpowiedzi wpływające na warunki czy przedmiot zamówienia.

7

nie

8

To nie.

9

A ja uważam że wpływ odpowiedzi  na warunki czy przedmiot zamówienia nie ma znaczenia dla obowiązku złożenia oświadczenia.
Zamawiający składa oświadczenie jeżeli dokonuje czynności w postępowaniu. Jaką masz pewność że odpowiedź wpływa czy nie wpływa na postępowanie?
Jakie mogą być pytania nie związane z warunkami czy przedmiotem zamówienia?

10

Jarosław nie mów, że jak udzielasz odpowiedzi to nie wiesz kiedy wpływają one w sposób istotny na przedmiot zamówienia czy warunki udziału. Jak to jakie pytania? zmieniające w sposób istotny przedmiot zamówienia jak i warunki udziału co wpływa na krąg potencjalnych wykonawców lub eliminuje z udziału zainteresowanych. ja dość często spotykam się z wyjaśnieniami wpływającymi na zmianę warunków udziału. Otrzymujesz pytanie odnośnie warunku udziału  od wykonawcy, poznajesz jego tożsamość  i decydujesz się na wyjaśnienia co powoduje zmianę warunku na jego korzyść i dopuszczenie pytającego do działu w postępowaniu. Wówczas powinieneś złożyć oświadczenie jak i osoba zatwierdzająca tą zmianę.

11

Ogłosiłam drugi przetarg na to samo i się zastanawiam czy jeżeli nie będzie ofert to będę mogła skorzystać z wolnej ręki i czy takie ogłoszenie również muszę ogłosić skoro jest powyżej 14 tyś euro?

12

jak drugie ogłoszenie jest takie same jak pierwsze  to będziesz mogła z WR udzielić zamówienia (ale na takich warunkach jak w PN). Będziesz mogła najpierw zamieścić ogłoszenie o zamiarze zawarcia umowy (nie jest obligatoryjne ale może pomóc) później negocjancie, umowa i ogłoszenie o udzieleniu zamówienia.

13

ok.Wesołych Świąt.

14

Właśnie dlatego że trudno o pytania nie związane z warunkami albo OPZ (czy takie w ogóle są) należy zawsze składać oświadczenie i ew. zastanawiać się nad wyłączeniem z postępowania.