1 (edytowany przez sinek 2014-01-07 12:13:39)

Temat: Łączenie referencji ? czy jest to dozwolone

Wymagaliśmy, aby wykonawca wykazał się zadaniem odpowiadającym swoim rodzajem zamówieniu  stanowiącemu przedmiot zamówienia o wartości min. 100 tys. zł . Postępowanie dot. dostawy sprzętu komputerowego (70 komputerów +20 drukarek), jeden w wykonawców wykazał  się dwoma zadaniami, jedno na komputery o wartości 95 tys. zł. oraz kolejne na dostawę drukarek 10 tys. zł. czy można łączyć w ten sposób referencje?
z góry dziękuję

2

Odp: Łączenie referencji ? czy jest to dozwolone

Można - zależny też jak zapisane jest w SIWZ.

3 (edytowany przez sinek 2014-01-07 12:45:15)

??wykonał co najmniej jedno zadania odpowiadające swoim rodzajem zamówieniu stanowiącemu przedmiot zamówienia, o wartości robót nie mniejszej niż 100.000 zł..."

Cytat nie dosłowny, bo nie mam teraz dostępu do SIWZ, ale zapis był w tym sensie.

4

Tak łączyć to nie można. Jednak gdyby wartość dostarczonych komputerów przekraczała 100 tys. zł to brak dostarczenia drukarek nie powodowałby, że to zamówienie nie "odpowiadałoby swoim rodzajem zamówieniu stanowiącemu przedmiot zamówienia".

5

Zgadzam się z psz. Pytanie tylko co w sytuacji kiedy wykonawca dostarczyłby drukarek za min. 100 tys., a komputerów za 10 tys.? smile

6

Dlatego trzeba formułować warunki precyzyjnie - np. że zrealizował co najmniej jedno zadanie obejmujące dostawę komputerów i drukarek o wartości każdego zadania min. 100.000 zł.

Przy precyzyjnie sformułowanym warunku zamawiający nie ma problemu z oceną jego spełniania.

7

Tak, precyzyjnie, ale nie za wąsko. Te drukarki...

8

W twoim wypadku Sinek, wykonawcy zabrakło 5000 do spełnienia warunku

9

Dzięki, utwierdziliście mnie w przekonani, że muszę wzywać wykonawcę o przedstawienie nowych ?referencji?.

Zastanawia mnie jednak inna rzecz? zgodnie piszecie że referencje byłyby ważne, gdyby ich wartość odpowiadała tej z warunku, zastanawiam się dlaczego skoro zakres zamówienia nie jest w 100% zgodny z tym z zamówienia?

10

Bo jedno co jest pewne w Twoim warunku to kwota. Została dokładnie określona i tu żadnych wątpliwości nie ma. Co do reszty, można pływać. To mogą być drukarki za 100 tys lub komputery za 100 tys. Ba, jeżeli w opisie masz myszki to jak ktoś sprzedał kontener myszek za 100 tys to też spełnia warunek smile

11

"Odpowiadające swoim rodzajem", a nie takie samo.

12

Jasne, nie jest to moje postępowanie sam nigdy nie stosowałem takiego zapisu, zawsze  mam dość skonkretyzowane warunki.

Rozumiem jednak, że jeśli zastosuję taki ogólny  zapis załóżmy w postępowaniu na RB przypuśćmy remont dachu a wykonawca przedstawi mi referencje dotyczące  budowy całego budynku, to zakres prac związanych z budową samego dachu musi przekraczać wartość wskazaną w warunkach.

13

Tak, ale jeśli remont to remont;)