1

Temat: Po rozstrzygnięciu!

Otrzymałam ofertę a już dawno po otwarciu ofert i rozstrzygnięciu.Rozumiem że wystarczy odesłać??

2

Odp: Po rozstrzygnięciu!

nie - a po co

3

Z ciekawości zapytam, jaki operator dostarczył ofertę?

4

Oczywiście należy odesłać, czyli postąpić zgodnie z przepisami ustawy.

5

psz napisał/a:

A jakimi, że tak z ciekawości zapytam ??

6

Darek W. napisał/a:
psz napisał/a:

A takimi jak art. 84 ust 2 zdanie 1:
W postępowaniu o udzielenie zamówienia o wartości mniejszej niż kwoty określone w przepisach wydanych na podstawie art. 11 ust. 8, zamawiający niezwłocznie zwraca ofertę, która została złożona po terminie.

Powyżej progu oczywiście też należy zwrócić.

7

psz napisał/a:
Darek W. napisał/a:
psz napisał/a:

A takimi jak art. 84 ust 2 zdanie 1:
W postępowaniu o udzielenie zamówienia o wartości mniejszej niż kwoty określone w przepisach wydanych na podstawie art. 11 ust. 8, zamawiający niezwłocznie zwraca ofertę, która została złożona po terminie.

Dziękuje - nie pamiętałem - i po to to forum istnieje właśnie.

8 (edytowany przez jarosław 2014-01-08 09:43:15)

A to jeszcze ja. A jakie to postępowanie o udzielenie zamówienia publicznego trwa skoro zostało ono zakończone? tongue

9

psz napisał/a:

Tylko później wink

10 (edytowany przez psz 2014-01-08 09:59:34)

Jarosław - załóżmy, że robimy przetarg na coś banalnego, prostego i dostajemy jedną czy dwie oferty.  Otwarcie ofert o 10, wybór możemy mieć dokonany o 11. Co zrobisz z ofertą, która wpłynie o 12?

11

Odsyłasz - bez zbędnej zwłoki - oczywiście wink

12

Bez przesady, godzina 1/2, to są naciągane przykłady. Ale jeżeli postępowanie trwa to zwracam.
Rema w 1 poście pisze że dawno jest po otwarciu i rozstrzygnięciu, zakładam więc że postępowanie jest zakończone. W tej sytuacji mam wątpliwości czy mogę powołać się na przytoczony przepis skoro on wyraźnie stanowi że zwrotu dokonuje sie w czasie trwania postępowania. Jak taka ofertę opisać w protokole który jest już zamknięty? Jakie środki odwoławcze przysługują wykonawcy jeżeli to przetarg powyżej progów unijnych?

Ale...... gdybym miał podobną sytuację to bym odesłał, bo gdzie to schowac, co z tym zrobić wink

13

Nie wiem czemu to miałby być naciągany przykład? Jest skończone postępowanie? Jest.

Jak dokonasz wyboru najkorzystniejszej następnego dnia po otwarciu, a spóźniona oferta przyjdzie kolejnego to już ok?

Naciągane jest to, że protokół zamknięty:)
A gdzie ewentualne odczekanie 5/10 dni, podpisanie umowy (np. z przesłaniem).
Na razie dokonano tylko wyboru. Do protokołu śmiało zdążysz to wpisać.

14

jarosław napisał/a:

Bez przesady, godzina 1/2, to są naciągane przykłady. Ale jeżeli postępowanie trwa to zwracam.
Rema w 1 poście pisze że dawno jest po otwarciu i rozstrzygnięciu, zakładam więc że postępowanie jest zakończone. W tej sytuacji mam wątpliwości czy mogę powołać się na przytoczony przepis skoro on wyraźnie stanowi że zwrotu dokonuje sie w czasie trwania postępowania. Jak taka ofertę opisać w protokole który jest już zamknięty? Jakie środki odwoławcze przysługują wykonawcy jeżeli to przetarg powyżej progów unijnych?

Nie zgodzę się z Tobą - moim zdaniem przepis ten nie stanowi ograniczenia tylko do "trwania" postepowania ale wskazuje na schemat postępowania w zależności od wartości zamówienia. Wg Twojej interpretacji 84.2 w przypadku wpłynięcia oferty po zawarciu umowy nie można by było jej odesłać - brak podstawy.
BTW to wcale nie są naciągane przykłady, tylko całkiem realne - niejednokrotnie rozstrzygałem postępowania (łącznie z zawarciem umowy) w ciągu jednego dnia wink

15

A co zrobicie jak wam przysla ofertę 2 m-ce po podpisaniu umowy?

16

Zwrócić ofertę wykonawcy

17

Jak eva - odeślemy niezwłocznie wink

18

A ba jasne. Oferta po terminie składania ofert to po terminie - odsyłamy i już smile

19

Nie gadam z wami, nikt mnie tu nie rozumie. Ale jak odeślecie po terminie na podstawie 84 po zakończonym postępowaniu a potem bedziecie mieli problemy to nie biadolcie.

wink

20

Jarosław, a gdzie w art. 84 masz o tym, że ofertę możesz zwrócić tylko kiedy postępowanie jeszcze trwa? Przecież jedynym wyznacznikiem czasu na zwrot, jest "niezwłocznie", albo "po upływie na wniesienie odwołania".

21

Zwrócić j.w.

22

jarosław ma focha bo nikt go nie rozumie smile

23

Już wysłane.Nie ma co strzelać focha hahah

24

E tam , już mi przeszło big_smile