1

Temat: cena oferty!

W postępowaniu do 14 000 euro wpłynęły 3 oferty. Wykonawcy w formularzu oferty mieli podać cenę netto, podatek VAT i cenę brutto za cały okres realizacji zamówienia (tj. za 4 miesiące). Jeden z Wykonawców podał cenę za 1 miesiąc. Siłą rzeczy jest najtańszy.
Jak przemnożę tą cenę razy cztery miesiące wychodzi na to, że mam dwóch którzy zaoferowali takie same ceny. Miedzy nimi jest ten trzeci, który policzył poprawnie i patrząc na cały okres realizacji zamówienia jest najtańszy.
Pomóżcie proszę od czego zacząć!

2

Odp: cena oferty!

Zacząć należy od spostrzeżenia, że to postępowanie do 14000 EUR. Reszta jest banalna, sprowadzić oferty do poziomu porównywalności, jeśli są wątpliwości to wysłać maila/zadzwonić do wykonawcy i wyjaśnić to co jest do wyjaśnienia itd...

3

Czyli najlepiej wysłać do wykonawcy faks z prośbą o wyjaśnienie niskiej ceny, tak??
Jeśli faktycznie się pomylił to mam dwóch wykonawców o takiej samej cenie i tego  trzeciego  który policzył poprawnie i  jest najtańszy.
Czy w takim przypadku powinnam poprosić o złożenie ofert dodatkowych?

4

Czy w takim przypadku powinnam poprosić o złożenie ofert dodatkowych?? przecież mogę dokonać wyboru oferty najkorzystniejszej

5

Jeśli masz jakiś regulamin to do niego zajrzyj. Jeśli żadnego nie masz to lepiej. Wtedy rób jak uważasz za słuszne, np. niech wykonawca przyśle prawidłową ofertę. Możesz też prowadzić negocjacje, czyli poinformować droższych, że są drożsi i mogą zaproponować nową cenę... Kupujesz jak do domu!

6

Jest swoboda bo do 14 000, wyjaśnij, ewentualnie popraw jak ma być i wybieraj smile

7

psz jesteś luzak na całego smile tak trzymaj.
Cenę wyjaśnię, a czy powinnam wzywać do złożenia ofert dodatkowych?

8

Jeżeli masz najtańszą i pozostałe droższe o tej samej cenie to nie wzywaj.

9

psz - normalnie jakbym mógł, to dałbym Ci OOOOOOOOOOOOOOlbrzymiego lajka!!!!!!!