1

Temat: Wartość zamówienia z planu finansowego czy z kosztorysu ?

Witam,
Mamy problem jak oszacować Wartość zamowienia aby nie naruszyc ustawy.
Otoż planowaliśmy w tym roku zrobić remont dachu budynku. Po wykonaniu kosztorysu inwestorskiego kwota przekroczyła nam  14 000 euro, czyli próg ustawowy i okazało sie, że nie wystarczy nam na cała inwestycje pieniędzy, ktorymi dysponujemy w tym roku (mamy tylko 50 tys. zł) Wiecje nie dostaniemy już w tym roku buzdetowym. Za te kwotę, ktora dysponujemy (50 tys. zł ) postanowilismy zakupić dachowkę. I teraz moje pytanie: czy mozemy zakupić ją poza ustawą , przyjmując kwotę szacunkowa tylko tą którą obecnie dysponujemy tj. 50 tys. .
czy musimy przyjąc kwote szacunkowa całej inwestycji, z kosztorysu inwestorskiego powyzej 14 000 euro?
Chce wyjasnić, że o pozostałe środki zwrocilismy sie do jednostki nadrzędnej i przypuszczmy, ze kiedys je dostaniemy. jednak nie dostaliśmy żadnego potwierdzenia jeszcze i nie wiemy czy dostaniemy je w 2008 roku czy np. dopiero 2009
Stąd nasz problem w interpretacji przepisów

Z góry dziękuję za pomoc

2

Odp: Wartość zamówienia z planu finansowego czy z kosztorysu ?

wiem że w budżetówce jest dziwacznie ale pomimo to nie możecie zakupywać dachówki, RB jaką jest wymiana dachu do jakaś całość na wykonanie której wybierzecie (w drodze przetargu) wykonawcę i to on zakupi dachówkę. Ten wykonawca będzie musiał dać Wam gwarancję więc nie morzecie mu wciskać (jakiejś tam) dachówki. To ten wykonawca odpowiada - a poza tym jest to dzielenie zamówienia!

3

Jesli wartość samej dachówki nie przekracza 14000 euro, to oczywiscie mozecie kupic ja poza ustawą.
Inna sprawa to celowosc tego zakupu. Jeśli ma leżeć do 2009 to moze nie warto juz teraz jej kupowac...

4

Ale z tymi pieniędzmi nic innego nie możemy zrobić, w sumie mamy tylko 2 wyjścia alebo zakupić za nie dachówkę i czekać az dostaniemy pieniadze na jej wymianę albo oddamy pieniądze

5

A dlaczego Piotrze nie warto kupować teraz? Przecież nie zzielenieje ani nie spleśnieje... wink A podczas zlecania remontu dachu, robótka będzie tańsza...

6

jacek0707 napisał/a:

A dlaczego Piotrze nie warto kupować teraz? Przecież nie zzielenieje ani nie spleśnieje... wink

Widziałem dachówki które zielenieją.
Może też wyparować... wink

7

Zielona dachówka tez jest ładna...to zalezy od koloru elewacji smile