1

Temat: Usunięcie awarii bez stosowania regulaminu?

Bardzo proszę o pilną pomoc. Czy jeżeli w listopadzie skończyła mi się umowa na konserwację sieci oświetleniowej, a w grudniu mam awarię słupa oświetleniowego/wypadek samochodu, który uszkodził słup i nie działa cała sieć oświetlenia ulicznego/, to czy mogę zlecić w trybie awaryjnym naprawę tego słupa, bez przeprowadzania procedury wg obowiązującego regulaminu do 14000? Nadmieniam, że zsumowana wartość umowy i naprawy nadal nie przekracza 14000.

2

Odp: Usunięcie awarii bez stosowania regulaminu?

Jeżeli regulamin nie przewiduje to nie masz takiego prawa.

3

Niestety zamawiający jest regulaminem uwiązany, tworząc go trzeba przewidzieć w nim wszystko, lecz nie zawsze się da.

4

wg mnie regulamin jest wewnętrzną sprawą Zamawiającego a jeszcze jeśli wartość nie przekracza 14000 euro i nie trzeba wchodzić w żadne procedury przetargowe, to awarie należy usunąć i pomyśleć o właściwym zapisie w regulaminie wprowadzić aneks, że z sytuacjach awaryjnych stosuje się wyłączenie i wprowadzić to jeszcze w tej chwili.

Dasz radę smile a mieszkańcy pochwala i nie będzie telefonów że ciemno i zagrożenia inne są.

5

Dzięki za wszystkie odpowiedzi

6

Skoro kierownik zamawiającego podjął decyzję o konieczności stosowania procedur to kierownik może podjąć decyzję o niestosowaniu procedur. Jeżeli sam regulamin tego nie przewiduje to wg mnie kierownik powinien podjąć stosowną decyzję w formie przewidzianej dla regulaminu (zarządzenie, uchwała)