1 (edytowany przez Bitter 2013-11-28 09:32:26)

Temat: Grupa kapitałowa

Witam.

1. Przetarg nieograniczony.
Wykonawca do oferty dołączył nasz wzór oświadczenia, że nie należy do grupy kapitałowej. W KRS w rubryce sprawozdanie grupy kapitałowej są jednak wpisy typu "sprawozdanie z działalności jednostki dominującej", "skonsolidowane roczne sprawozdanie finansowe".

Co zrobić? Wysłać prośbę o wyjaśnienie 26.4?

2. Czy konsorcjum 2 firm może złożyć jedną listę podmiotów należących do tej samej grupy kapitałowej na której są pieczątki każdej z firm i podpis pełnomocnika?

2

Odp: Grupa kapitałowa

1. wyjaśnić ewidentnie.
2. Każdy z członków konsorcjum musi złożyć listę, czy wystarczy jeden druk oświadczenia?, raczej bym przyjął tak jak czasami ma się to do oświadczenia z art.24 pod warunkiem że na oświadczeniu wpisano każdą z firm.

3

ad 2. W nagłówku listy są pieczątki firmowe każdego wykonawcy konsorcjum. Firmy tworzące konsorcjum  należą do tej samej grupy, są wymienione na liście .

4

Złożyli jedną ofertę więc powinno być w porządku.

5

Jeśli są razem to oki.  Natomiast co do druku to ja preferuję dla każdego osobny (dodaję załącznik z opisem aby każdy z osobna napisał)

6

Ja też preferuję osobno, jednak jest dylemat jak jest jeden dok. a na nim wszyscy członkowie.

7

j/w jestem za tym by każdy z członków konsorcjum złożył oświadczenie czy nalezy do GK czy nie na osobnym druku wink

8

eva napisał/a:

j/w jestem za tym by każdy z członków konsorcjum złożył oświadczenie czy nalezy do GK

A jak złożą na jednym gdzie będą wymienieni wszyscy razem?,co zrobisz? smile

9

Uznam to bo :
1. na  liście podmiotów jest zaznaczone że dotyczy 2 firm tworzących konsorcjum(w nagłówku są pieczątki firmowe każdego wykonawcy)
2. Wykonawcy należą DO TEJ SAMEJ grupy kapitałowej, a więc ewentualna 2 lista byłaby dokładnie TAKA SAMA. Na liście jest ok 100 firm.

Co sądzicie?

10

Na ścisłość bym uznał.

11 (edytowany przez Bitter 2013-12-02 06:28:43)

Wracając do kwestii :
Wykonawca do oferty dołączył nasz wzór oświadczenia, że nie należy do grupy kapitałowej. W KRS w rubryce sprawozdanie grupy kapitałowej są jednak wpisy typu "sprawozdanie z działalności jednostki dominującej", "skonsolidowane roczne sprawozdanie finansowe"

Wykonawca złożył następujące wyjaśnienia. Pomóżcie mi je ogarnąć bo nic nie rozumiem...

"Działąc w imieniu XXXXXX w wyjaśniam, że treść oświadczenia, jakie złożyła XXXXX które stanowiło załącznik do Specyfikacji lstotnych Warunków Zamówienia, odpowiada prawdzie.
Oświadczenie, którego złożenia żądał Zamawiający brzmi: oświadczenie
na podstawie art.26 ust, 2d ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. Prawo
zamówień publicznych (tekst jednolity Dz. IJ. z 2013 r, poz, 907)
Przystępując do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego
na......... oświadczam, iż NlE NALEŻĘ do grupy kapitałowej w
rozumieniu ustawy z dnia 16.02.2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów
(Dz. U. Nr 50, poz. 331, z późn. zm.).

Oświadczenie to zatem odwołuje się do przepisu ań. 26 ust. 2d ustawy z dnia 29
stycznia 20O4r. Prawo zamówień publicznych.
Zgodnie zaś przepisem art.26 ust. 2d ustawy z dnia29 stycznia 2OO4r pzp Wykonawca, wraz z wnioskiem lub ofertą, składa listę podmiotów należących do tej samej qrupv kapitałowej, o której mowa w art. 24ust.2 pkt 5 [...].
Zaś przepis art.24 ust. 2 pkt. 5 ustawy z dnia 29 stycznia 20o4r. Prawo zamówień
publicznych dotyczy wykonawców, którzy: należąc do tei samej qrupy kapitałowej,
w rozumieniu ustawy z dnia 16 lutego 2007 r, o ochronie konkurencji i konsumentów
(Dz. U. Nr 50, poz. 331, z późn. zm,), złożyli odrebne oferty [.,.] w tym samym
postępowaniu, [..,],
Zatem zakres zastosowania przepisu art. 24 ust. 2 pkt. 5 ustawy z dnia 29 stycznia
2004r. Prawo zamówień publicznych ma zastosowanie tylko wtedy, gdy co najmniej
2 podmioty z tej samej grupy kapitałowej złożyły ofertę w tym samym postępowaniu.
Dotyczy on zatem grupy kapitałowej, której co najmniej 2 członkow złożyło ofertę w
tym samym postępowaniu.
W konsekwencji tego, zastosowanie przepisu art. 26 ust. 2d ustawy z dnia 29
stycznia 2004r. Prawo zamówień publicznych polega na tym, że taki wykonawca
powinien oświadczyć, że nie należy do grupy kapitałowej, o której mowa w art. 24
ust. 2 pkt. 5 ustawy z dnia 29 stycznia 2004r, Prawo zamówień publicznych.
Zatem, w sytuacji gdy tylko jeden członek grupy kapitałowej złożył ofertę w
postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego, oświadczenie składane przez
wykonawcę powinno wskazywać, ze wykonawca taki nie należy do grupy
kapitałowej, o której mowa w przepisie ar1, 26 ust. 2d ustawy z dnia 29 stycznia
2O04r. Prawo zamówień publicznych.
"

Co o tym sądzicie.

12

Dla mnie bzdura wink

13

Dla mnie też...ale chcę się upewnić bo napisała to firma farmaceutyczna.

14

Oczywiście że to bzdura, tłumaczą sobie że jeżeli jeden z podmiotów należących do gr. kapitałowej złożył ofertę inny nie to w tym samym do gr. kapitałowej nie należą, BZDURY!

15 (edytowany przez covec 2013-12-02 08:11:38)

Jak dla mnie to za wszelką cenę nie chcą ujawnić kto wchodzi w skald GK. A tłumaczenie jest super pokrętne smile Oświadczenie muszą złożyć, a skoro tylko oni złożyli ofertę z całej GK, to wykluczeni z TEGO powodu nie zostaną na pewno.

16

Dzięki. Wezwę ich do uzupełnienia listy.

17

Witam,
chciałabym się upewnić odnośnie listy podmiotów należących do tej samej grupy kapitałowej, otóż czy w postępowaniu prowadzonym z wolnej ręki Zamawiający musi żądać złożenia takiej listy bądź oświadczenia że nie należy wykonawca do takiej grupy?

18

To nie ma znaczenia w przypadku WR.