Odp: podwykonawcy na etapie oferty
Uwazam tak jak Marko.
To zamawiajacy okresla części zamówienia - zarówno w odniesieniu do ofert częściowych jaki i podwykonawstwa. Może je określić odmiennie.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → podwykonawcy na etapie oferty
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Uwazam tak jak Marko.
To zamawiajacy okresla części zamówienia - zarówno w odniesieniu do ofert częściowych jaki i podwykonawstwa. Może je określić odmiennie.
Marko - litosci ! To rozumiem, ze możemy wylaczyć podwykonawcow z jakiejs czesci zamowienia - bo to art.36.5. Mam watpliwosc do innej czesci Twojej odpowiedzi:
"Źle rozumiesz, co innego dopuszczenie składania ofert częściowych a co
innego możliwość podzlecenia fragmentu (części) zamówienia."
Wydaje mi sie, ze nie moze byc mowy o jakimś fragmencie zamówienia, czy - fragmencie części zamówienia. Jezeli ustawodawca w art.36.4., 36.5. i 36.2.1) mowi konsekwentnie o tej samej "czesci zamowienia", to gdy zamawiajacy zada wskazania przez wykonawcę w ofercie części zamówienia, której wykonanie powierzy podwykonawcom to chodzi dokladnie o czesc zamowienia wyodrebniona i opisana przez zamawiajacego, na ktora dopuszczone jest skladanie ofert czesciowych.
I chyba nie chodzi w przypadku ewenutalnych podwykonawcow o fragment zamowienia... Skoro tak, to nadal bym sie upierala, ze w przypadku gdy wykluczamy składanie ofert częściowych, to bezprzedmiotowe jest zamieszczenie w siwz warunku z art.36.4 czyli - żądania wskazania przez wykonawcę w ofercie części zamówienia, której wykonanie powierzy podwykonawcom, bo ZAMOWIENIE NIE JEST PODZIELONE NA CZESCI...
Prosze, pogadajmy jeszcze na ten temat.... Kruczella.
Piotrek - ale ustawodawca jest (w zalozeniu) konsekwentny i racjonalny. W jednym artykule ustawy nie mozna różnie rozumieć tych samych definicji - raz jako częsci zamowienia a raz jako fragmentu np. części zamówienia...
Pozdrawiam późną noca ..... Kruczella
w przypadku gdy wykluczamy składanie ofert częściowych, to bezprzedmiotowe jest zamieszczenie w siwz warunku z art.36.4 czyli - żądania wskazania przez wykonawcę w ofercie części zamówienia, której wykonanie powierzy podwykonawcom, bo ZAMOWIENIE NIE JEST PODZIELONE NA CZESCI...
To, że nie jest podzielone nie znaczy, że nie jest podzielne i że nie mozemy zastrzec części, którą wykonawca ma wykonać osobiście
No i jak z tym nickiem Aniu... ?
Piotrek - ale ustawodawca jest (w zalozeniu) konsekwentny i racjonalny. W jednym artykule ustawy nie mozna różnie rozumieć tych samych definicji...
...nie można różnie rozumieć tych samych wyrazów - zgoda.
Ale słowo "część" oznacza wszędzie to samo: niecałe zamówienie, czyli jego fragment, element, kawałek...
Przepis nie mówi o konkretnej części, więc w każdym przypadku może dotyczyć innej części. Tak samo jak słowo "wykonawca" czy "oferta" mogą odnosić się do różnych wykonawców i różnych ofert.
Oh, widze, ze musze pozostac ze swoimi watpliwosciami, bo nie przekonales mnie, Marko.
Z Ania to jednak chybiony strzal...
Pozdrawiam nocne marki ... Kruczella
Ok, zbieżność tematów, a co do części - nie jest moją intencją przekonywać kogoś na siłe... , ale w trosce o zrozumienie problemu spróbuje jeszcze na przykładzie. Jak to Cie nie przekona - trudno...
Budujemy droge:
w zakresie zamówienia jest wykonanie pomiarów geodezyjnych, przełożenie sieci i położenie asfaltu (w dużym uproszczeniu). Nie dopuszczam składania ofert częściowych na te niewątpliwe części bo bym miał burdel na budowie mówiąc wprost - kłótnia o terminy itp. W specyfikacji natomiast zastrzegam, że wykonawca może podzlecić wszystko oprócz położenia nawierzchni - bo ma to robić ten wykonawca, któremu postawiłem okreśłone warunki udziału i w związku z tym mam bardzo duże szanse że zrobi to tak jak robił do tej pory - czyli dobrze.
I co - robie coś nie tak?
Jeśli pozostajesz nieprzekonana - trudno, a tak sie starałem... :d
Dzieki, Panowie. Podziwiam za cierpliwosc w tlumaczeniu. Czuje sie prawie przekonana.
Teraz sprobuje przekonac Waszymi argumentami osobe, ktora mi zamieszala w glowie...
------------------------
Kruczella
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc