1

Temat: PROTEST NA TERMIN WYKONANIA

Czy moge prosic o Wasza opinie co myslicie o protescie  na siwz - protestujacy, producent dzwigow osobowych kwestionuje realnosc wyznaczonego przez nas terminu na dostawe i montaz windy.

Podnosi w uzasadnieniu, ze postanowienia siwz naruszaja art.7 ustawy  - rowne traktowanie oferentow i zachowanie zasad uczciwej konkurencji, bo oni nie sa w stanie w terminie do 31 grudnia br. wykonac zamowienia.

Nie bardzo mam koncepcje jak sie do tego ustosunkowac... sad Kruczella

2 (edytowany przez Marko 2007-10-18 19:19:42)

Odp: PROTEST NA TERMIN WYKONANIA

Kruczella..., widziałem identyczne pytanie na innym forum tylko nick nie ten... Przypadek? wink

No ale żeby nie było off topa (to zostawiam specjalistom na tym forum...) to napisze, że właśnie ogłaszam taki przetarg (na montaż windy) ale oprócz windy mają jeszcze "kilka" innych rzeczy do zrobienia w budynku i termin wykonania na 30 marca 2008. Pewnie za dużo nie pomogłem...  wink U mnie terminy realizacji określa dział inwestycji

3

Nie, Marko - moj problem jest z dnia dzisiejszego, niestety.

Termin ustalił wydzial merytoryczny - mają środki z UE i muszą być wydane do 31 grudnia br. co być może znaczy, że za późno wzięli się za przygotowanie przetargu ! Moze dasz namiar na forum gdzie ten temat byl juz dyskutowany ?

Ale co mamy robić z takim protestem na SIWZ jeśli nie mamy w zwyczaju korzystać z możliwości, jaką daje art. 183.3. (brak rozstrzygnięcia protestu) ?

Logicznym wydawałoby się, że ten wykonawca po prostu nie powinnien przystąpić do przetargu, jeśli dla niego jest to termin zbyt krotki... (może dla wszystkich ewenutalnych wykonawców ??) Ale on wolał oprotestować SIWZ ....

Protest wpłynął na wczorajsze ogłoszenie o przetargu i trzeba go zamieścić na stronie internetowej... Rozumiem, ze mogą się do niego przyłączyć też inni potencjalni wykonawcy (art.181.3) ? 

Nie mam praktyki w takich sprawach, bo ciagle jestem żółtodziobem i dlatego - Marko - jestem taka doświadczona w śledzeniu Waszych "twórczych" dyskusji na forum, zamiast brać w nich udział .... wink

Pozdrawiam nocną porą.... Kruczella

4

Prawdopodobnie protestujący ma rację bo to rzeczywiście bardzo mało czasu (przeważnie zamawiane dźwigi trzeba wyprodukować - nie czekają na półce) ale skoro w waszej sytuacji nie ma możliwości wydłużenia terminu (konieczność rozliczenia do k. roku) to właśnie z tego powodu powinna ś jak najszybciej (najlepiej jednocześnie z powiadomieniem) odrzucić protest argumentując że wszystkich wykonawców traktujesz jednakowo a tak krótki termin wynika z ....., z tego co piszesz domniemam że zamówienie jest do progów umijnych więc nie grozi Ci odwołanie i może znajdzie się ktoś kto wykona twoje zamówienie w takim terminie.

5

A.... na jakiej podstawie moge odrzucic protest, skoro - w tym przypadku -  nie art. 180 ust. 7.

Czy nie musze, zgodnie z art.181.3. protestu, jako dotyczacego siwz zamiescic na stronie internetowej i wezwac wykonawcow do udzialu .... No i mam jeszcze art.181 ust.4 ...

Czy jest jakies inne wyjscie niz to, co sie przede mna jawi...

-----------------------
Kruczella

6

To wykonawca stawia warunki jakie mają spełnić wykonawcy aby wykonać zamówienie, czyli jakie parametry mają mieć urządzenia, czas wykonania itd. Jeżeli jakaś firma nie zmieści się w czasie to niech nie startuje. Podobnie ma się sprawa w przypadku parametrów urządzenia np. gdyby któryś zaprotestował że on produkuje windy większe to co również trzeba byłoby zmienić zapisy specyfikacji. Ponadto wszyscy wykonawcy wiedzą o tym że budżetówka musi rozliczyć rok budżetowy do końca roku i na tym możesz oprzeć swoje uzasadnienie.

7 (edytowany przez Marko 2007-10-19 07:20:20)

pipi67 napisał/a:

To wykonawca stawia warunki jakie mają spełnić wykonawcy

wink

pipi67 napisał/a:

jakaś firma nie zmieści się w czasie to niech nie startuje.

Nawet jeśli ustalenie terminu jest ustawione albo wynika z olewatorstwa zamawiającego? (oczywiście nie posądzam o to Kruczelli)

pipi67 napisał/a:

budżetówka musi rozliczyć rok budżetowy do końca roku i na tym możesz oprzeć swoje uzasadnienie.

W wiekszości przypadków jest to marne uzasadnienie niestety

8

Kruczella napisał/a:

Czy nie musze, zgodnie z art.181.3. protestu, jako dotyczacego siwz zamiescic na stronie internetowej i wezwac wykonawcow do udzialu .... No i mam jeszcze art.181 ust.4 ...

Oczywiście, że musisz.
A odrzucić względnie oddalić protest możesz najwcześniej 25 X lub 2 XI - zależnie od progu.

9

Piotrek przecież Kruczella nie pisała kiedy ukazało się ogłoszenie i siwz zatem skąd wziąłeś ten 25.X (termin na rozstrzygnięcie to nawet natychniast po upływie terminu na wniesienie czyli 7 dni od umieszczenia ogłoszenia  czy siwz)

10

Danaug - Piotrek spal z moim problemem... Wczoraj w nocnym poscie zwierzylam sie, ze protest wplynal na wczorajsze ogloszenie o przetargu...

---------------------
Kruczella

11

Kruczella .. Marko oczywiście ma dużo racji, jak zawsze zresztą smile, ale jeśli naprawdę musicie wydać kasę do końca roku  to oddalaj protest bez zastanowienia .. uzasadnienie może i marne.. ale jest .. jak mam takie krótkie terminy to albo nie startuję .. albo doliczam do ceny odpowiednią kwotę  na ew. kary - mój wybór nikt  mi nie każe brać udziału w przetargu .. co do kwestii parametrów - to z pipi sie nie zgadzam .. nie oszukujmy sie .. przynajmniej w sprzęcie medycznym specyfikacje techniczne piszą raczej firmy medyczne a nie zamawiający .. ale to bardzo szeroki temat będący ostatnio w centrum zainteresowania panów z .. CBA, ABW itp.
pozdrawiam zamawiających i powodzenia w walce z nami .. wykonawcami ..