1

Temat: jak postępować z odwołaniem

Witam
to moja pierwsza taka sprawa więc się pytam bardziej wiedzących.

W PN w terminie na wniesienie odwołania wpłynęło do zamawiającego odwołanie od wykonawcy, którego oferta została odrzucona.

Informuje wykonawców  o wpłynięciu odwołania, ale czy wszystkich w tym odrzuconych czy tylko tych z ważnymi ofertami?

2

Odp: jak postępować z odwołaniem

Wszystkim.

3

Ok. Dzięki

4

Art. 2 pkt 11 Pzp - definicja wykonawcy ? należy przez to rozumieć osobę fizyczną, osobę prawną albo jednostkę organizacyjną nieposiadającą osobowości prawnej, która ubiega się o udzielenie zamówienia publicznego, złożyła ofertę lub zawarła umowę w sprawie
zamówienia publicznego.
Wg mnie, definicja wskazuje, że wszystkim Wykonawcom, którzy złożyli ofertę. Jednak w art. 185.1 Pzp pojawia się nieszczęsne określenie "Wykonawca uczestniczący w postępowaniu" - co może wprowadzać w błąd. IMO, na tym etapie postępowania decyzje o wykluczeniu Wykonawcy czy odrzuceniu oferty nie są jeszcze "prawomocne" i Ci Wykonawcy nadal uczestniczą w postępowaniu.

5

Czy odwołanie przesłane do zamawiającego powinno mieć jakąś adnotację, że zostało złożone do Prezesa? Odwołanie, które mi przesłał wykonawca jest na druku, ale nie ma żadnej inforacji o dacie wpłynięcia do Prezesa. Czy uznać je za właściwie złożone?

6

Generalnie Wykonawcy najpierw przekazują kopię Zamawiającemu a potem z potwierdzeniem przekazania składają do Prezesa KIO

7

Znowu o odwołaniu.
Wykonawca w odwołaniu, żąda tylko uznania swojej oferty za zgodną z SIWZ i wybrania jej jako najkorzystniejszej (przed odrzuceniem miał najniższą cenę).
Do KIO muszę w takim razie wysłać tylko kopię oferty wykonawcy odwołującego się?
Czy do KIO wysyłam informację o wyborze najkorzystniejszej oferty, któa poszła tylko wykonawcy odwołującego się czy do wszystkich wykonaców?